MUUSIKAL «ARABELLA»: Tänavusel Birgitta festivalil esietendub muusikal «Arabella», mille muusika autor on Olav Ehala ja nimiosas astub üles Vanemuise näitleja Maria Soomets. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
9. aprill 2013, 07:00

Birgitta festivalil kõlab Olav Ehala uus muusikal "Arabella" (22)

"Kui ma Aino Perviku käest küsisin, kas ta on nõus, et tema jutustuse "Arabella, mereröövli tütar" ainetel valmib muusikal, mille libretist on Leelo Tungal ja muusika autor Olav Ehala, vastas Pervik, et tal on selle üle vaid hea meel," tutvustas Eri Klas tänavuse Birgitta festivali magnetit, koguperemuusikali "Arabella".

"Nii et jah-sõna on meil olemas ning loodetavasti ei tule probleeme autorikaitsega," vihjas Klas viimastel nädalatel kirgi kütnud nukuteatri saagale.

"Selle muusikali tellis mult Birgitta festival ja see oli festivali kunstilise juhi Eri Klasi soov, et just Aino Perviku jutustusest "Arabella, mereröövli tütar" muusikal kirjutada," ütles helilooja Olav Ehala.

"Klas helistas mulle, et see on hea lugu ja kas ma ei oleks nõus. Mille peale ma omakorda ütlesin, et sel juhul oleks libretist Leelo Tungal, kellega seob mind pikaajaline koostöö. Ma tean, et Klas küsis ka Perviku käest luba, ja kui Pervik kuulis, et mina ja Tungal oleme selle loo taga, oli ta kohe nõus põhjendusega, et seda seltskonda ta usaldab."

"Laulutekstid sain jaanuari algul Leelo käest kätte ja nüüd ma siis püüan neile muusika peale kirjutada. Ma ei võta lugusid järjest ette, vaid püüan neid vaadata konkreetses pildis ja kontekstis, mis tähendab, et tegelen mitme lauluga korraga. Sest kõik nad tahavad natuke settimist. Nii kaua, kuni ma viimaks ise rahule jään. Siis on lõpp. Aga sinna on veel aega.

Mina püüan punkti panna kuskil juuni alguses. Pärast mida tuleb veel orkestreering teha."

Olav Ehala sõnul kõlab muusikalis kümmekond laulu, läbivaks looks on "Arabella laul", mis lisaks kõlab finaalis nimiosalist kehastava Maria Soometsa ja Rain Simmuli esituses.

"Ma ju tahaks mitmehäälset laulu, aga selle tüki omapära on see, et tegelasteks on siin põhiliselt mehed," ütleb Ehala.

"Arabellas" teevad kaasa Maria Soomets (Arabella), Hannes Kaljujärv (Taaniel Tina), Rain Simmul (Hassan), Andero Ermel (Halleluuja) ja paljud teised laulvad näitlejad.

Lavastajaks on Margus Kasterpalu.

Birgitta festival toimub 9.–18. augustini Pirita kloostri varemetes.