Foto: Arno Saar
Inimesed
13. märts 2013, 20:12
Vaata galeriid!

15-aastane kirjaneitsi unistab, et tema raamatu peategelast mängiks Brad Pitt (29)

Adeele Rass on vaid 15-aastat noor Eesti tütarlaps. Ometi esitles ta täna oma esimest raamatut, kasuisa vaimse ja füüsilise terrori all kannatava Clara lugu "Kasuisa".

"Mul on väga ärev tunne! Märtsi algusest saadik ma pole ühtegi ööd korralikult maganud!" ütles 15-aastane Adeele oma esikraamatut silmitsedes.

Raamat jutustab 16-aastase Pärnu tüdruku Clara loo, kelle perekond ootamatult laguneb, ema kolib kokku uue mehe Peetriga, kes hakkab iga päev aina rohkem Clarat ahistama. "See lugu läks väga päris kaugele ja päris rõvedaks kätte ära, aga täpsemalt saab teada, kui raamatu läbi loete," räägib autor.

Sisust rääkides mainib Adeele esimese asjana ära, et see on välja mõeldud ja ei tema, ega keegi tema tuttavatest ei ole raamatus kirjas olevat reaalselt kogenud. "See idee sündis, ma arvan, lihtsalt magama jäädes. Mingisugust eeluurimist ma ei ole teinud," räägib tüdruk raamatu saamisloost.

"Ma lugesin igasugustest internetiportaalidest lugusid, kuidas keegi kirjutab kuulsustest järjejutte või midagi. Need olid nii naljakad ja ma lubasin endale, et ma ei pane mitte kunagi internetti üles ühtegi juttu, mida ma olen kirjutanud ... Aga siis ma ikkagi panin, sõbrannad hakkasid lugema, neile meeldis ja siis ma kirjutasin seda edasi," selgitab Adeele, kuidas ta lõpuks 128-leheküljelise raamatuni jõudis.

Miks ta kirjutas aga nii süngest teemast? "Ma olen hästi palju proovinud ja sahtlisse kirjutanud mingisuguseid jutte. Minu jaoks on hästi raske edasi anda rõõmsat meeleolu. Kui ma hakkan kirjutama, et inimene on nii rõõmus ja tahaks lendu tõusta, siis see on nii raske. Kurba ja sünget meeleolu on minu jaoks edasi anda palju kergem," ütleb noor kirjanik.

Ahistamisteema võib olla küll sünge, ent Adeele arvab, et seda peab kindlasti käsitlema: "Sellest räägitakse palju ja erinevat moodi, aga ma ei ole kindel, kas piisavalt. Võib-olla peakski rohkem tähelepanu pöörama noortele, kes kannatavad selle all."

Noor neiu lubas endale ka fantaasialennu, kes võiks tema raamatu tegelasi kehastada Hollywoodi kassahitis. "Ma just eile mõtlesin sellele ja ma arvan, et Peeter võiks olla Brad Pitt. Clarani ma ei jõudnud."