VALE-GERLI JA MARTIN: Tanel suutis oma õe Gerli paroodia lavastamisse kaasata nii õe enda kui ka Gerli kallima Martin Parmase. «Partners in Crime» kopeeris komakohani Gerli Eurovisioni etteastet aastal 2007. Foto: Aldo Luud
Inimesed
6. mai 2013, 07:02
TV3 video! Galerii näosaate finaalist!

"Isegi musi, mille Martin Tanelile andis, jäi mul nägemata! Nägin ainult Tanelit!" (26)

"Kui Tanel lavale tuli, siis ma naersin nii, et pisarad jooksid – ta oli sealt liftist tulles täiesti mina – lausa uskumatu!" kirjeldab laulja Gerli Padar, kuidas venna ümberkehastumine teda sõna otseses mõttes rabas. "Ta oli nii tõetruu ja tabas päris hästi ära, kuidas ja mis. Silmad olid nii mustaks värvitud, et see toimis väga hästi. Ning ma nägin, et ta vaatas ka lavalt vahepeal mind. Oli ikka täitsa mina küll."

Kui Gerli aastal 2007 Eurovisioni lauluvõistlusel Eestit esindas, oli tal brünett juus, lugu "Partners in Crime" ning kallimast tantsupartner Martin Parmas. Eileõhtuses finaalsaates "Su nägu kõlab tuttavalt" oli kogu komplekt Gerli venna Taneli jagu. "Soeng ei olnud päris see nagu mul tollal ja need kõhulihased, mis jaki alt vahepeal paistsid – selliseid ei saa ma ka kõige parema treeningu juures," naerab Gerli, et muus osas etendas vend Tanel teda üks ühele. "Möödunud kaks nädalat on päris raske olnud Gerli Padar olla," tunnistas Tanel pärast peaproovi. "Ja kui veel sihuke vend ka on nagu mina, siis on eriti raske."

Gerli vaatas venna pingutusi laval tohutu kaasaelamisega. "Proovis kukkus tal mingitel hetkedel feminiinsus ära ja eks see olegi ühele alfaisasele väga raske silitada ühte meest öeldes "sina saad minu omaks", seejärel silitada teist meest sama lausega "sina saad minu omaks", nii et ma arvan, et ta sai suurepäraselt hakkama," kiidab ta. "Arvestades kõike seda, milline pinge siin tekib, oli ta ikka väga lahe."

Martin kiusas tantsupoisse, Gerli Tanelit

Pühapäeva hommikul oli Gerli aga nii ärevil, et kirjutas oma Facebooki seinale teate: "Ma olen ausalt öeldes ikka väga elevil tänase saate pärast. Ilma kontsadeta tuli Tanelil päris hästi välja, seega lootust on." Kui ta aga enne peaproovi meestele helistas, selgus, et vend Tanel pole veel 10sentimeetriste killerkontsadega läikivat lavapinda proovinudki. "Küsisin, kas Tanel ikka pani kontsad alla ja proovis ning Martin vastab mulle täie südamerahuga, et "ei, me veel ei pannud"," meenutab Gerli, kuidas venna kontsamure ta hinge vaevas. "Ma läksin ikka täiesti pöördesse, et mis toimub." Kui aga Gerli kontserdimajja jõudis, säras Martini näol naeratus: "Kontsadega tuli Tanelil veel paremini tants välja!"

Laulja, kes õige hästi teab, kui keerukas koreograafia lool "Partners in Crime" on ning mäletab õige täpselt, kui raske oli seda perfektselt kontsadel liikudes ette kanda. "Ega ma ei tantsinud seal palju, sest Martin tegi tollal koreograafia selle järgi, et mul oleks lihtsam laulda," jutustab Gerli, kes lootis, et vennalgi tema numbriga sarnane pusle kokku jookseb. "Olin tõesti natukene mures ning mitte sellepärast, et äkki ta kukub – ikka oled ärevil ja elevil, sest laval on oma vend. Ning oma mees," lisab Gerli ja puhkeb südamest naerma. "Ehkki ma Martinit ei näinudki laval – ta jäi nii Taneli varju. Isegi see musi, mille Martin Tanelile andis, jäi mul nägemata! Ma nägin ainult Tanelit!"

