BEEBIDE KUNINGAS: Seitsmekilone George King on Suurbritannia ajaloos oletatavasti suuruselt teine vastsündinu. Foto: BBC
Inimesed
30. märts 2013, 08:01

Inglismaal sündis igati tavalistel vanematel hiigelbeebi: tema sünnikaal oli seitse kilo! (16)

Eelmisel kuul said Briti arstid ja ka noor ema sõna otseses mõttes šoki, sest seitse kilo kaaluv titt kiilus emaüsast väljudes õlgupidi kinni. "Kõik olid rabatud, et ta nii suur on – ta on tõepoolest üks pirakas ime!" õhkas hiidlapsukese ema pärast 16 tundi kestnud sünnitust.

11. veebruaril Inglismaal Gloucestershire’is sündinud George King on nüüd juba õnnelikult kodus oma 21aastaste vanemate Jade Packeri ja Ryan Kingi juures, selgus BBC uudistelõigust. Ent sünnituslaual sattus ema kõhus seitsmekiloseks kosunud poisi elu suurde ohtu, sest tema õlad jäid üska kinni ja ta ise kümneks minutiks hapnikuta. Pärast sündi ei suutnud ta paarkümmend minutit iseseisvalt hingata ja arstid elustasid teda meeleheitlikult. Kuigi meedikud ei andnud lapsele erilist elulootust, üllatas George neid kõiki – poiss paistab pärast ränka katsumust täie tervise juures olevat, kuigi tohtrid hoiavad tal veel mõnda aega silma peal. Põnni ema neelas sünnituse ajal ainult ühe valuvaigisti.

Hiigeltita ema Jade tunnistas, et vaevarikas sünnitus võttis tal perelisa hankimise isu vähemalt mõneks ajaks ära – mis siis, kui ka järgmised järeltulijad sama suureks paisuvad? Jade ja Ryan ütlesid, et kuni sünnituslauale minekuni kinnitasid arstid neile, et kõik on parimas korras. "Ämmaemand oletas algul, et ta võib nelja ja poole kilone olla," meenutas Jade, kes on 170 cm pikk, normaalses kehakaaluga ega söö enda väitel eriti palju.

Põhjused on pärilikkuses?

Kuigi George sünnikaal oli kaks korda suurem kui keskmisel beebil, ei ole ta Suurbritannia ajaloo kõige pirakam vastsündinu, küll aga haaras endale hõbemedalikoha – 1992. aastal sündinud Guy Carr oli temast veel mõnisada grammi raskem. Guinnessi rekordiraamatu andmetel sünnitas kanadalanna Anna Bates 1879. aastal peaaegu 11 kilo kaaluva poisi, aga kahjuks suri laps varsti pärast ilmale tulekut. Nii Anna kui ka poisi isa kannatasid geneetilise häire gigantismi all: Anna oli 2 m ja 20 cm pikk ning kaalus ligi 160 kilo. Tema abikaasa oli peaaegu kahe ja poole meetri pikkune. Pereloomisplaanide tuhinas tegid hiidnaine ja -mees suuri ettevalmistusi ja ehitasid tavatult kõrge maja. Elujõulist järelkasvu neil aga saada ei õnnestunudki. Ajaloo suurim ellujäänud laps, 10 kilo ja 200 grammi kaaluv poiss, sündis 1955. aastal Itaalias.

Ajaleht The Sun uuris meditsiiniasjatundjatelt, miks mõned beebid nii suureks kasvavad. Arstide sõnul olevat see osaliselt pärilik. Tavalisest suuremaid lapsi võivad sünnitada ka näiteks diabeetikud, kelle veresuhkru tase on raseduse ajal liiga kõrge. Kuigi tavatu sünnikaaluga lastel näib olevat arengueelis, kasvavad nad edaspidi ikka eakohases tempos. Ühe Briti teadlaste uurimuse kohaselt kalduvad suurena sündinud lapsed elus paremini läbi lööma kui keskmisest vähem kaalunud: intelligentsustestis näitasid kehvemaid tulemusi need, kelle sünnikaal jäi alla 2,5 kilo, kõige arukamaks osutusid aga need, kes esimest korda ilmavalgust nähes kaalusid viie kilo ringis.