Foto: Arno Saar
Inimesed
27. märts 2013, 06:57

Ansambel Respekt: nüüd on Reikop meie fännide meelepaha välja teeninud! (74)

Miks te üldse muusikat teete, küsis saatejuht otse-eetris auhindade jagamisel

"Meie võidujoovastus oli sedavõrd suur, et otse-eetris me Reikopi rünnakut ei adunud. Kui välja hüüti, et Respekt on aasta artist internetis, siis oli tunne, nagu oleks puuga pähe saanud ja raske oli Reikopi ründavaid küsimusi jälgida," kommenteerib ansambli Respekt üks laulja, Kerdo Mölder, möödunud nädalal Kuldse plaadi jagamisel toimunud intsidenti, kus tundus, justkui oleks võitjaid intervjueerinud Marko Reikop ansamblit mõnitanud.

Neljapäeval jagati Solarise keskuses saates "Ringvaade" välja Kuldsed plaadid. Kui välja kuulutati aasta artist internetis – ansambel Respekt –, ütles Reikop, et pole kunagi sellisest bändist kuulnudki. "Ma saan aru, et teile tuli ka suure üllatusena selle auhinna pälvimine, poleks oodanud, jah? Kes te sellised olete? Ma ei ole ausalt kuulnud sellisest ansamblist nagu Respekt. Ja päriselt on selline ansambel olemas ja te päriselt tuletegi kokku ja sellist muusikat teetegi, jah?" puuris Reikop.

Respekti teine solist, Jane Kruusmaa, vastas, et bänd on tegutsenud juba neli aastat, mispeale Reikop uuris, et kes need inimesed siis on, kes bändi lugusid internetist metsikutes kogustes ostavad. Jane vastuse peale, et neil on tegelikult väga palju kuulajaid, küsis Reikop, kui palju maksab näiteks nende lugu "Anna andeks". "Ma kujutan ette, et 5–6 eurot see pole, ehk saab ühe eurosendiga kätte," arutles ta. Mölder torkas vahele, et pärast auhinnavõitu on hinnaks kindlasti 5 eurot.

Edasi uuris saatejuht, miks bänd üldse muusikat teeb. Jane ja Kerdo tundusid selleks ajaks juba üsna jahmunud olevat ja Jane vastas, et neile lihtsalt meeldib laulda, mispeale Reikop teatas: "See pole mingi argument, et teile meeldib laulda. Teate, mulle meeldib ka laulda. Kui ma ükskord karaokebaaris laulsin, arvake ära, mitu inimest jäi? See ei ole nali – mitte ühtegi!"

Intervjuu lõppedes oli Reikopi näost näha, et mees ei suuda enam eriti naeru tagasi hoida. "Ma ei hakka parem ütlema, mis ma tahaks öelda, aga meil on alati auhinnasaajate üle suur hea meel," kommenteeris ta siiski.

Marko ise intsidendi kohta kommentaare jagada ei soovinud, kuid Publiku kommentaariumis käib elav arutelu selle üle, kas Reikop mõnitas bändi või mitte – leidus nii neid, kes olid Reikopi poolt kui ka neid, kelle arvates oli tema käitumine tõesti nõme.

Bänd vihane ega solvunud pole

Kerdo Mölder ütleb, et nad olid Janega sellise tunnustuse saamise pärast väga üllatunud ja seetõttu ei osanudki Reikopi ründamisele kuidagi reageerida. "Kahjuks oli aga hiljem kurb lugeda meie fännide suurt pahameelt fännilehel ja lisaks suurele õnnitlustemerele oli kurb lugeda esimeste seas ka minu poja kirja: Tsiteerin: "Issi, kas sinu meelest oli see, kes teiega rääkis, seal auhinna jagamisel, kas sinu meelest oli natuke imelikult öeldud tal, et ma ei teagi sellist ansamblit Respekt ja et ma vist saaks selle kätte 1 eurosendiga," räägib Mölder. "Seletasin esmalt pojale, et ta ei ole onu, vaid tema nimi on Marko Reikop ja see ei olnud imelik, vaid tal oli nii kiire, et ei jõudnud enne saadet end auhinnasaajate tööga kurssi viia."

Mölder ütleb, et ei pane pahaks, et Reikop nende bändist kuulnud ei ole. "See on täiesti normaalne, sest Eestis tegutseb lisaks meile veel sadu bände, artiste ja lauljaid, kes ei ole orbiidile pääsenud. Aga kui nad piisavalt järjekindlad on, siis ühel päeval saab Reikop ka nendest teada." Siiski tõdeb mees, et nii kogenud ajakirjanik, nagu seda on Marko Reikop, oleks võinud enne auhindade andmist pisut taustauuringut teha. "Kuna auhinnasaajaid ei valinud Reikop, vaid kuulajad, siis see, kas auhinnagala läbiviija isiklikult teab võitjat, ei oma mingit tähtsust," arvab Mölder.

"Siinkohal tasub ka mainimist, et ainuüksi kõneainet pakkunud laul "Anna Andeks" maksis terve 2012. aasta (ja maksab praegugi) muusikaportaalis muusika24.ee 1,29 eurot, mis on tunduvalt soolasem hind kui mõnel niinimetatud tuntud raadiohitil."

Mölder ütleb, et nemad Janega ei ole Marko peale solvunud ega pahased. "Kuid meie fännide suure pahameele on Marko nüüd küll välja teeninud. Meie ei adunud Marko mõnitavat käitumist hetkeni, kui meie fännid hakkasid tema pihta tulistama."

Mida võis Reikop aga mõelda oma intervjuu lõputsitaadiga? "Ma tahaks ka Markole midagi öelda, aga ma ei hakka seda ütlema. Las see jääda Marko südametunnistusele. Lõppkokkuvõttes on igal inimesel ümbritsevast oma arvamus, aga kas see just alati on kõige õigem, see on küsitav," võtab Kerdo asja kokku.