Martin, originaalis Gerli ja paroodiasaates Taneli partner, tõdeb vastu saate läbimängu, et koreograafia on tõesti raske. "Jah, sa pead teadma, kuhu suunda sa lähed ja kuhu suunda sa tuled. Taneliga tegime kaks päeva Tartus proove," ütleb Martin Parmas ja lisab, et trennipäevad olid pikad. "Mina kiusasin tantsupoisse ja Gerli kiusas Tanelit." Nii olnud lihtsam, sest Gerli sai oma toonase liikumise ise vennale selgeks teha. "Ma ei tea, kas Martin tegi lihtsalt diplomaatilise otsuse, et ka mina end kaasatuna tunneksin, aga eks mõnes mõttes oli see õige, et mina Taneliga tegelesin, sest poistel oli oma tantsunumbri elustamisega endilgi palju tegemist," lausub Gerli. "Ehkki selles numbris mina väga palju ei tantsinud, oli ses palju ajastamisi – millal sa hingad ja millal lased silda. Ning mul olid Taneli pärast hirmud: kuidas need tõsted ja kuidas need pöörded välja tulevad, sest Tanel on, jumal küll, minust ju pool meetrit pikem."

Tanel küsis Gerlilt parodeerimiseks luba

Kui Tanel saate "Su nägu kõlab tuttavalt" finaaliks oma õe parodeerimise valis, ei tulnud see kaugelt kergelt kätte, ehkki idee oli geniaalne. "Esiteks tunnen teda juba kolmkümmend kaks aastat ja peaks olema ju lihtne, aga lähedast inimest on ikka kuradi raske parodeerida – see on väljakutse," ütles Tanel päev enne finaali.

"Tanel ise ei julgenud mulle helistada, vaid lasi emal mulle hästi ääri-veeri rääkida, et Tanel ei julge küsida, aga kas ma oleksin nõus, kui ta mind parodeeriks," kõneleb Gerli. "Muidugi olin ma nõus, aga siis hakkasin mõtlema, et tal on ka pikakasvulisi tantsijaid vaja. Saate tantsupoisid väga pikad ei ole – minu võib-olla tõstaksid ära, aga Tanelit mitte. Siis peaks juba tõstuki lava peale viima."

Seda, et tantsijad võiksid olla samad mehed, kes Gerliga Eurovisioni lauluvõistlusel üles astusid, mõtlesid samal ajal nii Gerli kui Tanel. "Helistasin Tanelile ise ja siis hakkas tema ääri-veeri küsima, kas Martin oleks nõus tulema – et kui juba Martingi oleks nõus, siis oleks see suur asi," räägib Gerli. "Et aga Martin kohe nõus oli, kui talle sellest rääkisin, oli minu jaoks kõige suurem üllatus. Minu konservatiivne mees ütleb, et tema läheb ja teeb sellist asja!"

Gerli lubab Taneli ees kulpi lüüa

Kurnava proovinädala boonuseks oli see, et Gerli ja Tanel üle pika aja kokku said. "Meil mõlemal on nii kiire, et praktiliselt pole aega kokku saada, kuid tänu saatele oleme nüüd purustanud viimase kümne aasta rekordid ja kohtunud rohkem kui korra aastas," sõnas Tanel. Gerligi ütles, et artistitöö pole naljalt võimalustki andnud omavahel läbi käia, seevastu proovid Tartus läksid ütlemata lõbusalt. "See oli väga tore kogemus meile mõlemale," räägib Gerli.

