TUNTUIMAD TEGELASED: Telelavastuse «Mõmmi ja aabitsa» nukud, kellega nende looja koos pildil, on mitme lastepõlvkonna lemmikud. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
8. mai 2013, 07:00

Telekunstnik Gunta Randla: "Tweenie-põngerjad" viksis BBC minu pealt maha! (8)

Eile telemajas avatud teatri- ja telekunstniku Gunta Randla loomingu ülevaatenäitusel saab imetleda teleekraanilt armsaks saanud tegelasi. Samal stendil "Kadekopsu" nukkudega räägitakse BBC lastesarjast "Tweenie-põngerjad". "Need tegelased viksis BBC minu pealt maha! Ma panin Prahas näituse üles ja kolme aasta pärast näen, et samad nukud!" ütleb Randla.

Kunstnikule endale ongi kõigist omaloodud nukkudest kõige armsamad lastelavastuse "Kadekops" tegelased. "Esimese osa me tegime päris metsas. Päike, sääsed söövad, näitleja on kraavis, käsi püsti, ülekandebuss pool kilomeetrit eemal," meenutab kunstnik esimese osa tegemist.

Lastelavastuse "Kadekops" värvilised tegelased möllasid teleekraanil 90ndatel. Nad sümboliseerisid laste iseloomuomadusi. Kollased olid kadedad, lillad kaastundlikud. Rohelised aga valetasid.

"Kadekopsu" tegelased olid käpiknukud. Keerukamate stseenide tarvis, kus nukkudel oli vaja kiikuda, hüpata või kukkuda, näitleja ise aga pildile jääda ei võinud, topiti nuku püksid kive täis ja pandi ta siis ridva otsa.

Ülemäära keerulisi tegelaskujusid Randla ei joonista. "Kõik kavandid on mul väga lihtsad, ma pole kunagi kaua mõelnud," ütleb ta.

Disneyt vältis Randla teadlikult. "Barbiet ei olnud siis veel, aga noh, need Disney multikad... Need on kenad, aga need ei ole minu omad ja ma ei hakka iialgi sinnapoole kiskuma," selgitab kunstnik. "Muumitrollid on väga armsad, kahju, et mina neid välja ei mõelnud." Lotte meeldib Randlale samuti väga. "Ma ei ole üldse kade, et neil läheb praegu nii hästi, sest see on Eesti oma ja see on nii lihtne!" märgib ta.

Randla nukke ise valmis ei teinud. "Mõtlesin ja joonistasin, aga butafoor tegi valmis. Siis mulle kas meeldis või ei meeldinud, ja kui ei meeldinud, tuli ümber teha! Aga nüüd, viimasel ajal, teen ma ainult seda, mida ma oskan ise teha," räägib kunstnik, et ei taha teisi õpetada.

1. juunil esietenduvas nukulavastuses "Munatopskid" saabki imetleda nukke, mis Randla ise munapakendist teinud. "Ma ei teinud isegi kavandit! Ma lihtsalt katsetasin nii-, naa- ja kolmandat pidi," selgitab ta.

Gunta Randla saab 9. juunil 70aastaseks. Juubeliks tema loomingust valminud suur ülevaatenäitus "Kõige suuremad sõbrad" jääb telemajas avatuks jaanipäevani.

"Tavalisel tööajal tulgu inimesed uksest sisse ja vaadaku!" kutsub ERRi muuseumi juhataja Tiit Kimmel. Kes aga soovib väikest giidituuri Rahvusringhäälingu muuseumis, peab ette helistama või meili saatma. Ja ette teatama peaks rohkem kui ühe päeva. Praegu on muuseumi juhataja sõnul ekskursioone broneeritud juba ka augustisse.