VÕTAVAD VÄGISI KÄEST: Kassiliiva kulub küll vähe – üheks maskiks piisab paarist lusikatäiest, aga kuhu Murjan edaspidi pissile läheb, pole loo autoril õrna aimugi. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
9. märts 2013, 07:59

Uskumatu! Kassipissiliivaga saab näo särama (30)

Õhtuleht proovis maailma vallutanud iluravi omal nahal järele

Seda kassid ostaksid, ja naised ka: neljajalgsed lemmikud pissigu nüüd või püksi, sest kui moehullus ei vaibu, ostavad ilu järele janunejad kauplused kassiliivast tühjaks. Nimelt on kosmeetikahuvilised avastanud, et kassiliiv pole midagi muud kui bentoniit – vulkaaniline savi, millega tehakse spaades kalleid näohooldusi.

Isehakanud ilueksperdi Michelle Phani YouTube’i videod, kus ta õpetab kassiliivast näomaski tegema, on ülipopulaarsed ja leidnud kajastust ka meedias – kahtlase moega olluse proovis oma saates ära isegi USA telestaar Anderson Cooper. Michelle veenab oma postitustes, et kassiliivast tuleks mõelda eelarvamustevabalt ehk uurida pakendilt, millest see õieti koosneb. Selgub, et kassipissiga reostatakse väga väärtuslikku kraami – bentoniiti ehk vulkaanilisest tuhast tekkinud savi. Seda kasutatakse tõepoolest paljudes kosmeetikumides. Mis, olgu rõhutatud, on mitu korda kallimad kui kotitäis paarieurost kassiliiva.

Michelle väidab, et pärast kassiliivamaski olevat nägu imepuhas ja beebipehme. Eriti kasulik olevat bentoniit rasusele nahale. Näomaskiks soovitab ta valida naturaalse lõhnavaba kassiliiva. Üheks protseduuriks läheb vaja kaks supilusikatäit bentoniiti. Michelle segab kassiliiva veega, lisab törtsu aaloeõli ja pistab segu paarikümneks sekundiks mikrolaineahju, et see oleks parajalt leige – soojus aitavat nahapoore avada. Kasutada tuleks mittemetallist anumat ja segamisvahendit, sest metalliga reageerimine võivat savi head omadused rikkuda.

Seejärel on aeg mask näkku mätsida – Michelle soovitab näpuotstega palgeile plätserdada vesist osa, mitte suuri teri, mis võivat nahka kahjustada. Silmaümbrust soovitab ta vältida.

Oodata tulevat umbes veerand tundi ja kui mask on täielikult kuivanud, see maha pesta. Pärast maski soovitab Michelle kindlasti nägu kreemitada.

Milleks mikrolaineahi, kui on leiutatud soe vesi?

Julgustavas teadmises, et ebaõnnestumise puhul ei ole mul vaja oma rikutud näoga lähipäevadel kodust väljuda, asusin Michelle’i soovitusi aluseks võttes katsetama. Kõigepealt näppasin oma pärslaseverd Murjani varudest pihutäie kassiliiva. Täpselt ma Michelle’i soovitusi järgida ei saanud. Esiteks polnud mul käepärast aaloeõli, niisiis lisasin hoopis teelusikatäie aprikoosiõli. Oh häda, mu köögis ei leidu ka mikrolaineahju! Algul mõtlesin segu kuumutada tavalises praeahjus, kuid ühtäkki tabas mind heureka-hetk – milleks kuumutada, kui on leiutatud soe vesi?

Sooja veega segamine aitas saada ka ilusa ühtlase savimassi, kus polnud kõvadest kristallidest enam jälgegi. Plätserdasin segu üsna heldelt näkku ja asusin imet ootama. Mõne minuti pärast tundsin seda, mida savimaskide puhul ikka – et nahk tõmbub pingule, kuna savi hakkab kuivama.

Kassiliiva on kasulik ka süüa!

Ajatäiteks kolasin internetis ja uurisin, mida bentoniit endast täpsemalt kujutab. Veebilehelt Iluguru.ee lugesin, et bentoniidis olevat tuvastatud tervelt 70 mineraali ja seda kasutatakse peamiselt hoopis seespidiselt. Vaat, mis välja tuleb – kassiliiva on kasulik mitte üksnes näkku määrida, vaid ka süüa! Kuna kord juba oli riskide võtmise õhtu, pistsin näpuotsatäie kassiliiva suhu. Maitses täpselt nagu see savi, mida lapsena kiiresti pikkust visates ahjukivide vahelt urgitsesin. Bentoniit pidavat aitama mineraalipuuduse vastu ning olevat tõhus abimees organismi puhastamisel. Sellega saavat leevendust ka mitme haiguse puhul, sealhulgas maohaavandid ja seedehäired.

