KAKS FIRMAMÄRKI: Just punane nahktagi ja päikeseprillid on need, mis tavainimesel seoses Tõnu Trubetskyga esimesena meelde tulevad. Foto: Teet Malsroos
Saund
30. märts 2013, 08:01

Tõnu Trubetsky: päikeseprille kannan, et prožektor silma ei paistaks (1)

"Punase nahktagi ostsin lihtsalt Garagelandist, Freda 19. Mitte internetist vaid sealt poest. See on lihtsalt tore riideese. Päikeseprille kannan selleks, et prožektor silma ei paistaks," avaldab muusik ja Eesti tuntuim punkar Tõnu Trubetsky, mis lugu on tema punase nahktagi ja päikeseprillide taga, mis enamikul inimestel tema nime kuuldes kohe silme ette kangastub.

Eesti punkbändide lipulaev Vennaskond tähistab sel aastal 29. sünnipäeva, Trubetsky aga saab sel aastal 50. 22. märtsil lükati hoog sisse augusti lõpuni kestvale Eesti tuurile, kus lööb kaasa ka The Tuberkuloited. Järgmine kontsert leiab aset 19. aprillil Rock Cafes. Õhtuleht pani kirja 29 vähem ja rohkem tuntud fakti Vennaskonnast ja Tõnu Trubetskyst.

* Vennaskonna ridades on 28 aasta jooksul mänginud ca 50 muusikut. "Kaheksakümnendatel oli Vennaskond Eesti NSV kõige muutuvama koosseisuga bänd. Liikmed vahetusid, varieerusid, kombineerusid." Tõnu Trubetsky on ainus, kes algkoosseisust järel.

* Ansambel on välja andnud 15 albumit ja 3 DVD-d.

* Peamine põhjus, miks koosseis pidevalt muutus oli korraliku kommunikatsiooni puudumine. "Paljudel punkaritel polnud tol ajal kindlat kodu, telefonist rääkimata. Ja kui keegi enne järgmist kontserti ära kadus, tuli tema asemele uus liige võtta."

* Vennaskond sai alguse 1984. aasta suve lõpus. Toona koosnes bänd Tõnu Trubetskyst ja Teet Tibarist, kes olid koos muusikat teinud.

* Esimene kontsert toimus 23. oktoobril 1984. aastal Tallinna 49. keskkoolis. "Lugesin ERKI-s seina pealt kuulutust, et tuleb punk-kontsert ja Vennaskond esineb seal. Ma sain niimoodi teada enda kontserdist, et lugesin seda mingi afišši pealt. Minuga polnud keegi rääkinudki. Välja oli kuulutatud kontsert, aga meie bändis polnud liikmeidki! Võtsin Tarmo Kruusimäe, Marco Rüütli ning Andrus Lombi, kes oli varem mänginud punk-bändis Cheese. Lomp oli nagu kõige kuulsam tegelane. Enne esimest kontserti ühtegi sellist proovi, kus oleks kõik bändi liikmed kohal olnud, ei õnnestunud teha. Igaüks õppis lood eraldi selgeks. Näiteks Rüütel ja Lomp kohtusid esimest korda kontserdil. Me esitasime 9 lugu. Algul plaanisime teha 10."

Mihkel Raud on Eesti Päevalehes meenutanud, et tema oli Vennaskonna esimesel kontserdil kohal kuulajana, rahvast olnud murdu ja mees oli täiesti veendunud, et bändil on selja taga juba kõva karjäär.

* Trubetsky on oma bändidega Vennaskond ja The Flowers of Romance käinud esinemas New Yorgis, Stockholmis, Limbažis, Riias, Jelgavas, Pariisis, Varssavis, Berliinis, Helsingis, Tamperes, Vantaas, Dharamsalas, Raisios, Turkus, Valkas, Brüsselis, Antwerpenis, Lilles, Geelis.

* Vennaskonna esimene album "Ltn. Schmidt’i Pojad" lindistati Helsingis 1989. aasta juunis-juulis.

