Õnnelik edasipääseja Tene Sommer. Foto: Erakogu
Saund
30. aprill 2013, 15:31

Eesti lauljatar briti talendisaates: vihma, rahe ning tuhandete konkurentide kiuste teise vooru (20)

Briti talendisaates "X-Factor" pani end proovile ka eestlanna Tene Sommer. Lauljatar pääses esimesest voorust edasi, kuid teises ringis sai siiski eitava vastuse. Tene sõnutsi oli see tema elu põnevamaid kogemusi, samas oli ka ootamatuid takistusi.

Triin Sommeri (tuntud ka kui Trinity) õde Tene (27) elab juba mõnda aega Hispaanias Marbellas. Kuulsa telesaate eelvoorus osales ta aga Suurbritannias Manchesteris. Neiu sõnutsi pani ta kirja hoopis elukaaslane.

Seda juba mitu kuud tagasi, kuid alles eelmisel esmaspäeval tuli vastus: kohtunike ees pidi ta seisma juba sama nädala laupäeval.

"Esimene reaktsioon oli muidugi jahmatav ning tükk aega mõtlesin, kuidas nüüd sinna sattusin," kirjeldab Tene.

Kuna ta poiss-sõber oli kunagi Manchesteris elanud ja Tene tahtis ka linna näha, ei kahelnud ta siiski minekus.

"Saab, mis saab! Ja kui midagi ei saa, siis vähemalt näen linna, kus pole varem käinud ning võtan seda väikese puhkusena," mõtles ta eelmise nädala hakul.

"Rahvamass värises ja külmetas"

Eestlastele seostub "X-Factor" ilmselt peamiselt terava ütlemisega kohtuniku Simon Cowelliga. Saatest on tuule tiibadesse saanud lauljatar Leona Lewis ja praeguse aja kuumemaid poistebände One Direction. Telesse jõudev on muidugi glamuurne, aga see on vaid jäämäe veepealne osa.

"Prooviesinemise päev oli vast kõige kurnavam päev mu elus," tunnistab Tene. "Olen varemgi erinevatel katsetel ja võtetel käinud, aga midagi sellist polnud ma enne küll näinud."

Ta magas napid kolm tundi ja ärkas kell viis hommikul. Järjekorda läks ta kella seitsmeks. Ta pidi seisma järjekorras õues ja seda kokku kella 13-ni ehk kuus tundi.

"Loomulikult sadas vihma ja rahet. Oli ka veidi päikest, aga üldjuhul terve rahvamass värises ja külmetas."

Tene sõnutsi oli kohal vähemalt 5000 inimest, kui mitte enamgi. Üle Suurbritannia toimub koos mainituga viis eelvooru.

"Meile öeldi, et rekordarv inimesi oli sel aastal Manchesteri kohale tulnud," lisab ta.

Muide, tualettides polnud isegi peegleid ja osa tüdrukuid ootas tunde kontskingadel. Tene sõnutsi oli kohal nii häid lauljaid kui ka igasugu sulelisi ja karvaseid.

"Massi hoiti õues eelkõige seetõttu, et häid kaadreid saada. Inimestel kästi ka igasuguseid tobedaid liigutusi teha, mis kõik vaheklippideks linti võeti."

Turvamehed olid raskustes

Lõpuks lasti mass sisse. Rahvamass läinud lausa hulluks ja kõik jooksid, kuidas said. Turvamehed ei suutnud nii suurt rahvahulka talitseda. Lõpuks jõudis siiski kätte hetk, mil Tene laulma pääses. Kohtunikest polnud ei Cowelli ega lauljanna Nicole Scherzingeri. Kuulsustest oli kohal vaid saatejuht Dermot O'Leary, keda kohalolnud nägid napid 15 minutit.

Hindajateks olid produtsendid ning Cowelli plaadifirma tootjad. Tene pidi esinema ühele noormehele.

Neiu esitas paar salmi Peggy Lee laulust "Fever". Ta uuris, kas peaks veel laulma, kuidas noormees kostis, et kõik on okei ja siin on tema kollane edasipääsu tähistav kaart.

"Loomulikult olin väga õnnelik ning väga rahul, et nii kaugelegi sain."

Teine voor toimus juba järgmisel päeval. Rahvast oli muidugi kordades ja kordades vähem. Sel korral tuli õues oodata umbes tund ja sees veel paar tundi.

"Kuulsin väga häid lauljaid läbi ukse ning välja tulid enamus sõnaga "NO" (ei- toim.)," räägib Tene. "Kui ma tuppa sisenesin, ootas seal mind üks noormees ja üks tüdruk, suhtelised noored. Nad uurisid kiiresti mu vanust ja miks ma katsetele tulin ning palusid laulda. Laulsin sama laulu, sest nii oli ette nähtud."

Vastus oli kahjuks eitav, tal paluti tagasi tulla järgmisel aastal. Eitava vastuse põhjust ei öeldud. Oleks ta edasi pääsenud, oleks samal päeval järgnenud veel üks voor. Seejärel pidanuks umbes poolteist kuud ootama kõnet, kas pääsetakse kohtunikepaneeli ette või mitte.

"Päris tihe sõel on, aga see polegi saade, kus kõiki talente näidatakse, vaid ikka TV show, kus peab ka nalja saama ja hulle näitama," nendib Tene, et ei valita vaid lauluoskuse põhjal.

Järgmine aasta uuesti proovima?

Tagantjärgi ütleb ta, see oli üks põnevamaid katseid ning kogemusi ta elus.

"Tahtsin teada, kuidas mu närvid vastu peavad ning kas üldse esimesest voorustki edasi pääsen. Kõige parem enesearendamise viis ongi ennast pidevalt proovile panna, uusi asju katsetada ning uusi kohti külastada."

Ta märgib, et Manchester oli ilus linn, kindlasti läheb ta sinna tagasi.

"Äkki juba järgmine aasta uutele katsetele."

Praegu jätkab Tene tegemistega Marbellas.

"Juhin populaarset online-ajakirja (i-marbella.com) ning laulan hobikorras erinevatel üritustel, pulmades ning ka restoranides."

Ta lisab: "Olen laulnud ja tantsinud lapsepõlvest saadik, muusika on juba selline pisik, millest niisama lahti ei saa. Kui see sul korra küljes, siis jääb ta alatiseks."