IKOON: Holokausti sümboli kehastamine osutus väikesele näitlejale kurnavaks. Kuid praegu on Oliwia Dabrowska oma rolli üle uhke. Foto: AFP/Imageforum/Scanpix, Piotr Malecki
Inimesed
7. märts 2013, 07:00

Tüdruk punases mantlis: "Schindleri nimekiri" tegi mu elu põrguks (15)

Poolatar, kes mängis väikese tüdrukuna märgilist rolli Steven Spielbergi suurejoonelises holokaustidraamas "Schindleri nimekiri", kurtis Briti ajalehele, et filmitegu vajutas tema elule ebameeldiva pitseri.

1993. aastal linastunud "Schindleri nimekirja" eest pälvis režissöör Steven Spielberg Oscari, ühtekokku sai kassahitt seitse kuldmehikest.

Tõsielul põhineva linateose üks meeldejäävamaid sümboleid on väike tüdruk punases mantlis – ainus värvilaik muidu mustvalges filmis.

Saksa ärimehele Oskar Schindlerile (filmis mängib teda Liam Neeson) sümboliseeris tütarlaps tapetud juutide süütust. Schindler nägi 1943. aastal Krakowi getos tüdrukut, kes torkas talle silma punase mantli tõttu, hiljem tundis ta tuttava mantlikese ära aga laibakuhilas...

Just sel hetkel mõistis Schindler valusa selgusega genotsiidi õudust ning otsustas, et ei saa jääda kõrvaltvaatajaks. Holokausti ajal õnnestus Schindleril päästa 1200 juuti, keda ta varjas oma vabrikutes.

Filmis väikest tüdrukut mänginud poolatar Oliwia Dabrowska (24) kurtis aga Briti ajalehes The Times, et roll vajutas tema elule ebameeldiva pitseri. Dabrowska oli filmis mängides vaid kolmeaastane ning režissöör Spielberg olevat teda vannutanud, et ta "Schindleri nimekirja" enne 18aastaseks saamist ei vaataks.

Kuid verinoor näitlejatar maldas oodata vaid 11. eluaastani. Silmad ekraanile naelutatud, mõistis ta kohe, et oleks pidanud režissööri sõna kuulama.

Vägivaldsed surmastseenid tundusid Oliwiale nii õudsed, et jäid kauaks painama: "Ma ei saanud küll paljust aru, aga olin kindel, et see on üleüldse viimane kord, kui seda filmi vaatan."

Oma osa kultusfilmis üritanud Oliwia enda kinnitusel saladuses hoida ning oli hingepõhjani haavunud, kui tema vanemad seda mõnikord tuttavatele mainisid.

Ta tunnistas lehele, et väike, aga kuulus roll tõi soovimatut tähelepanu: "Inimesed muudkui pärisid, et kindlasti on holokaust mulle tohutult tähtis ja tean sellest palju. See oli nii frustreeriv. Mul oli filmis mängimise pärast häbi."

Oliwial kulunud kümmekond aastat, et oma rolliga elama õppida. Nüüd suutvat ta selle üle juba uhkust tunda.

Mis puudutab Spielbergi soovitust, siis täitis Oliwia selle tagantjärele – kuigi ta oli arvanud, et ei vaata filmi enam kunagi, võttis ta linateose 18aastaselt uuesti ette.

"Spielbergil oli õigus: pidin selle filmi vaatamiseks enne täiskasvanuks saama," tunnistas ta. Näitlemisega jätkab Oliwia hobi korras, ülikoolis õpib ta hoopis raamatukogundust.