Gerli, kes vaatas huviga ära kõik paroodiasaate osad, ütleb, et Taneli kõik etteasted on teda üllatanud. "Esiteks oli mulle üldse üllatus, et ta sellise pakkumise vastu võttis ja et ta oma mugavustsoonist väljus – ta ju teadis, et see tähendab sel perioodil suurt tööd ning see on vastutus. Ning kõige muu kõrvalt seda saadet ka veel teha – ma löön Taneli ees kulpi üksi selle eest," lausub Gerli. "Tanja on teinud tantsunumbreid – kõik teavad seda, Hanna-Liina on teinud muusikalinumbreid – kõik teavad seda. Võib-olla kõige rohkem on Getter oma arenguga üllatanud, aga noore inimese puhul on loomulik, et ta kohaneb teiste rollidega lihtsamalt. Aga Tanel on nagu ta on – tätoveeritud mees!"

Tõtt-öelda on Gerlile muljet avaldanud kõigi artistide etteasted, mitte üksnes venna omad. "Fiaalis meeldis mulle väga see – ma ei tea, kas see on teadlik valik või kokkusattumus – et kõik teevad rõhutatult eesti asja," on Gerli rahul. "Mulle see väga meeldis. See näitab, et meil on tugev omakultuur, millele tahetakse rõhuda. Ja kui teadlikult ei tahetud, siis seda enam on mul hea meel, et neil oli iseenesest tahtmine teha lugusid "Meie inimesed" ja laulu filmist "Siin me oleme". Selles mõttes oli see väga kihvt ja väga lahe finaal."

Gerli lisab, et kui ta ise istuks žüriilaua taga, siis ilmselgelt oleks ka tema kõigi suhtes väga positiivselt häälestatud. "See pingutus, mida nad teevad, see töö, mis selle nimel on tehtud, on üksnes austust vääriv," tunnustab ta osalejaid. "Aga see vahetu emotsioon, mille saalist vahetult saad, on ikka hoopis teine kui telekast vaadates. Heli on hoopis teine, see loobki teistmoodi aura."

Kui aga Gerlile endale tehtaks pakkumine paroodiasaates osaleda, mida ta teeks? "Ma kindlasti võtaksin osa ja kui finaali jõuaksin, teeksin raudselt Tanelit," naerab Gerli laginal. "Arvan, et ma võib-olla ei jaksakski ära oodata seda finaali, vaid loodaksin, et mul oleks võimalik teha Tanelit juba enne kui finaalis."

"Su nägu kõlab tuttavalt" võitis Evelin Võigemast

"Mul ei ole mingit saladust, mulle meeldib teha paroodiat," vastas näitleja Evelin Võigemast eile õhtul saatejuht Mart Sanderile, kes uuris, millise saladuse toel Evelini paroodiarollid on sündinud. Olenemata sellest, kas kehastamist on vajanud Edith Piaf, Heli Lääts või Chalice, on Evelin tõepoolest näidanud meistriklassi.

Kuid meistriklassiks on vaja süvenemist. Ning seski mõistes on Evelin meister. Eilegi, kui ta ümariku habemikuna Pärnu kontserdimajas proove tegi, kulges ta klapid peas tagaruumidest rõdule ja rõdult tagaruumidesse, klapid peas. Töö rolliga käis täie hooga, kuni saate algusega klapid kõrvale heideti. Et mitte üle harjutada.

Gerli: "Tanel on igal juhul selle saate võitja!"

"See on ilmselge, kelle poolt ma hääletasin," tähendab Gerli, et vastu saadet oli ta juba korra Taneli poolt hääletada jõudnud. "Amanda ei ole veel hääletanud. Ma isegi ei saa talle enda telefoni anda, sest ma ei taha teada, palju neid hääli sealt lõpuks Tanelile läheb." Gerli lisab, et Amanda on väga suur Taneli fänn. "See pole iidolifänn, see on ikka onu-fänn. Usun, et eks ta ole oma onu üle uhke."

Oma venna üle tunneb uhkust ka Gerli: "Tanel on igal juhul selle saate võitja! Ta on viimasel ajal näidanud end hoopis teisest küljest ja võtnud meedias ka sõna selle saatega seoses ja võitnud positiivse kuvandi väga väikese ajaperioodiga. See on suur asi."