AASTA NAISARTIST: Seda, kui palju kuldseid plaate Maarjal juba kodus on, ta ei tea. «Päris mitu samasugust raamitud auhinda mul ikka on, aga jään vastuse võlgu. Esimese sain juba siis millalgi, kui neid alles välja hakati andma,» ütleb ta. Foto: Arno Saar
Inimesed
25. märts 2013, 07:00

Maarja-Liis Ilus: publiku tagasiside on mulle kõige olulisem (15)

"Mina pean kõige olulisemaks publiku tagasisidet ja see konkreetne auhind antaksegi vastavalt sellele, kas plaat on edukas. Kui plaat on edukas, siis järelikult läheb see inimestele ja fännidele korda," ütleb lauljatar Maarja-Liis Ilus, kes pärjati "Kuldse plaadi 2013" jagamisel aasta naisartisti tiitliga.

"Eri artistidel on erinevad eelistused ja kui rääkida Eesti muusikaauhindade jagamisest, siis seal teeb valiku piiratud seltskond ehk muusikakriitikud, mis on ühtpidi oluline," arutleb Maarja teemal, milline väljaantav Eesti muusikaauhindadest artistile kõige väärtuslikum võiks olla. "Kindlasti on olulised ka raadioedetabelite hääletused, sest need näitavad, kuidas inimestele lood korda lähevad. Muusikakriitikute arvamust ei tasuks unarusse jätta, aga kui ma peaks valima, siis on mulle tähtsam publiku tagasiside, sest tänu neile saab teha kontserte."

Tunneb suurt rõõmu plaadist "Kuldne põld"

Maarjale oli möödunud aasta tähtsaim sündmus tema plaadi "Kuldne põld" ilmumine. "Ma ei saa sellest üle ega ümber, sest see on minu jaoks selline saavutus, mis jääb. Me tegime kaks kontsertsalvestist, mille tulemus sai plaadile. Meil olid väga lahedad kontserdid koos Marko Matverega ja teeme neid veel aprillis ja mais, sest huvi oli tõesti suur. Aastasse mahtus ka superstaari hooaeg, mis on minu elus sündmus, mis on alati uus ja huvitav ja tore aeg," loetleb ta.

Maarja ütleb, et on auhinna üle väga õnnelik, kuna on väga uhke oma plaadi üle. "Ma olen inimestelt väga palju kirju saanud ja neile on plaadi nimilugu "Kuldne põld" väga südamesse läinud."

Saate "Ringvaade" tänavaküsitluse järgi on "Kaelakee hääl" ülekaalukalt see Maarja lugu, mis inimestele esimesena pähe tuleb. Mis on aga Maarja enda lemmiklaul oma lõputust repertuaarist? "Nii raske on valida üht ja ainsat, on erinevad perioodid ja eluetapid, kui mingi lugu on ehk südamelähedasem. Võib-olla, mis mulle kõige rohkem loeb, on "Homme", sest see on mu enda looming ja ma olen sellele saanud palju head tagasisidet inimestelt, kellest ma tõesti hoolin ja kelle arvamus mulle korda läheb," ütleb ta.

Kõik lood on omas ajas õiged asjad

Ühtegi lugu, mis Maarjale piinlikkust tekitaks, tema repertuaaris pole. "Ma olen nii kaua laulnud ja teinud igasugu erinevaid asju ja teatud ajahetkel tundub see õige. Ma pole selline tüüp, kes teeb midagi uisapäisa, vaid olen alati läbi mõelnud, kas konkreetne lugu lindistada või mitte."

Maarja tunnistab, et vanu salvestisi vaadates on küll naljakas ja tihti mõtleb ta, kas tõesti on see tema. "Ajad olid nii teistsugused, aga tagasi mõeldes tundus see kõik väga lahe – mingid tohutult trendikad kontsaga tennised või lühikesed käristatud äärega teksad," muigab ta. "Praegu ma ei kujutaks ette, et need selga paneks, aga sel hetkel oli see õige ja neid asju ma muuta ei tahaks."

Seda, kui palju kuldseid plaate Maarjal kodus kokku juba on, ta ei tea. "Päris mitu samasugust raamitud auhinda mul ikka on, aga jään vastuse võlgu. Esimese sain juba siis millalgi, kui neid alles välja hakati andma," ütleb ta. "Need on mul maal vanemate juures, mitte kodus pidevalt silma all, seega ei oska järge pidada," ütleb Maarja, kuid kinnitab, et kastis need tolmu ei kogu, vaid on kenasti seinale riputatud.