INIMVARE: Michael Jackson oli 2009. aastal nii kehvas seisus, et kontserdikorraldajad oleks pidanud seda märkama, väidavad popikuninga lähedased. Fotol jäädvustatud pressikonverentsilgi on Jackson väidetavalt umbjoobes. Foto: ap, reuters/scanpix
Inimesed
3. mai 2013, 07:00

Advokaat: Jacksonist sai retseptirohtude ori pärast kohutavat tuleõnnetust (12)

"Kuulete nüüd kogu tõde Michael Jacksoni surmast," tõotas popikuninga pere advokaat kohtuprotsessil, kus Jacksoni ema ja lapsed süüdistavad staari enneaegses surmas ahnet kontserdikorraldajat. Avasõnades meenutas advokaat Jacksoni piinade algust – jubedat õnnetust, milles tema afrolokid leekidesse lahvatasid.

Esmaspäeval sai Los Angeleses hoo sisse kohtuasi Michael Jacksoni lähedaste ja kontserdipromootor AEG (Anschutz Entertainment Group) vahel, kus pere nõuab miljoneid, mõnedel andmetel aga lausa 40 miljardit dollarit valuraha. Välismeedia loodab, et kohtuasi toob päevavalgele seni avalikustamata infot 25. juunil 2009 traagiliselt surnud laulja elu viimastest aastatest, tervisehädadest ning rahaasjadest. Mõned väljaanded väidavad, et kohtusaalis avatavad Jacksoni meditsiinitoimikud šokeerivad küllap neidki, kes enda arvates temast kõike teavad.

Jacksonite advokaadi Brian Panishi sõnul oli laulja ravimisõltuvus siseringis teada aastakümneid. Panish meenutas, et õudus vallandus 1984. aastal, kui staar Pepsi reklaami võtetel raskeid põletushaavu sai. Tollal 25aastane laulja, kes oli jõudnud kuulsuse haripunkti, esitas parajasti hitti "Billie Jean", kui eriefektidega midagi kohutavalt valesti läks. Pärast Jacksoni surma kaevas ajakiri Us Weekly välja õnnetuse videosalvestise: on näha, kuidas Jackson hoogsaid tantsupoose võtab, kuid tulevärk lahvatab liiga vara ja Jacksoni juuksepahmakas on hetkega leekides. Jackson jätkab tantsuliigutusi, kuni tema juurde tormavad paanikas meeskonnaliikmed. Kui Jackson abikäte vahelt taas nähtavale ilmub, terendab tema paljaks põlenud pealael võigas punane haav.

Õnnetus tõi sõltuvuse rohtudest ja ilukirurgiast

Jackson viidi haiglasse, kus diagnoositi teise astme põletushaavad. Ta vajas kangeid valuvaigisteid ja pealage tuli mitu korda kirurgiliselt kõpitseda. Õnnetusel olid pikaleulatuvad ja saatuslikud tagajärjed. Jackson langes narkootilistest valuvaigistitest sõltuvusse ega suutnud end sellest lahti rebida. Us Weekly väitel algas sealt ka Jacksoni välimuse laastanud ilukirurgiamaania, kuigi lõikusi oli talle arvatavasti tehtud varemgi. Samal ajal hakkasid pinnale kerkima kuuldused tema kummalistest eluviisidest ning skandaal-se kohtuasjaga päädinud armastusest väikeste poiste vastu. Sõltuvus tõi kaasa tohutud võlad, see omakorda halvad otsused nagu AEG korraldatud kontserdisari ajal, mil laulja oli paljude tunnistajate väitel täiesti töövõimetu emotsionaalne vare.

Jacksonite advokaadi väitel oli AEG laulja probleemidest teadlik.

Popikuninga lähedased – ema Katherine ning lapsed Prince, Paris ja Blanket – süüdistavad promootorit Jacksoni surmale kaasa aitamises. Perekonna väitel olevat just kasumiahne AEG palganud "surmatohter" Conrad Murray, kes süstis Jacksonile saatusliku annuse anesteetikum Propofoli. Alimendivõlglasest tohter siples rahahädas ja oli seega kergesti mõjutatav – talle olevat lubatud Jacksoni kantseldamise eest 150 000 dollarit kuus.

AEG endal süüd ei näe

Jacksoni leeri väitel olevat AEG ähvardanud Jacksoni karjäärile igaveseks kriipsu peale tõmmata, kui too neid alt veab ega suuda kontsertidel üles astuda. AEG väidab, et neil polnud Murray palkamisega seost, kuid Jacksonite advokaat näitas vandekohtunikele väljavõtteid meilist, milles kompanii boss lubab laisale Murrayle meelde tuletada, et tema töötasu tuleb nende taskust. Oma avakõnes väitis AEG advokaat Marvin S. Putnam, et promootoril polnud kuidagi võimalik Jacksoni hädade sügavust aimata, kuna staari ja arsti vahelisele infovahetusele polnud neil ligipääsu. Putnami sõnul oli Jackson omadega puntrasse jooksnud narkomaan ja pole õige tema surmas kedagi teist süüdistada.

AEG-l oli Jacksoniga lepe, et staar annab Londonis kahe aasta jooksul 50 kontserti. Samuti planeeris AEG talle maailmaturneed, millega loodeti teenida 450 miljonit dollarit. Londoni šõudelt oleks AEG teeninud 150 miljonit. Jacksonile olevat võimaldatud 30 miljonit dollarit avanssi. Seejuures olevat tema pere väitel kõlanud ähvardused, et kui laulja avanssi tasa ei teeni, võtab AEG endale osa tema varast, sealhulgas paljud autoriõigused. Jacksonite advokaadi sõnul marssis suurfirma jõhkralt hävingut külvates rahahunniku poole ega hoolinud Jacksoni seisukorrast. "Michael maksis selle eest rängimat hinda – ta suri," nentis advokaat.

Kohtuprotsessi usutakse kestvat ca kolm kuud ning tunnistajapingis loodetakse peale Jacksoni pereliikmete näha veel kuulsusi nagu Diana Ross, Prince, Jacksoni eksabikaasa Lisa Marie Presley, produtsent Quincy Jones ning režissöör Spike Lee.

Jacksoni surmatohtri võlad ulatusid miljoni dollarini

Los Angelese politseiuurija Orlando Martinez tunnistas kohtu ees, et pidas Michael Jacksoni surma algul õnnetusjuhtumiks, kuid muutis meelt, kui sai teada, et staarile surmava süsti teinud tohter Conrad Murray võlakoorem ulatus miljoni dollarini.

Ajaleht New York Post vahendab, et Murray võlgnes õppelaenu, alimente, kodulaenu makseid ning tema krediitkaartide limiidid olid lõhki. "Dokumendid näitasid, et Murray oli meeleheitel," sõnas Martinez. Samuti olevat uurija oma ihusilmaga näinud Murray autos veel allkirjastamata lepingut AEGga, kus meedik soostus Jacksonil 150 000 dollari eest kuus silma peal hoidma. "See tõestab tema valmidust hüljata Hippokratese vanne rahalise kasu eesmärgil," väitis Martinez.

Praegu kannab Murray Jacksonile üledoosi süstimise eest nelja-aastast vanglakaristust.