HAIGE NAINE: Briti eksmodell Alicia Douvall, kes on üle 300 korra ilukirurgi noa all käinud, kannatab psüühikahäire all. Foto: Rex Features/AOP
Inimesed
27. märts 2013, 06:57

"Mu nägu ei liigu enam. Ma ei saa naeratada ega läbi nina hingata" (22)

Üle 330 iluoperatsiooni teinud naine sipleb kahetsuses

Nägu – 49 ilulõikust, rinnad – 16. Peale selle on endine Briti modell Alicia Douvall lasknud parandada oma kõhtu, tuharaid ja jalgu. Kahjuks on üle miljoni naelsterlingi maksma läinud operatsioonid toonud naisele vaid kahetsust ja ängi.

Alicia Douvall, kes on kõmumeediale tuntud kuulsuste armukesena, on lasknud teha üle 330 kosmeetilise operatsiooni ja see kergitab ta maailma ilukirurgiasõltlaste edetabelis esikohale. Väljaanne Daily Mail loetleb, et 34aastane eksmodell on lasknud oma näonahka pinguldada, korrigeerida silmi, huuli ja nina, paigaldada põse- ja lõuaimplantaadid, süstida täiteaineid ja teha rasvaimu.

Rindade kord suurendamise, kord vähendamisega alustas ta juba 17aastaselt. Rinnalõikusi on ta teha lasknud 16. Sipelgatalje saavutamiseks on tal alumisi roideid lühendatud. Kohendatud on tema kõhtu ja tuharaid. Kirurginoa alt pole pääsenud isegi tema jalalabad – et väiksematesse kingadesse mahtuda, on tema varvastel üks lüli vahelt ära napsatud.

Ent kaunis blond naine oli ka pärast mitmendat lõikust veendunud, et on inetu. Tagantjärele targemana teeb ta tohtritele etteheiteid: miks nad teda ometi ei pidurdanud?

Igal nädalal üks ilulõikus

"Olin haige, ilukirurgiast sõltuvuses. Kord võtsin Barbie isegi konsultatsioonile kaasa, et näidata, mida saavutada ihkan. Arste huvitas ainult minu raha," tunnistab Alicia.

Kahe lapse ema nendib, et on keha kohendamisele kulutanud üle miljoni naelsterlingi. Kodule, garderoobile ja isegi toidule kulutamine tundus talle teisejärguline. "Sõin ube röstsaiaga ega lubanud endale ühtki puhkusereisi. Veensin ka oma mehi operatsioonide eest maksma," pihib Alicia, kes on käinud näitleja Mickey Rourke’i, Simply Redi solisti Mick Hucknalli, telemogul Simon Cowelli ja mitme teise staariga. Lõpuks arenes sõltuvus nii hulluks, et Alicia trügis lõikuslauale juba kord nädalas.

Ilusõltlase sõnul mõistsid sõbrad ja isegi tütar, et midagi on väga valesti ja püüdsid talle mõistust pähe panna. Alicia ei kuulanud kedagi, sest oli veendunud – üks lõikus veel ja kõik saab korda. Paraku ei tulnud loodetud õnne kusagilt ja Aliciat tabasid hoopis ebameeldivused: "Olen nii palju lõikusi teinud, et mu nägu on liikumatuks tardunud. Ma ei saa korralikult naeratada ega läbi nina hingata."

Alicia möönab, et tegelik probleem polnud tema välimus, vaid psüühiline ebakindlus. Tänaseks on Aliciale selge, et ta kannatab psüühikahäire all, mida tuntakse kehadüsmorfiana: inimene ei näe peegli ees enam tegelikku pilti, vaid kõige väiksemadki ihuvead tunduvad talle koletislike väärastustena. Sageli käivad hälbega kaasas depressioon ning söömishäired. Alicia usub, et tema haigus sai tõuke raskest lapsepõlvest – tema isa oli julmur, kes oma kolme tütart alavääristas.

Nüüd on Aliciast saanud ebaeetiliste ilukirurgide vastu võitlejate esinumbreid. Kampaania eesmärk on, et arstid hindaksid enne lõikust patsiendi vaimset tervist – plastikakirurgide sõnul on neil palju kliente, kes on veendunud, et ilulõikus lahendab võluvitsa väel teisedki elumured. Eetiline kirurg saadab sellise abiotsija psühhoteraapiasse.