"Mäletan siiani, kus see stuudio asub. Kvaliteet oli väga hea, aga lisasime albumile ka vanemaid ebakvaliteetseid lugusid. See ilmus alles 1991. aasta suvel Tallinnas, kui kõik bändi liikmed elasid Turkus. Vennaskondlased läksid ükshaaval Eestisse tagasi 1993. aasta veebruariks."

* Trubetsky arvates on Vennaskonnal kolm võrdselt parimat albumit: "Rockpiraadid", "Mina ja George" ja "News from Nowhere".

* Vennaskond on lugematuid kordi laiali läinud, kuid varsti on ikka jälle kokku tuldud. "Mõnikord veidi erinevas koosseisus."

* Trubetsky ütleb, et temast sai punkar väga ammu, Sid Vicious, ansambli Sex Pistols basskitarrist, kes suri aastal 1979, oli siis veel igatahes elus.

"Esimene punk-plaat, mida kuulasin, oli kas "Never Mind the Bollocks" või Eddie and the Hot Rods´i "Life on the Line". Mõlemad vinüülid siis. Sex Pistolsi "Never Mind the Bollocks" on mul siiani alles Nõukogude ajast."

* Trubetsky on kirjanik, muusik, režissöör. Kui ta peaks neist kolmest valima ühe, mida ülejäänud elu teha, oleks see filmirežissööri oma.

* Punklaulupidudega on Trubetsky rohkem kui rahul.

"Laulsin mõlemal Punklaulupeol - nii 2008. kui ka 2011. aastal - koos ühendkooridega lõpulaulu, milleks oli mõlemal korral "Insener Garini hüperboloid". Nii et kui üldse on kedagi, kellel on põhjust Punklaulupeo kohapealt mitte mögiseda, kellel on põhjust sellega täiesti rahul olla, siis olen see just mina."

* Tõnu Trubetsky on 175 sentimeetrit pikk.

* Trubetsky lemmikud: poliitik Herbert Marcuse, kirjanikud Arkadi Strugatski, Boriss Strugatski, bänd Smokie, värv oranž.

* Raamatud, mida Trubetsky on elus korduvalt lugenud ja loeks veel, on John E. Mack "UFO-sieppaukset. Ihmiset ja avaruusolennot kohtaavat" ja Jefim Tšernjak, "Vana maailma kummitused". Siiski lisab ta, et need vastused on küllaltki juhuslikud.

* Trubetsky lemmiklugu Vennaskonna repertuaarist on “Laul kaugest kodumaast”.

* Väikse poisina soovis mees saada kinomehhaanikuks ja kirjanikuks.

* Trubetsky sõnul seisneb tema muusikaline haridus selles, et ta on päris palju laule teinud.

* Trubetsky on kuulunud erakondadesse Eestimaa Rohelised ja Keskerakond. Viimasest olevat ta lahkunud seetõttu, et hakkas saama tapmisähvardusi.

"Neid näiteid oli kommentaariumides küll ja küll. See oli tegelikult ettekääne, kuigi see vastas tõele. Liitusin Keskerakonnaga, kuna seda pidevalt mõnitati meedias põhjendamatult. Poliitiline tagakiusamine oli nii räige, nagu viibiks mingi natsiokupatsiooni all. Edgar Savisaare eestvedamisel kuulutati Eesti iseseisvaks kolmel korral: 16. novembril 1988, 8. mail 1990 ja 20. augustil 1991."

* Poliitikaga pole Trubetsky lõppu teinud. Tema sõnul on ka Vennaskond partei, anarhistlik partei.

"Peab tunnistama, et Eestis on väga raske (päeva)poliitikaga tegelda, kuna inimesed on väga kitsarinnalised ja sallimatud. See ei ole õigustatud, eriti arvestades tänast “priiuse põlistamise päeva” (Trubetsky vastas küsimustele kolmapäeval – K.T)."

* Ansambel Vennaskond on oma nime saanud George Orwelli raamatust "1984".

