PILK KOHTUSAALI: Kuna Ameerika Ühendriikides ei ole kohtusaalis pildistamine üldiselt lubatud, siis levitatakse fotode asemel kunstniku tehtud joonistusi. Pildil näeb süüalust Gilberto Vallet (vasakul), kes kuulab tema juurest põgenenud abikaasa Kathleen Mangan-Valle tunnistusi.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
1. märts 2013, 07:00

Fantaasiad saja naise tapmise ja söömise teemadel viisid kohtupinki (7)

New Yorgis istub kohtupingis endine politseinik Gilberto Valle, kes süüdistuse järgi kavandas naiste röövimist, piinamist, vägistamist, tapmist ja seejärel ka tapetute kehaosade söömist. Ta oli kokku pannud ohvrite nimekirja, kus oli saja naise nimi. Prokurör nõuab süüalusele eluaegset vanglakaristust. Valle väidab, et tegemist oli vaid fantaasiatega, vahendab Die Welt.

Kas 28aastane ekspolitseinik Gilberto Valle on tõepoolest kannibal, kes valmistus naiste söömiseks? Või on ta lihtsalt äärmuslikult haiglaste fantaasiatega mees, kes tegelikult ohtlik pole? Nendele küsimustele otsib praegu vastust New Yorgi föderaalkohus Manhattanil.

Abikaasa kaebas

New Yorgi politseinikud vahistasid oma kolleegi Gilberto Valle mullu oktoobris. Politsei andmetel oli ta jõudnud oma koletute plaanide elluviimisele väga lähedale ning seetõttu otsustati ta arreteerida.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) töötajad kuulsid Valle kurjadest plaanidest tema abikaasalt, 27aastaselt Kathleen Mangan-Vallelt. Naine, kes tutvus Gilberto Vallega 2009. aastal internetis tutvumisteenistuse vahendusel, rääkis, et mees oli algul armastusväärne ja elurõõmus. Pärast seda, kui naine rasedaks jäi, abiellusid nad mullu ametlikult. Siis aga leidis Gilbertoga aset ootamatu muutus, tõdes abikaasa. Mees hakkas varaste hommikutundideni arvuti taga istuma ja nautis sadomasopornot.

Kathleen otsustas kaasa arvutit lähemalt uurida ja leidis sealt suure hulga pilte kinniseotud, piinatud ja tapetud naistest. Veel olid arvutis üksikasjalikud plaanid saja naise tapmiseks. Tapmisnimekirjas olid nii Gilberto endised naistuttavad kui ka seaduslik abikaasa.

Kathleeni sõnul kavatses mees ta sõbra kohvrisse panna ja mõrvapaika viia. "Ta kavatses mind jalgupidi üles riputada, kõri läbi lõigata ja vaadata, kuidas ma aeglaselt verest tühjaks jooksen," rääkis Gilberto abikaasa.

Seda kõike mehe arvutist lugedes tabas naist pöörane hirm. Ta võttis lapse, põgenes oma vanemate juurde ja informeeris FBId.

FBI jälgis esmalt Gilberto tegemisi küberruumis ning otsustas siis, et mees võib tõesti olla ohtlik.

Gilberto suhtles interneti vahendusel omasugustega. "Ma sööksin meelsasti sinu grillitud kätt," kirjutas ta mehele, kes nimetas end Moody Bluesiks ja kelle internetiaadress oli registreeritud Suurbritannias.

Valle pakkus internetis välja ka plaani, kuidas nad vägistaksid teineteise silme all kaks naist, et suurendada oma himusid. Samuti kirjeldas ta, kuidas üks naistest küpsetataks elusalt tule kohal.

Advokaat: need olid vaid fantaasiad

Gilberto Valle advokaat Julia Gatto kinnitab, et tema kaitsealuse plaanid olid vaid hälbinud seksuaalfantaasiad ja ta ei kavatsenud neid tegelikult kunagi ellu viia. "Me ei tohi kedagi süüdi mõista mõtete eest isegi siis, kui need mõtted on haiged," rõhutas advokaat kohtus.

Gatto nõuab oma kaitsealuse õigeks mõistmist. Ta lisas, et Valle kuulus aktiivselt tegutsevasse internetikogukonda, mille liikmetele on kannibalism vaid fetiš ning keegi nendest reaalselt inimest süüa ei kavatse. Veebileheküljel, mida Valle külastas, on koguni 38 000 aktiivset kasutajat, rõhutas advokaat Gatto.

Prokurör Randall Jackson on teisel arvamusel ning nõuab süüalusele eluaegset vanglakaristust. "Need ei olnud ainult fantaasiad. Süüalusel olid olemas konkreetsed plaanid reaalselt eksisteerivate inimeste tapmiseks," rõhutas Jackson.

Prokuröri mõttekäiku toetavad uurijad, kes küsitlesid kümmet Valle tapmisnimekirjas olnud naist. Kõik nad kinnitasid, et olid mehega tuttavad. Samuti väidavad uurijad, et Valle käis mitut oma potentsiaalset ohvrit jälitamas ning kogus nende kohta andmeid politsei andmebaasist.

Muu hulgas pakkus Gilberto Valle interneti vahendusel oma naist 5000 dollari eest kannibalidele ja vägistajatele, rõhutas prokurör. Kathleen Mangan-Valle ongi süüdistuse peatunnistaja.

USA ajakirjandus kaldub siiski arvama, et kohtus jääb tõenäoliselt peale kaitsja, kel õnnestub vandekohtunikke veenda, et Gilberto Valle on küll psüühiliste häiretega, kuid mitte mingil juhul naiste tapmist ja söömist kavandanud koletis. Samas ähvardab teda karistus politsei andmebaasi ebaseadusliku kasutamise eest.