VÄRSKE KOHTUARST: «Kui oleks võimalus, külastaks ka mõnda morgi. Et näha päris surnukeha. Tahaks väga teada, kuidas ma sel juhul emotsionaalselt käitun,» unistab Merilin Kirbits (pildil koos Marti kehastava Madis Millinguga ), kelle tegelaskuju – kohtuarst Kairi – puutub oma töös surnutega sageli kokku.
Inimesed
8. märts 2013, 06:59

"Kelgukoerte" uus kohtuarst: kui meeste seltskonnas on üks naine, on hästi, kui rohkem, tekivad pinged (1)

"Kui meeste seltskonnas on üks naine, on kõik hästi, aga kui samasse seltskonda ilmub veel teinegi naine, tekivad kohe mingid pinged, nii et küllap siis saab siin kõike: kirge, nalja ja draamat," muigab noor näitleja Merilin Kirbits, kes krimisarjas "Kelgukoerad" hakkab uuest hooajast mängima kohtuarst Kairi Lepikut.

Reedel ekraanile jõudva "Kelgukoerte" 14. hooaja avaosas saavadki keskseteks tegelasteks kaks teineteist mitte just ülemäära armastavat naist, Merilini kehastatav kohtuarst ja seriaalist juba varem tuttav sekretär Kirsika (Liis-Katrin Avandi), kes politseikoolis õppijana nüüd uurimisse kaasatakse.

Ligi neli aastat tagasi Viljandi kultuuriakadeemia 7. lennu lõpetanud Merilin ütleb, et on ka varem paaris telesarjas kaasa löönud. "Sutsakaid olen siin-seal teinud. Olen "Saladustes" käinud, "Ohtlikus lennus" käisime lausa koos lennuga, "Kättemaksukontoris" olen korraks figureerinud," loetleb Merilin seniseid episoodilisi rolle. "Aga sellist pidevat osa pole seni olnud võimalust teha. Nii et päris võõrast uksest sisseastumine see pole, aga kui sa käid sutsakat tegemas, ei jõua sa tegelikult sellesse maailma sisse elada. Teed oma sutsu ära ja siis mõtled, et küll alles nüüd hakkaks mängima. Saad esimese pinge maha, aga siis pead koju minema," meenutab Merilin oma seniseid nappe filmikogemusi.

Merilin unistab surnukuuri külastusest

Kohtuarsti mängima hakkav Merilin ütleb, et verd ta ei karda. "Seni olen püüdnud elada rolli sisse oma ettekujutuse järgi, aga olen mõelnud, et kui oleks võimalus, külastaks ka mõnda morgi. Et näha päris surnukeha. Tahaks väga teada, kuidas ma sel juhul emotsionaalselt käitun. Kas suudan säilitada külma pead. Verd ma ei karda, seda ma tean. Aga surnukeha on ikka teine asi," arutleb Merilin. "Nüüd tean ka seda, et teatud ohtlikes olukordades suudan säilitada külma närvi. Mille kinnituseks oli just üks eluline seik. Nimelt läks põlema mu Kalamaja korteri naaberkorter, kus elab mu kursuseõde, kes sel hetkel mul just külas oli. Ei olnudki muud teha, kui tuli kiiresti tegutseda, lõin ukse jalaga lahti ja läksin kustutiga kustutama. Selles mõttes ma arvan, et olen ka seriaalis kõigeks valmis, sest iga kogemus ja ekstreemne situatsioon aitab inimesel ennast paremini tundma õppida," usub noor näitleja.

Merilini kutsus "Kelgukoertesse" sarja režissöör Toomas Kirss. "Toomas helistas mulle, aga Madis Milling hoiatas ette, et selline kõne tuleb. Madisega saime omakorda tuttavaks alles eelmisel suvel, kui Vana Baskini teatris tegime koos lastetükki "Vahva rätsep"." Merilin ütleb, et "Kelgukoerte" neli esimest osa on temaga juba üles võetud. "Aga ma olen lugenud ka järgmiste osade stsenaariume ning pole veel kuskile kadunud," naerab ta.

Liis-Katrin tunneb mõrvari kohe ära

Samas tunnistab Merilin, et ta valetaks, kui ütleks, et on suur krimižanri austaja. "Ei saa öelda, et ma krimkasid väga palju vaataks või loeks. Olen üldse niru telekavaataja. Aga kui krimkasarjad sedavõrd paljusid telekavaatajaid teleka külge naelutavad, siis mingist kergekaalulisest žanrist siin küll rääkida ei saa," ütleb Merilin Kirbits, keda võib "Kelgukoertes" kohtuarstina esimest korda näha juba täna õhtul.

Tema rivaal seriaalis, politseinikuks pürgiv Kirsika, keda mängib Liis-Katrin Avandi, tunnistab vastupidi, et on suur krimifänn. "Loen suure huviga Indrek Harglat, kes ju kirjutab muu hulgas ka krimiromaane. Samuti on mul riiulis Stieg Larsson ning palju, palju teisi kriminaalromaanide autoreid. Ja mitte ainult riiulis, vaid ka läbi loetud. Nii et see žanr on mulle väga hingelähedane. Samuti olen ma suur krimisarjade fänn. Vaatan neid suure huviga juba selles mõttes, et mul on väga hea detailimälu ning tavaliselt saan ma juba päris alguses sotti, mis, kus ja kes on mõrvar," naerab Liis-Katrin. "Mida rohkem pööranguid süžeeliinis ühes romaanis või sarjas on, seda põnevam see mulle tundub, sest tegelikult hammustan ma hästi kergesti selle läbi, mis toimub."

Eelmise hooaja "Kelgukoerte" neljas viimases osas sekretäri rolliga piirdunud Liis-Katrin ütleb, et võttis uue pakkumise pikemalt mõtlemata vastu. Terve elu tantsuga tegelnud ja ka praegu Laine Mägi tantsukooli Tallinna filiaalis tantsimist õpetava Liis-Katrini sõnul seriaalis suurenenud koormus tema põhitööd ei sega. "Kõik on klapitamise küsimus," leiab ta. "Lisaks annan ma veel tüdrukutele siin-seal projekti korras tunde ning suveks valmistame ka ühte tantsuetendust. Nii et mul on tegemisi, aga mitte sedavõrd palju, et need segaksid "Kelgukoerte" võtteid ja vastupidi," usub Liis-Katrin. "Samas üritatakse ju ühe osa võtted, sõltuvalt sellest, kui suur selle maht on, ühe-kahe päevaga üles võtta."

Oma tulevase ekraanipartneri Meriliniga on Liis-Katrin seni kohtunud vaid korra. "Võtteplatsil nägingi teda esimest korda," tunnistab Liis-Katrin. "Aga küll me omavahel hakkama saame," naerab ta. "Nii kaamera ees kui taga."