"... ja kuigi tema teooriaid lükati ümber, purustati ja naeruvääristati päevast päeva ja tuhat korda päevas, kõnetoolides, teleekraanil, ajalehtedes ja raamatutes, ja demonstreeriti kõigile nende haletsusväärset olemust, ei paistnud tema mõju sugugi kahanevat. Ikka leidus uusi lihtsameelseid, kes ootasid, et ta neid õnge võtaks. Ei möödunud ainsatki päeva, kus Mõttepolitsei poleks paljastanud spioone ja sabotööre, kes tegutsesid tema juhendusel. Ta käsutas tohutut varjuarmeed, konspiraatorite põrandaalust võrku, kelle eesmärgiks oli kukutada Riik. Selle nimeks arvati olevat Vennaskond," tsiteerib Trubetsky.

* Trubetsky oskab mängida üht pilli – kitarri, kuid seda enda sõnul mitte eriti hästi. "Aeg-ajalt olen ka laval mänginud, aga praegu on see võimatu, kuna bändis on juba kaks kitarristi + basskitarr. Teen kitarriga laule."

* Tõnu Trubetsky nimi manab paljudele silme ette mehe punases nahktagis. "Selle punase nahktagi ostsin lihtsalt Garagelandist, Freda 19. Mitte internetist vaid sealt poest." Trubetsky ütleb, et see on lihtsalt tore riideese.

* Miks kannab Tõnu enamasti päikeseprille? "Et prožektor silma ei paistaks."

* Tõnu Trubetsky on pärit Trubetskoide vürstisuguvõsast.

"Meil oli oma iseseisev vürstiriik: Trubetski Vürstiriik. See oli iseseisev 1164 – 1196, 1202 – 1211, 1212 – 1240, 1357 – 1566 ja tegelikult ka 1611 – 1634. See asus täpselt selles kolmnurgas, kus tänapäeval Valgevene, Venemaa ja Ukraina kokku puutuvad. Trubetski Vürstiriigi lipp oli punane, millel oli Leedu valge ratsaniku kujutis. Minu otsesed esivanemad olid selle vürstiriigi vürstid. Esimene minu otsesest esivanemast Trubetski Vürstiriigi suurvürst oli Dymitr Starszy Olgierdowic (1327 - 16. 8.1399 Worskla jõe lahing), Leedu suurvürsti Olgierdi poeg, ja viimane Wigund-Jeronym Trubecki (16. sajand - 1634). Tema vend Aleksy Nikitycz Trubecki oli Peeter I ristiisa. Meie suguvõsa kõige tähtsam tegelane on võib-olla Wladyslaw II Jagiello, Poola kuningas, selle sama Olgierdi vend ja Dymitr Starszy onu."

* Sellega, mis praegu Eesti muusikamaastikul toimub, Trubetsky kursis ei ole. "Need bändid, mis mulle meeldivad, ei ole kuulsad. Näiteks Telly Addicts."

* Tõnu tütar Reginleif tegi kaasa filmis "Vuosaari", kus oli ka alastistseen, mis lõpuks siiski ekraanile ei jõudnud. "Oh, see on tühiasi võrreldes näiteks selle Ukraina "Naked & Funny'ga", mis iga päev televiisorist tuleb," ütleb Trubetsky.

* Superstaarisaadet Trubetsky ei vaata. "Mõnikord kahjuks näen seda osaliselt, kui teised vaatavad."

* Parimaks anarhiaõpikuks peab Tõnu Nikolai Nossovi "Totu ja ta sõprade seiklused" ja "Totu Päikeselinnas".

"Mis on anarhia, sellele on väga hästi vastanud üks tulnukas, kellega Salvador Villanueva Medina kohtus Ciudad Vallesi lähedal 22. augustil 1953: "Selle astme, milles teie praegu elate, oleme meie läbi elanud tuhandeid aastaid tagasi. Ka meie maailm kannatas sõdade, hävitavate tagasiminekute ja tõusude all. Lõpuks saavutasid valitsused kokkuleppe, nii et see, mida teie nimetate rahvusteks ja riikideks, kadus, ja me muutusime sama maailma poegadeks. Moodustati tarkade meeste nõukogu ja nüüd juhivad nemad. Sellesse gruppi kuuluvad need, kel on eriline mõistus või kes on mõnel teadusalal silmapaistvad."," tsiteerib Trubetsky.