ÕPPIS PALJU: Lahkuminek õpetas Alen Vezikole, et kui pole aega edu nautida, pole selle nimel tõmblemisel mõtet. Tema oskab nüüd leida aega oma lähedastele ja iseendalegi. Foto: Erakogu
Inimesed
1. märts 2013, 07:00

Alen Veziko: kaasast lahkuminek õpetas, et tõmblemisel pole mõtet (42)

"Aeg on kõige parem ravim," lausub Alen Veziko, et on lõpuks üle saanud lahkuminekust naisega, kellega jagas ühist elu üle 13 aasta. Tõsine kriis õpetas mehe karussellina keerlevast elust aega maha võtma.

Alen Veziko (33) pikaajaline suhe leidis lõpu möödunud sügisel. Lembelauliku fännid mäletavad, et Alen võttis siis ette jalgrattamatka mööda sügisest Eestit. Üksi.

"Jalgrattasõit on üks asi, kuid just see andis mulle võimaluse aeg maha võtta. Ja mõelda elu üle järele – mõelda, kas sellel tõmblemisel on üldse mõtet," nendib mees.

Suhte purunemises on ta peasüüdlaseks nimetanud ennast. "Mu elu on olnud kui karussell. Kõik need kontserdid ja veel plaat, mis ilmus – kõik see sai saatuslikuks mu 13 aasta pikkusele kooselule. See on see artisti elu pahupool, et pidev elu ratastel loob olukorra, kus inimesed jäävad teineteisele võõraks," kõneles ta sügisel Kanal 2 uudistesarjale "Reporter".

"Eks igaüks peab otsustama, kas ta tõmbleb või ei, kuid mina soovitan küll leida tasakaalu isikliku elu ja töiste tegemiste vahel," nendib ta nüüd, et tema jaoks tõmblemisel mõtet ei ole. "Kui pole aega nautida oma töö tulemust ja edu, siis pole sel mõtet. Niisamuti nagu pole kasu ju ka ilusast autost, kui sellega pole aega sõita," ütleb ta, lisades, et elu võrdlemine ilusa autoga on meelevaldne, kuid mõte jääb siiski samaks.

Kõige rohkem õpetas lahkuminek talle väärtustama perega koosolemise aega. Ja ka rõõmu tundmist väikestest asjadest. "Muidu on ju nii, et ajad ainult midagi suurt taga ja ei oska märgata seda, mis olemas on. Tegelikult on ju siis, kui hommikul ärkad üles ja päike paistab, juba kõik hästi!" kinnitab ta.

Aga kas lembelauliku süda on nüüd vaba? "Minu hing on vaba, kuid süda alati kinni," kostab ta saladuslikult.

Vaatamata õpitust veedab Alen taas pikki päevi stuudios, seda juba viimased kolm kuud. Märtsi alguses ilmub Aleni kõige tuntuma hiti järgi nime saanud plaat, mis võtab kokku mehe kõik 15 muusikuna tegutsetut aastat. "Ei ole öeldud tuulde" on laulja esimene akustiline plaat, kust leiab uues seades juba tuntud lugusid ja kuuleb üllatusigi. Näiteks laulu "Hommikupoole ööd" esitab ta seal koos tšellokvartetiga C-Jam.

Alen ütleb, et see plaat on võlg kuulajate ees. "Ma olen neile juba ammu lubanud, et teen ühe plaadi," kostab ta. Plaadi ilmumisega kaasneb loomulikult ka kontserttuur. Ehk taas ajab üks sündmus teist taga. Aga sel korral on Alen oma vigadest õppinud ja võtab pärast pingelist tööd aja maha. "Sõidan Vahemere äärde. Tahaks päikese kätte," sõnab ta pisut väsinult, lisades, et saab endale puhkust lubada siiski vaid mõne nädala. Juba mais tal on kirjas mõned esinemised ja suvel tuleb taas tuurile minna.