Saund
9. märts 2013, 07:59

DJ Kristjan Hirmo: "Mis mind sinna DJ-pulti tööle ajab? Ilmselt Hirmo faktor!" (19)

18 aastat plaadikeerutamist tõi parima diskori, klubiürituse korraldaja ja raadiosaate tegija tiitli

"Tänapäeval saab igaüks oma laptop’is muusikat teha, tänu sellele on elektrooniline muusikastiil maailmas ka läbi löönud. Ainult Eestis ei räägita sellest," ütleb. Möödunud laupäeval toimunud Eesti DJ auhindade jagamisel võitis ta parima raadiosaate, klubiürituse ja diskori tiitli.

Kristjan Hirmo on Räpinast pärit DJ, kes alustas muusika mängimist koolidiskodel ja on praeguseks professionaalse diskorina tegutsenud 18 aastat. "Esimene suurem esinemine oli Kalevi spordihallis, mis oli minusuguse kummikutega maapoisi jaoks väga kõva sõna," meenutab ta.

Praegu töötab Hirmo diskorina raadios Sky Plus. Tal on ka saade "Hirmo Faktor", samuti korraldab ta samanimelist klubiürituste sarja. "Ma olen mõelnud, mis mind sinna pulti tööle ajab. Ilmselt mingi faktor minu sees – Hirmo faktor!" mõtiskleb diskor.

"Eesti DJ auhindade jagamisel olin ma ikka väga üllatunud nende kolme võidu üle, sest konkurents oli tihe. Lootsin, et raadiosaade "Hirmo Faktor" saab auhinna, kuna see on minu üks värskemaid projekte (kevadel saab kaks aastat vanaks – P. P.). Aga kui öeldi, et "Hirmo Faktor" on ka parim klubiüritus, siis olin ikka väga rahul. Ning kui tuli ka parima diskori auhind, siis oli see ikka totaalne jackpot! Raadiosaate tegemine on ikka päris suur töö, aga auhind näitas, et see on olnud asja eest."

DJ tööd peetakse tihtilugu üheks tänamatuks ametiks, kuna ta jääb klubis tagaplaanile. "Olen üritanud ikka publikule meele järele olla, samas ise mitte labaseks minnes. Eks DJ töö ongi ju hea maitse piiril balansseerimine. Väga lihtne oleks terve õhtu rahva soovilugusid mängida, aga mina ei pea seda diskori rolliks. Ka DJ on artist – mul on kindel stiil ja suund ning mängin just seda," räägib Hirmo, kuidas ta näeb oma osa klubidiskorina.

"Hirmo Faktori" saate juures teeb ta otsast lõpuni kõik ise: "Produtseerin, valin muusika, miksin saate kokku, loen tekstid sinna peale ning lisaks suhtlen kogu aeg plaadifirmadega, kes saate tarbeks oma muusikat saadavad. Nädalas kuulan ma läbi umbes paarsada uut tantsumuusikapala, mille seast valin lugusid nii saatesse kui ka klubiüritustele," pajatab Hirmo.

Tänapäeval on DJ töö läinud elektroonilise formaadi peale. "Praegu toimib muusikaäri internetis ja see ongi põhimõtteliselt failide vahetus. Enne õhtuti tööle minemist vaatan oma kirjad üle – siis näen, mis muusikat on saadetud ning saan selle alla laadida. Kogu tehnoloogia on praegusel ajal selline, et CDsid saab küll kasutada, kuid enamasti mängitakse muusikat mäluseadmelt. Paned mälupulga külge ja – let’s go!" kirjeldab diskor.

Kuna Eestis elektroonilise muusika festivale ei korraldata, käib DJ Kristjan Hirmo neid vaatamas välismaal.

Klubiüritused ei põhine ainult muusikal, vaid sinna juurde käivad ka videoekraanide pildid, laserid, eriefektid. "Samamoodi ei ole olemas kahte ühesugust õhtut, sest inimesed on erinevad ja ka su enda feeling võib olla hoopis teistsugune. Kui näiteks päeval on autorehv löökaugus katki läinud ja su tuju on null, siis ei saa ikka kuidagi õhtut käima. Aga eelmisest aastast on mul ikka meeles suvised peod ööklubis Sugar: inimesed olid õlg õla kõrval nagu trammis, sooja oli umbes 50 kraadi, aga kõik rokkisid – see oli ikka päris äge," räägib Hirmo.

"Hirmo Faktori" pidudelt on talle eriti meelde jäänud veel üks juhtum. "Nimelt tuli üks välismaa tüdruk minu juurde suure paberiga, mis oli otsast lõpuni täis kirjutatud: selle peal oli pikk nimekiri soovilugusid, ta oli sinna ka pilte kleepinud ja südamekesi joonistanud. Kui tavaliselt visatakse mulle soovilooga salvrätik, siis tema oli ikka eriti ettevalmistunud klubikülastaja," meenutas Hirmo.

Muuseas, viimase plaadiostu tegi DJ ühelt internetioksjonilt ja selleks oli Michael Jacksoni

"Thrilleri" vinüül. Selle kinkis ta tütrele esimeseks sünnipäevaks.