Jäljed tüdruku skeletil, mis võivad viidata, et teda üritati süüa.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
2. mai 2013, 13:07

Esimesed asunikud USAs olid ilmselt inimsööjad (14)

Teadlaste sõnul näitavad avastused, et üle ookeani Ameerikasse saabunud esimesed briti asunikud võisid karmi talve ajal harrastada kannibalismi.

Seni on räägitud peamiselt sellest, et esimesed USAsse jõudnud britid toitusid koertest, kassidest, rottidest, hiirtest, madudest ja isegi kinganahast. On olemas ka dokumente, mille kohaselt söödi surnud inimesi, kuigi arheoloogid on seni jäänud pigem skeptiliseks, kirjutab Reuters.

Smithsoniani muuseumi ja Jamestowni arheoloogid leidsid nüüd aga 14aastase tüdruku skeleti, mis näitab selgelt, et ta langes inimeste saagiks. Kehal ja peal on jäljed tömbi esemega löökidest. Arvatavasti oli tüdruk surnud ajaks, mil tema kallale asuti.

Smithsoniani antropoloog Douglas Owsley sõnul kuuluvad luud ajavahemikus 1609-1610 elanud tüdrukule. Periood on tuntud kui näljaaeg, mil karmi talve tõttu ei olnud piisavalt süüa ning mille tõttu suri sadu inimesi.

Teadlaste sõnul saabusid asunikud Ameerikasse just siis, kui käimas oli viimase 800 aasta suurim ikaldus. Virginias Jamestownis elanud 6000 inimese jaoks oli tegu tõsise katsumusega.

Jamestowni koloonia juht George Percy kirjutas toonast elu kirjeldades, kuidas laipu kaevati üles, et midagigi hinge alla saada. Ühel juhul tappis väidetavalt mees oma raseda abikaasa, soolas ta sisse ja asus siis sööma. Nii Percy kui kapten John Smith kirjutasid toimuvast oma märkmetes. Mees hukati hiljem.