SALE KAUNITAR: Moonika säras kui missivõistlusel. 19 kilogrammi kaotanud naine kuulutati aasta figuurisõbraks. Ta loodab, et jääbki 55 kilo juurde pidama. Foto: Arno Saar
Inimesed
20. aprill 2013, 08:00

Aasta saleneja (10)

Aasta figuurisõbraks kuulutatud Moonika Lustus (32) kaotas 19 kilogrammi ja saavutas ideaalkaalu. "Minu jaoks oli katastroof, et mult võetakse ära saunaõlled," meenutab ta katsumuse algust.

Moonika Lustus: õllest loobumise korvas mehe kingitud auto

Piitspeenikest Moonikat vaadates ei kujutaks ettegi, et kunagi oli ta tüse koduperenaine. "Tõeliselt suur ja õudne," kirjeldab Moonika naist, kes vaatas talle peeglist vastu veel poole aastagi eest.

Mis siis õieti juhtus? Moonika oli alati normaalkaalus, aga mõne aasta eest koliti perega Kesk-Eesti väikelinnast Tallinna lähistele eramusse. Kaksikute ema Moonika istus kolimise järel peamiselt kodus ja ostukeskusesse, mis oli kodust üheksa kilomeetri kaugusel, sõitis vaid autoga. "Sõltusin sada protsenti autost. Istusin lastega kodus. Sõin ja kasvasin," meenutab ta muiates.

Eelmise aasta oktoobri lõpus otsustas ta, et aitab. Motiveerivaks teguriks oli seegi, et mees lubas talle kaalulangetuse puhul auto ja reisi kinkida.

14 nädalaga kadus 19 kilogrammi

Toona kaalus 163 sentimeetrit pikk Moonika koguni 74 kilogrammi. Üllatav või mitte, aga üks raskemaid katsumusi oli suurest lemmikust ehk õllest loobumine.

"Mõtlesin, et nad peaks Saku õlletehase kinni panema, siis suudaksin loobuda," ütleb ta. Tema perel on kombeks nädalavahetuseti sauna kütta. Õhtu juurde kuulus Moonika puhul tavaliselt kaks õlut. Ta tõdeb, et toona tundus loobumine võimatu, kuid otsus oli kardinaalne. Ta loobus. "Nüüd pole midagi imelikku, et võtan saunas vett. Vaatan hoopis teisi, et imelikud olete!"

Ta tunnistab, et õllelõhn on siiani meelitav, kuid maitse on oma väärtuse kaotanud. Peale korraliku toitumise hakkas Moonika aktiivselt liikuma – päevas kõnnib ta umbes 12 kilomeetrit.

Sihiks seadis Moonika langetada kaalu 65 kilogrammi peale, peagi oli see käes. Uueks sihiks pani ta 60, kuid siis näitas kaal juba 58 kilogrammi (selleks kulus kokku 14 nädalat). Just selle numbriga esitleti teda ka eilsel aasta figuurisõbra finaalüritusel, kus ta konkureeris viie teise kaalulangetajaga. Moonika paljastas võidu järel aga pisikese saladuse: "Täna (eile – toim) kaalusin ja olin täpselt 55,0".

Nüüd jääb pidama? "Jääb küll!" ütleb sale Moonika.

Tehtud: mees kinkis auto ja reisi

Kuidas jäi aga lubatud priisiga? "Auto on mul olemas. Reisilt tulin tagasi kolme nädala eest," kinnitab ta. Koos mehega reisiti Taisse.

Moonika kirjeldab entusiastlikult, kuidas rasvase liha asemel sööb ta nüüd üldiselt õhtusöögiks salatit või suppi. Kui enne oli tema lemmiktoit sealiha kartulite ja rõõsa koore kastmega, siis nüüd köögiviljasalat valge kala või kanaga. Kuigi jäätis pole kunagi tema meelisasi, on ta alati nautinud valget šokolaadi. "Varem sõin ikka tükkide kaupa ja kiiresti. Mees alati ütles, mis sa õgid, naudi seda. Nüüd ikka söön, aga lasen suus rahulikult ära sulada."

Kevad on käes ja kaugel see grillihooaegki on, kas siin ohtu ei näe?

"Mulle meeldib süüa teha ja grillin ka ise, seega korrigeerin toiduvaliku," rõhutab ta ja viitab, et nende suvises menüüs hakkab ka tooni andma värske salat. Kaalulangetamise peale mõtlevad paljud, kas on ka mõni salanipp, mis motiveeriks?  "Peas peab kiiks ära käima. Jube raske on tagant utsitada: mine, mine ja tee, tee. Tahtejõudu peab olema."

Mehe ja koera kord

Moonika on oma kaalulangetamisega nakatanud ka meest. "Mees soovis, et teeksin ka talle lahjemat toitu," sõnab Moonika, et mees on kaalulangetusega alles algusjärgus, kuid tahtmist jätkub.

Ta pole ainus, pere on võtnud ette ka neljajalgse pereliikme ehk taksikoera. "Kutsaga läheb hästi, ta on alla võtnud 800 grammi," räägib Moonika. Praegu kaalub taks seitse kilogrammi, aga Moonika sõnul on seda veel liiga palju. "Peaks olema viis kilo."

Rahva lemmik Uno on 32 kilo kergem

Figuurisõbra valimine eile Tallinnas Kamahouse’i kohvikus meenutas justkui missivõistlust. Bikiinivooru polnud, küll aga intervjuuvoor, samuti kõndisid kandidaadid publiku ja ajakirjanike eest uhkel sammul läbi. Viiel naisel oli seljas uhke kleit, sobitumas sätitud soengu ja meigiga. Aga oli ka kuues kandidaat: ülikonnas, pisut häbelik Uno Kollamaa. Mees kaotas üle 32 kilogrammi (113,4 kilo asemel näitab kaal nüüd 81,1 kilo) ja valiti figuurisõprade kodulehel toimunud hääletuse põhjal rahva lemmikuks. Uno rääkis, et üks tema edunippe on rattaga sõitmine.

"Alguses sõitsin 15–20 minutit, hiljem juba mitu tundi," kirjeldab ta. Üle 30 kilo kergemana on ka varem valu teinud jalgadel kergem. Käik perearsti juurde näitas, et tervisega on üleüldiselt olukord parem. Kaasnes vaid üks kulukas katsumus: garderoob tuli välja vahetada ja osta mitu numbrit väiksemad rõivad.