OMA ŠOKOLAAD: Eile esitleti Kalevi kommipoes Birgiti pildiga šokolaadi, mida tehti 6000 tükki. 1200 neist võetakse Eurovisioni lauluvõistlusele laialijagamiseks kaasa. Muide, see on esimene kord, kui Eestis avaliku elu tegelane šokolaadipaberile pääseb. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
3. mai 2013, 07:00

Birgit Õigemeel sõidab pühapäeval Malmösse, kaasas 120 kilo šokolaadi (8)

"Närvi ma veel ei hakka minema, sest poolfinaal on alles 14. mail. Pigem olen ma põnevil, mis Malmös saama hakkab," räägib pühapäeva hommikul Eurovisionile sõitev Birgit Õigemeel paar päeva enne äralendu. "Ma arvan, et mul on seal rahulikum kui Eestis, sest meil on ka palju vaba aega, kus saan pühenduda ainult laulmisele, ja ma loodan, et närvi eriti ei tulegi."

Mõned asjad vajavad veel siiski tegemist. Näiteks eile õhtul oli Birgit Õigemeelel viimane kleidiproov.

"Kleit ei mahu kellegi kohvrisse, see tuleb panna eraldi kotikesse ja võtta käsipagasisse kaasa," annab Birgit natuke aimu, et tema Eurovisioni-tualett on väga uhke. Kui mullu esitleti Ott Leplandi esinemisülikonda ammu enne äralendu, siis Birgiti kleidi kohta on siiani teada vaid värv: valge.

"Mu kleit ei saanud nii ruttu valmis kui Oti ülikond. Aga ehk ongi inimestel huvitavam, kui nad seda alles laval näevad,"

arvab Birgit ja lisab, et see on ikka tõeline lavakleit. "Ma ei kujuta ette, et ma esineks sellega mujal kui suurel laval. See ongi tehtud mõttega, et paistaks seal silma."

Lauljatar pillab veel nii palju, et disainer Karolin Kuusik on kleidi juures kasutanud natuke ka sädelevaid kivikesi, "mis teevad valge veel säravamaks".

Miks valis Birgit disaineriks just Karolin Kuusiku?

"Eesti disaineritest olen ma kõige rohkem koostööd teinud just Karoliniga. Tema tunneb mind alates minu esimesest lavakogemusest superstaarisaate ajal ja tundus, et Eurovisioni-kleit võiks tulla sealt, kust sai alguse ka minu lauljatee," räägib Birgit. "Karolin joonistas mulle valmis peaaegu kümme erinevat pilti, mille seast valisime koos eurotiimiga kõige sobivama. Naiste sõna – minu ja Heidy Purga oma – jäi ikka peale!"

Eurovisioni-möll algab juba esmaspäeval

Mis asjad Birgit enne Malmösse sõitu veel korda ajab?

"Reede hommikul lähen ma ripsmehooldusesse, pärast seda hääleseadetundi, siis poistega neile kingi ostma ja õhtul on mul veel kontsert," kirjeldab Birgit tihedat päevaplaani. "Laupäeva hommik algab juuksuriga, siis on jälle hääleseade ja õhtul hakkan kindlasti juba asju pakkima. Pühapäeva hommikuks pole ma endale midagi planeerinud, magan ilusti välja."

Malmös läheb Eurovisioni-möll artistide jaoks esmaspäeval lahti.

"Esmaspäeval on esimene lavaproov koos riietega, siis saab esimese pildi sellest, kuidas kõik laval välja hakkab nägema," tutvustab Birgit. "Pärast seda on suur pressikonverents ja palju intervjuusid. Siis on meil kaks vaba päeva, teeme arvatavasti väikese Malmö-ekskursiooni ja kolmapäeval läheme ka Lundi Eesti majja, kus kohtume Rootsi eestlastega, sööme nendega lõunat ja anname kontserdi.

Neljapäeval on jälle proov, nädalavahetusel tulevad Ott Lepland, Tanel Padar ja Jalmar Vabarna ning pühapäeval anname Malmös kontserdi.

Siis tuleb juba poolfinaali peaproov, kus on saalitäis inimesi kohal, ja poolfinaal."

Hunnik intervjuusid inglise keeles juba antud

Kas Birgit on lõpuks aru saanud, kui suure publiku ees ta Eestit esindab, või tundub pääsemine Eurovisionile ikka veel pisut uskumatu?

Lauljatar naerab ja tunnistab, et annab endale võistluse ja vastutuse suurusest aru.

"Käik Amsterdami Eurovisioni promoüritusele oli väga hea kogemus, sest ma nägin juba inimesi, kes on korraldamisega seotud, ja sain natuke kätte tunde, mida see kõik endast kujutab," ütleb Birgit.

Suurimal Eurovisioni eelüritusel 13. aprillil Amsterdamis oli kohal 24 riiki, kelle esindajad andsid intervjuusid ja esitasid oma laule.

"Hommikul jõudsime kohale, meile tuldi lennujaama vastu ja viidi hotelli, et saaksime riideid vahetada. Seal kohtusime ka teiste artistidega. Siis viidi meid kõik koos bussiga Amsterdami teatri saali, kus kõik oma loo ette kandsid," meenutab Birgit. "Samas kohas esines meile kahekordne Rootsi eurolaulu võitja Carola. Seejärel olime viis tundi suures ruumis koos väga paljude pressiinimestega, andsime intervjuusid ja jagasime autogramme."

Birgit tunnistab, et talle oli see esmakordne kogemus anda hunnikutes intervjuusid inglise keeles: "Seda kartsin ma kõige rohkem, kuna mu inglise keel pole perfektne, aga kõik läks väga hästi ja keegi ei pahandanud, kui ma vahepeal natuke valesti rääkisin. Järgmisel päeval käisin külas ka oma õel, kes elab praegu Amsterdami külje all."