Nädalavahetusel peeti Paide Kultuurikeskuses moehuviliste koolinoorte moekonkurssi.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
11. märts 2013, 06:58
Vaata galeriid!

"Kulutasin kollektsiooni peale meeletu summa!" (31)

"Efektne, kantav, superlahedad prindid, stiilitaju, maitsekus!" kiitis žürii laupäeva õhtul Paide kultuurikeskuses toimunud noorte moekonkursil "MoeP.A.R.K. 2013" parimaks Getter Neetari kollektsiooni "O Sole Mio".

"See ju minu lapselaps! Tema asju on tahetud juba ostagi! Ise tegi kõik! See päikeseloojang kleitide peal on ka tema enda pildistatud!" rõõmustavad laupäeval Paide kultuurikeskus lapselapse võidu üle kaasa elama tulnud Getteri vanaisa ja vanatädi.

Konkursi üldvõitjaks valitud Getter Neetar (16) leidis kollektsiooni "O Sole Mio" loomiseks inspiratsiooni kodust ja ehast.

Õmbles juba väikse lapsena

"Käisin suvel laagris, kus pildistasin päikesetõusu ja -loojangut, siis tekkis tunne, et tahaks nende fotodega midagi teha," räägib Getter. "Idee sündiski sellest, et mu isa trükib T-särkidele pilte, mõtlesin, et tema saaks mu fotosid kuidagi kangale panna, aga kahjuks polnud see võimalik ja siis pöördusin lipuvabriku poole."

Getter jutustab, et õmblemine on olnud talle väga meelepärane tegevus lapseeast peale.

"Juba enne kooliminekut tegin oma nukkudele väikestest kangatükkidest rõivaid, hiljem hakkasin käima Tallinnas Kanutiaia noortemajas rõivaste õmblemise stuudios, kus mu kallis õpetaja õpetab mind juba kaheksandat aastat ja olen talle väga tänulik," räägib võidujoovastuses Getter. Suurt rõivakollektsiooni õmbles neiu aga selleks võistluseks elus esimest korda. "Ma ise ka imestan, et esimese korra kohta nii hästi on läinud!" rõõmustab ta.

Moeajakirjadest ja Fashion TVst hoiab Getter end pigem eemale: "Kardan, et kui ma vaatan kuulsate disainerite töid, mõjutavad need mind, või teen siis alateadlikult nende tööd järgi. Seega püüan võimalikult vähe moekanaleid jälgida, aga ammutan inspiratsiooni kõigest, mis on minu ümber, ja mida ma teen, ja oma sõpradest – et siis see energia kollektsiooni panna."

Unistab uhkest karjäärist

Eelmisel kevadel olid Getteril kollektsiooni lõigete ideed olemas, kuid polnud veel õiget kangast. Konkreetsemalt asus Getter kollektsiooni valmimise nimel pingutama oktoobris.

Modellideks olid Getteri tuttavad ning moešõu lavalise liikumise ja muusika pani ta paika koos ühe oma hea sõbrannaga: "Minu modellidele tegi soengud ja meigi minu armas klassiõde, olen talle väga tänulik – ta tegi seda vabatahtlikult, õpib kodus ise jumestamist."

Kui kulukaks aga kogu selline moekonkursil osalemine ühe noore koolitüdruku jaoks kujunes?

"See oli väga kallis! Ma olen sellesse väga palju raha sisse pannud, ma ei taha seda summat öelda," ohkab Getter. "Mul on väga head vanemad, kes mind toetavad ja vanavanemad, ja ise ka olen selleks raha kogunud. See oli väga suur summa, mis siia sisse läks – kangad, vahendid, sõidud, söök."

Usutavasti tasub investeering ennast ära. Getteril on tuleviku suhtes kindel siht silme ees: temast peab saama rätsep-stilist.

"Tahaksin minna õppima rätsepaks Londonisse, ma tunnen, et mul on vaja ennast väga palju arendada," unistab moelooja.

Žürii ootab edaspidi rohkem julgust!

Kollektsioone hindas 5liikmeline žürii: moeblogija Britta Talving, moefotograaf Oliver Moosus, moeloojad Kristel Kuslapuu ja Diana Denissova, rätsep Aivi Uiboupin.

Kümnendat aastat toimunud moekonkursile laekus 56 kavandit, millest 25 pääsesid lavale. "Mind hämmastas see, kui kvaliteetne kõik oli! Suurepärane!" arutleb žürii ruumis Kristel Kuslapuu. Oliver Moosus pakub, et see arvamus ei muutu ka lähemalt rõivaid silmitsedes.

Žürii kiidab veel, et noored moeloojad julgevad piiridest väljapoole mõelda nagu Taavi Turk ja Tiina Ree. Hindamine toimus konkreetsete kriteeriumite järgi: kvaliteet ja kunstiline pool, kantavus, maitsekus. Ühtne mass žüriile peale ei läinud ja laval sooviti moešõul ikka midagi huvitavat näha! Järgmiseks aastaks soovitabki žürii olla julgem ja piiridest üle astuda, suisa hullu panna ja tuua lavale midagi uut ja ägedat!

"MoeP.A.R.K. 2013"

Noorem vanuserühm

(VII–IX klass)

I Mirjam Kalmann "Mosaiik" Tallinna ühisgümnaasium

II Victoria Käesel, Meril Kallasmaa

"Athena" Saaremaa ühisgümnaasium

III Kärolin Kärm "Creme Brülee" Kuressaare gümnaasium

Vanem vanuserühm

(X–XII klass)

I Getter Neetar "O Sole Mio" Tallinna 21. kool

II Laura Saks "Lignum" Kuressaare ametikool

III Kristiina Kutser, Laura Kutser "LVL" Tallinna Lilleküla gümnaasium

Tudengid

I Tiina Ree "Breathe it in" Tallinna tööstushariduskeskus

II Taavi Turk "Leegion" Tallinna tööstushariduskeskus

III Tauri Västrik "XO" Tartu kõrgem kunstikool

***

Üldvõitja Getter Neetar "O Sole Mio" Tallinna 21. kool

Publiku lemmik Kätlin Haak "Mermaid" Eesti kunstiakadeemia