Alicia on samuti psühholoogidelt abi saanud, antidepressante neelanud ning ravinud end võõrutuskeskuses. Abi otsima ärgitas teda teise tütre sünd. Maimuke on nüüd poolteist aastat vana ja tema emal pole enam aasta aega operatsioonisaali asja olnud. "Pidin end uuesti nullist üles ehitama," ütleb Alicia ja lisab, et ei välista tulevikus iluoperatsioone, et varasemate lõikustega tekitatud kahju heastada.

NÄGU:
49 ilulõikust
3 nahapinguldust
12 silmaümbruse ja laugude korrigeerimist
7 ninakorrigeerimist
4 ninaimplantaati
3 lõikust seoses põseimpantaatidega
1 lõuaimplantaat
1 kogu näonaha lihvimine
5 täitesüsti kõhu- ja reierasvaga
4 vanade naharakkude eemaldamist laseriga
2 nahakoorimist laseriga
6 huultekorrigeerimist
1 täiteainete eemaldamine ja näopiirkonna rasvaimu

RINNAOSA:
17 ilulõikust
16 rinnasuurendust ja -vähendust
1 alumiste ribide lühendamine

KÕHT:
1 ilulõikus
Kõhunaha pinguldamine

TUHARAD:
2 ilulõikust
silikoonimplantaatide paigaldamine ja eemaldamine

JALAD:
2 ilulõikust
Varvastelt lülide
eemaldamine

Heidi Montag kaotas raha ja sai hingehaavad

Tõsielusarjast "The Hills" tuntud Heidi Montag kulutas ilukirurgiale peaaegu kogu oma palga. Ta pihtis ajakirjale Life & Style, et üheainsa päeva sisse olevat mahtunud kümme kirurgilist kohendust: tehti kulmu-, nina-, rinna- ja kõrvalõikus, lõuga kahandati, põskedesse ja huultesse süstiti rasva, kaelalt, taljelt ja puusadelt imeti seda vähemaks. Vahetult pärast operatsioone pakatas ta õnnest ja õhkas, et on nüüd iseenda täiuslikum versioon. Kuid varsti järgnes kahetsus: "Ma ei teeks seda enam iialgi! Mul polnud aimugi, milline füüsiline ja emotsionaalne valu lõikustele järgneb." Heidigi süüdistab arste, et nood teda varjukülgede eest ei hoiatanud.

Heidi sõnul sai ta operatsioonidest peale füüsiliste armide ka hingetrauma – peeglisse vaadates mõtlevat ta nüüd iga kord, kuidas püüdis meeleheitlikult end muuta. "Isegi autoõnnetuse läbi teinud inimestel on vähem arme kui mul. Tunnen end nagu Edward Käärkäsi," vihjas kibestunud telestaar tuntud filmikangelasele. Üks pikk arm on Heidil lõua all, kulmude kergitamine jättis tema pealaele kiilad kohad. Siksakiline joon tema kõrvade taga meenutab, et needki on noa alt läbi käinud. Rasvaimu pärandas talle muhklikud tuharad ja sääred ning noa alt tulnud büst on paraku ebaühtlane.

"Kassnaine" püüdis kirurgia abil meest rahuldada

Tüüpiline näide, kuidas emotsionaalsed põhjused ajavad inimese opilauale, kuid paraku ilulõikus loodetud elumuutust ei toogi, on kurikuulus nn kassnaine Jocelyn Wildenstein. Jocelyn püüdis end lõikuslaual kassi sarnaseks moondada, lastes oma miljardärist abikaasat, suurt kassisõpra Alex Wildensteini enda juures kinni hoida, aga asjatult – mees nõudis naiselt ikkagi lahutust.

Kas "Totaalne muutumine" on eetiline?

Ilukirurgiast on sündinud mitu seriaali, kus enda meelest inetu võistleja opisaalis pardipojast luigeks lihvitakse. Eestiski jõudis aastate eest ekraanile formaat "Extreme Makeover", mis ristiti siin "Totaalseks muutumiseks".

Imemuutumiste formaadi silmapilkne edu tekitas sarnaseid saateid nagu seeni pärast vihma ning eetikud olid murest muserdatud. Meditsiinidoktor Richard D`Amico kirjutas veebilehel Virtual Mentor, et kuigi televisioon avab ühest küljest inimeste silmi plastikakirurgia võimaluste ees, käivad sellega kaasas ebarealistlikud ootused. Publikule näidatakse ainult kaunist tulemust, aga mitte komplikatsioone ega ebaõnnestumisi. Inimestele jäetakse mulje, nagu olekski võimalik teha lühikese aja jooksul terve hulk operatsioone ning neist siis imekiiresti taastuda.