JUBA ILMA AKVARIUMITA: 40 aastat lavadel esinenud Boriss Grebenštšikov enam koos Akvariumiga publiku ette ei astu. Küll aga on tänavu sügisel 60. sünnipäeva tähistav muusik ja poeet lubanud oma lavakarjääri jätkata sooloartistina. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
8. mai 2013, 07:00

Akvarium on surnud, Grebenštšikov elavam kui kunagi varem

"Kas sellest ei piisa, et me oleme juba siin," vastas Boriss Grebenštšikov rahva seast saadetud küsimusele, kas legendaarne muusik ja ansambli Akvarium asutaja on tõepoolest võtnud nõuks pillid lõplikult kotti panna ja lavalt lahkuda.

Nii ei saanudki saalitäis Grebenštšikovi ja Akvariumi austajaid esmaspäevasel kontserdil Vene kultuurikeskuses selget vastust fännide põletavale küsimusele, kas nende kumiir seisab tõesti viimast korda nende ees. Nõnda oli Grebenštšikov vähemalt enne Baltikumi tuuri lubanud. Lisades talle omase huumoriga, et läheb nüüd põranda alla partisaniks.

Kuuldavasti ongi Grebenštšikov Akvariumi juba laiali saatnud, mis tähendab, et selle kollektiivi esinemine aasta tagasi Nokia kontserdimajas – tuuritati ansambli viimaseks jäänud albumi "Arhangelsk" tutvustamiseks – jäigi bändil viimaseks.

Viimastel aastatel on bändi koosseis palju muutunud. Esmaspäeva õhtul Vene kultuurikeskuses olid peale Grebenštšikovi laval Boriss Rubekin ja Oleg Šavkunov, lisaks Aleksei Zubarev, kes on koos Grebenštšikoviga töötanud ka aastatel 1992–1997. Nii et ei mingit Akvariumi enam. Omamoodi sidet (nüüd võib vist juba öelda, et kunagise) kultusbändiga kandis ehk buda Shiva kuju, mis lava tagaseinas rippus. Ainuke lavakujund oli see ka aasta tagasi. Ja Grebenštšikovi pearätt oli vist sama.

"Tallinn on väga sümbolistlik linn."

Kontserdi ülesehitus ja tonaalsus erinesid aga Grebenštšikovi mullusest esinemisest totaalselt. Mis seekord oli tervikuna kantud pigem minoorsest alatoonist ja kus ettekandele tuli ka mitmeid lugusid, mis pole jõudnud kunagi mitte ühelegi Akvariumi ega ka Grebenštšikovi sooloalbumile, kuigi kokku loetakse neid 70 ringis. Selles mõttes oli kontserdi pealkiri "Kodune kontsert" igati märgiline.

Samas oskas Grebenštšikov seegi kord otsekohe saavutada saaliga vahetu kontakti, mida veelgi kindlustas väike vahepala, kui ta enne kontserti publiku poolt lava ette korvi poetatud küsimustele vastas.

Pooled küsimused praakis laulja ja ansambli juht küll hoobilt välja, kommenteerides talle omase huumori ja irooniaga, et need on liiga sümbolistlikud. "Tuleb välja, et Tallinn on väga sümbolistlik linn," võttis Grebenštšikov vastamata jäetud küsimused kokku.

Boriss Grebenštšikov andis Vene kultuurikeskuses kokku kahe ja poole tunnise kontserdi, mis oli ühtaegu pungil power´ist ja poeesiast. Nagu ka aastatagune Akvariumi kontsert Nokia kontserdisaalis. Akvarium on surnud, Grebenštšikov elavam kui kunagi varem.