Foto: Lugeja foto
Eesti uudised
21. märts 2013, 16:41

Kust läheb looma väärkohtlemise piir? Loomasõprade arvates käiakse pesukarudega halvasti ümber, ametlikult on kõik õige (1)

"Iga kord, kui ma olen Tartu Lõunakeskuse loomapoes käinud, on vaesed pesukarud nende jaoks liiga väikeses puuris edasi-tagasi jooksnud. Loomad näevad välja nagu nad oleks stressis," kurdab loomasõber, kes astub tihti Lõunakeskuse Zooplanetisse sisse, et pesukarusid vaadata.

"Olen neid mitmel korral näinud närviliselt puuris ringi jooksmas. Viimaks läksin ja ütlesin müüjale, et vabandage, teie pesukarud tunduvad olevat stressis. Ja siis müüja teatas, et see on sellepärast, et neil on kõht tühi. Mis nad ei anna loomadele siis süüa või!?" pahandab loomasõber Anne (nimi muudetud - L. M), kellele on jäänud silma imearmsate pesukarude ärev ringijooksmine. Nii tema kui mõni teine loomasõber on pesukarude kummalisest käitumisest teavitanud loomakaitsjaid.

Lõunakeskuse Zooplaneti juhataja (kes soovib jääda anonüümseks - L.M) kinnitab aga, et pesukarud stressis ei ole. Kuuldes, et poe müüja on varasemalt loomade kummalises käitumises süüdistanud nälga, nõustub juhataja: "Kuni 12ni on söötmine. Siis nad on muidugi ärevad."

Kaebused Zooplaneti kohta on loomakaitsjatele tuttavad

Eesti Loomakaitse Seltsi juhatuse liige Annika Lepp nendib, et kaebused Zooplaneti kohta on loomakaitsjatele tuttavad. "Selle kohta saame me väga-väga palju kaebusi ja see on meile tuttav teema. Käime pidevalt ka ise kontrollimas nii Tallinnas kui Tartus," ütleb Lepp, lisades, et on mõistetav, et inimestele teeb muret see, kui zoopoed müüvad eksootilisi loomi ning hoiavad neid üsna väikestes puurides. Loomakaitsjad ise rõhutavad, et nemadki on pesukarude loomapoodides müümise vastu.

Tutvudes aga loomapoes tehtud fotodega, tõdeb Lepp, et pesukarusid sedamoodi pidades siiski seadust ei rikuta. "Mis puutub konkreetsetesse pesukarudesse, siis paraku peab ütlema, et pildi järgi peetakse neid sobilikult. Loomi müüvad poed peavad lähtuma lemmikloomapidamise määrusest," räägib ta.

"Piltide alusel näeme, et loomadel on varjumisvõimalus, kaussides tundub olevat vesi (mis peab igal loomal 24 tundi saadaval olema), ilmselt ka söök ja puuris näib olevat määrusega kehtestatud miinimumpindala: määruses on kahe kuni kümne kilogrammi koera puuripindala vähemalt 2,5 ruutmeetrit. Pesukaru kaalub keskmiselt 5-8 kilogrammi," selgitab Annika Lepp.

Siiski lisab ta, et loomade tervisliku seisundi kohta ei oska ta midagi öelda - piltide alusel lihtsalt ei saa midagi väita.

Kontrolli ajal pesukarud magasid, mitte ei tormanud ringi

Loomakaitsjatega pesukarude teemal oma muret jaganud Annele soovitati ka pöörduda Tartumaa Veterinaarkeskusesse, mis saaks valede tingimuste ilmnemisel loomapoele trahvi teha. Seda ta ka on teinud.

Tartumaa Veterinaarkeskuse loomakaitse peaspetsialisti Peeter Kuke sõnul on ametile mitmete Tartu Zooplanetis peetavate loomade osas kaebusi esitatud, kuid mitte pesukarude. Kõikide kaebuste alusel on koheselt loomakaupluses läbi viidud kontroll.

"Järelevalve teostamise käigus lähtume Loomakaitseseadusest ja selle alusel kehtestatud nõuetest lemmikloomade pidamisele," selgitab Kukk. Pärast Õhtulehele saadetud vihjete kontrollimist kinnitab loomakaitse peaspetsialist, et pesukarudele on loodud vajalikud tingimused.

"Täna, 15.03.2013 läbi viidud kontrolli ajal magasid mõlemad pesukarud," seisab Peeter Kuke kirjalikus vastuses.

Pesukarude müük plaanitakse tulevikus keelustada

Põhja-Ameerikast pärit pesukarude loomapoes kohtlemine on üks asi, kuid eraldi küsimus on hoopis see, mis saab loomadest pärast nende müügi keelustamist Eestis. Nimelt on keskkonnaministeeriumil kavas kanda keelatud võõrliikide nimekirja mitmeid uusi elukaid, nende hulgas ka pesukarud.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna töötaja Merike Linnamägi sõnul on aga raske öelda, mis ajast pesukarude müük Eestis keelatud on.

"Kuna keeld tuleb kooskõlastada Euroopa Komisjoniga, siis on raske öelda, millal keeld kehtestatakse. Kindlasti mitte sel aastal," ütleb Linnamägi. Samuti ei oska Linnamägi kommenteerida, kui palju pesukarusid üldse võib Eestis olla - ta teab, et pesukarud on näiteks müügil Lõunakeskuse Zooplanetis ning on ka mitmeid eraisikuid, kes loomi paljundavad.

Pärast loomade müügi keelustamist tuleb kindlasti üleminekuaeg. "Poel lubatakse loomad tagasi saata või maha müüa. Ja inimesed, kellel juba pesukarud kodus olemas on, peavad tagama, et nad ei paljune," lisab Linnamägi.

Lõunakeskuse Zooplaneti juhatajal polnud aga aimugi, et pesukarude müük plaanitakse Eestis keelustada. Pärast hetkelist mõtlemist pakub ta, et võib-olla saadetakse nende pesukarud siis loomaaeda.

"Kindlasti midagi hirmsat nendega ei juhtu," lubab juhataja.