Pluus kaubamärgilt Ivivi, suurus L,hind 25 eurot | Vest kaubamärgilt Monton, suurus M, hind 50 eurot | Kindad kaubamärgilt Atmosphere, hind 1 euro | Teksad kaubamärgilt MDA Denim, suurus M, hind 5 eurot | Käekott teadmata kaubamärgilt, hind 7 eurot | Kingad kaub-märgilt Vallenssia, suurus 38, hind 15 eurotFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
18. märts 2013, 07:00
Vaata galeriid!

Saak Buduaari turult: kevadine täiskomplekt saja euroga! (2)

Õhtulehe moetoimetaja Eiris Teeveere pani Buduaari turul kümnete rõivalettide ja stangede vahel tuulates kokku rõõmsa kevadise näidiskomplekti. Helesinised lõhkised teksad, värvilise valkjal taustal linnumustriga pluus, helehall karvavest, sinakaslillad tikk-kontsaga kingad, punased nahkkindad ja sebratriibuline käekott – nende eest tulnuks ostupeol kokku välja käia vaid 103 eurot!

Siinkirjutaja hakkas moevaatlejast kolleegile Eirisele rõõmuga modelliks. Tandemil kulus laupäeval Eesti Näituste messikeskuses sadade müüjannade pakutava rõivaste-jalatsite-aksessuaaride valikuga tutvumisele ning soodsa, kuid isikupärase komplekti kokkusobitamisele üle kahe tunni.

Eirise eesmärk oli kokku panna mõnus kevadine outfit – kunagi need soojakraadid ju ikka kohale jõuavad –, millega passiks minna nii kooli, tööle kui ka sõpradega linna peale. Plaan leida meelelahutusreporterile jalga lohvakavõitu, niinimetatud poiss-sõbra teksad kukkus aga läbi, sest teksavalik osutus kesiseks.

Leppida tuli kitsa tegumoega lõhkiste teksastega, mille omanik Pille-Riin oli need ostnud 35 euro eest, ent müüs kantud pükse nüüd 5 euroga. "Need on mulle väikseks jäänud, ega ma neid muidu ära müükski," muigas ta.

Pükste peale leidis Eiris 25eurose pikkade varrukatega läbikumava pluusi, mis pärit Ivivi sellekevadisest kollektsioonist, ning šiki kunstkarusnahast vesti, mida müüs 50 euro eest kunagine ehitussaate "Naabrist parem" võitja Kristiina Piiskoppel.

Kingadest jäid algul silma ettevõtja Ines Karu-Salo punased rihmikud ning telenäo Kati Tootsi punased ja varem Trinity nime all tuntud laulja Triin Sommeri beežid lakk-kingad. Viimaks langes valik aga Triinuga letti jaganud Elina kõrgete tikk-kontsaga nahkkingade kasuks, mis maksnuks 15 eurot.

Viimase lihvi andsid komplektile endisest modellist seltskonnakaunitari Evely Ventsli punased nahkkindad (algul ütles müüja Liis nende hinnaks 5 eurot, kuid Evelyga telefonitsi konsulteerinud, teatas rõõmsalt, et need maksavad 1 euro) ja üle õla käiv sebramustriga käekott, millest omanik Karina loobuks 7 euro eest. "Nii palju kotte on kogunenud!" põhjendab neiu ja märgib, et kannab korraga vaid paari lemmikkotti, mistõttu ülejäänud seisma jäävad.

"Lõhkised teksad on üks selle kevade suuri hitte. Kuna viimase trendi järgi võiks teksa lõppeda pahkluu juures, keerasin muidu tavapikkuses teksad veidikene säärest üles. Läbipaistev mustriline pluus on samuti üks kevadsuve ilma-selleta-elada-ei-saa asjadest," selgitab Eiris oma valikuid.

Kunst- või päriskarusnahast vesti ostmine on tema sõnul kindla peale minek, kuna moes on need pidevalt ning annavad komplektile tihti juurde selle puuduoleva näpuotsatäie luksuslikkust. "Seega võib sellise vesti peale natukene rohkem kulutada, sest hea kvaliteedi korral jätkub teda veel aastateks," arvab Eiris.

"Et komplektile natukene naiselikkust ja seksikust lisada, valisin välja sinakaslillad kingad. Lisaks sellele, et sinine on üks hooaja trendikamad värve, on nii-öelda gladiaatorstiilis rihmikud samuti ühed kevadsuve moekamatest jalavarjudest," avaldab Eiris.

"Punased nahkkindad ja sebratriibuga kott lisavad kogu komplektile isikupära. Vihjeks nii palju, et kui on soovi erinevaid mustreid omavahel miksida, siis kõigi teiste mustritega on kergem sobitada triipe, sest need sobivad pea kõigega, ilma et jääks lipp lipi peal, lapp lapi peal muljet," õpetab ta.

Moekommentaar: Buduaari turult maksab otsida peokleite

Eiris Teeveere, Stockholmi Ülikooli moeteaduse magister

Kuna ma polnud varem Buduaari turul käinud, eeldasin, et tegemist on tavapärase täikaga, kus kõik osalejad üritavad maha ärida oma vanu teksaseid ja topiliseks kulunud kampsuneid. Tegelikult pidi teksapükse lausa tikutulega taga otsima. Või vähemalt jäi selline mulje, sest kogu tähelepanu tõmbasid endale kümned ja kümned klubikleidikesed, mille peole selgapanek on juba omaette seisukohavõtt, mistõttu ongi ilmselt tegemist rohkem üheööliblikatega, mida enam kui korra selga panna ei tihka ja mis siis maha tuleb müüa. Kes ikka sama kleidiga ühe uuesti ja uuesti pittu minna tahaks?

Ka topilisi kampsuneid turul polnud, silma hakkas hoopis möödunud talvel H&Mist ostmata jäänud kookonkampsun, mille poodi jätmine siiani kripeldab, kuid mida oleks nüüd võinud osta lausa mitu tükki. Seega – ilmselt tasub Buduaari turult otsida ka asju, mis Soomest või Rootsist ostmata jäänud.

Luksuslikke brändikaupu jäi turul samuti küllaltki palju silma. Samas tekkis nii mõnelgi korral küsimus, kas tegemist on tõesti originaali või Egiptuse puhkusereisilt soetatud "originaaliga": kas ka tegelikult viskab keegi mitmesajaeurose originaalhinnaga Louis Vuittoni koti tolmusele põrandale hilbuhunniku vahele, isegi kui see endale enam ei meeldi?

Impulssostudeks on Buduaari turg ideaalne koht. Samuti tasub sealt otsida peokleite ja muid veidi erilisi riideid. Kui on aega ja jaksu otsida, võib sealt ilmselt leida selga midagi igaks olukorraks ja seda mitukümmend korda odavamalt, kui poest ostes.