JAFFi avafilm "Hundilapsed Ame ja Yuki" ning Hiroyuki Okiura peaaegu tervenisti käsitsi animeeritud "Kiri Momole", mille valmimiseks kulus seitse aastat, sobivad mõlemad vaatamiseks ka kõige nooremale kinosõbrale.Foto: Pressimaterjalid
Film
1. mai 2013, 10:36
Loe soovitust, mida JAFFil vaadata!

"Inimesed mõtlevad, et animefännid on natukene imelikud. Nad ei ole imelikud!" (2)

Täna algab Tallinnas ja Tartus järjekorras juba seitsmes Jaapani animatsiooni filmifestival. Küsisime festivali korraldaja Artur Veeberi käest, milliseid filme tasuks 12 päeva jooksul kindlasti kaema minna.

Aastas annavad Dreamworksi ja Disney/Pixari suured animatsioonistuudiod välja mõlemad paar filmi, mis kandideerivad kindlasti ka Oscaritele, ja lisaks jõuab meie kinolevisse veel umbes pool tosinat muud vana nimega multifilmi. Miks on siis vaja juba seitsmendat korda korraldada JAFFi?

„Me tahame näidata erilisi animatsioonifilme. Tegelikult mina olen väga väsinud nendest Ameerika filmidest," võtab organisaator Veeber olukorra lihtsalt kokku. Anime ei ole tema sõnul tavaline animatsioon: „On olemas terve kultuur, mis on väga hea ja ilus. Need filmid, mis tulevad Jaapanist, on väga huvitavad. Tegelikult meie maailmas on olemas teine elu ja keegi ei tea sellest mitte midagi. Me proovime näidata väikest osa sellest elust."

Veeberi sõnul on anime subkultuuril Euroopas veel natukene kummaline mekk küljes. „Mul on selline tunne, et tavaliselt inimesed mõtlevad, et animefännid on natukene imelikud. Nad ei ole imelikud. See huvi tuleb äkki sellest, et need inimesed ei saa elada selles maailmas ja nad otsivad mingeid teisi võimalusi elada. See on uus tee!" arvab ta.

Kokku linastub JAFFil 22 erinevat filmi ja anime vahel näeb ka mõnda dokfilmi ning Jaapani koomiksite ehk mangade põhjal vändatud mängufilmi.

Palusime Veeberil kõikide filmide seast välja valida kolm, mida kindlasti peaks vaatama. Mees ei kõhkle oma soovitusi andes hetkegi: „Mamoru Hosoda film „Hundilapsed Ame ja Yuki", noored las vaatavad „Berserki" triloogiat ja siis „Kiri Momole" on rohkem perefilm."

7. Jaapani animatsiooni festival jookseb Tallinnas Artis ja Solaris kinodes ning Tartus kinos Ekraan kuni 12. maini. Lisaks kinodele saab 4. mail Solarise keskuse aatriumis osa ka cosplay šõust, kus on võimalus kehastuda oma lemmiktegelaseks, ning järgmisel päeval peetakse sealsamas maha anime kirbuturg.