Veebileht Naturalnews.com maalib bentoniidi tõeliseks imeks: selle ioonid olevat tugeva negatiivse laenguga ning tõmbavat erakordse jõuga ligi positiivse laenguga ioone, mida leidub toksiinides, kahjulikes bakterites ja pestitsiidides. Bentoniit imavat toksiinid ja raskemetallid endasse veel enne, kui need vereringesse jõuavad, ning kahjulikud ained väljuvad loomuliku ainevahetusprotsessi käigus. Samuti olevat saviseguga kasulik määrida ärritunud nahka, vistrikke, sääsepunne ja põletusi.

Veebileht Wellnessmama.com ärgitab peale näomaski ka bentoniidivanni tegema – paar lusikatäit vannivette pidavat aitama kehal mürke väljutada ja nahka pehmendada. Bentoniidiveega suud loputades pidavat aga hambad valgemaks muutuma.

Püha müristus, mu nägu põleb!

Ilmselt lisasin segule liiga palju õli, sest maski kuivamine võttis aega hea 20 minutit. Seejärel loputasin näo sooja veega puhtaks. Ja siis tõttasin muidugi peegli ette uurima, kas ime juhtus. Kuid oh õudust! Kõigepealt märkasin, et mu nägu on punetav ja tulikuum, nagu oleksin end mitmeks tunniks päikese kätte kõrbema unustanud. Sain ka kerge peavalu. Tormasin taas kibekähku internetti ja sain teada, et õhetus olevat loomulik reaktsioon – nahk olevat asunud end mürkidest puhastama. Mälusopist meenub, et peavalu kuulub ka detoks-kuuride kõrvalnähtude hulka ning samamoodi tuikab mu kolbaalune ju pärast korralikku sauna.

Umbes kolmveerand tunni jooksul on punetus järele andnud ja poolteise tunni möödudes leeveneb ka kuumatunne ja peavalu. Uus pilk peeglisse muudab hirmugrimassi rahulolevaks naeratuseks – nahk on klaarim kui kunagi varem, poorid puhtad ja ka koorijana on kassiliivamask uskumatult tõhusaks osutunud. Siiski – saadud kogemuse varal ei soovitaks ma iluravi ette võtta vahetult enne peoõhtut, kuna naha rahunemiseks kulub aega. Netisaitidel hoiatatakse, et pärast puhastust võib tekkida vistrikke, aga seda pole minuga õnneks veel juhtunud. Ei saa märkimata jätta, et tulemus on isegi parem tuntud firmamärgiga ensüümkoorijast, mis läks mulle maksma ligi 30 eurot.

Kuhu Murjan edaspidi pissile läheb, pole mul õrna aimugi, sest talle mõeldud bentoniidikotiga on mul nüüd uued suured plaanid: kavatsen selle sauna vedada ja tselluliidile enne kevadet üks-null teha.

Kassiliivavann mõjub kehale paremini kui kanalisatsioonile

Kassiliiva-näomaskist vaimustusse sattunud sõbranna otsustas ära proovida ka kassiliivavanni. Oma luksuslikku mullivanni lisas ta paar pihutäit kassiliiva, millest olevat vesi veidi udusemaks tõmbunud. Mõned terad ladestusid vannipõhja. Nahk hakanud varsti mõnusalt õhetama. Mulliefektiga tasuvat siiski ettevaatlik olla, sest kui ei taipa siivsalt jalgu ristata, võib liiv sattuda sinna, kuhu poleks vaja. Vannile järgnes kehakoorimine: kassiliiva ja vee segule lisas sõbranna veel kohvipuru ja kostitas oma ihu seguga heldelt. Järgmisel hommikul olnud nahk tõesti sile ja mõnusalt beebipehme. Ainuke ebameeldivus: kassiliiv ei ole kanalisatsioonile parim sõber. Õnneks aga koguneb see kämbukesteks ning seda on üsna kerge vannipõhjast pihkudega kokku kaapida, seeläbi suuremat uputust ennetades.

Eesmärk

Kas kallist firmakosmeetikat õnnestub tõepoolest paarieurose kassiliivakotiga asendada?

Tulemus

Kassiliivamask osutub uskumatult tõhusaks: nahk on klaarim kui kunagi varem. Ka Murjanile mõeldud bentoniidikotiga on mul nüüd suured plaanid: kavatsen selle sauna vedada ja tselluliidile enne kevadet üks-null teha.