Hilary MantelFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
20. veebruar 2013, 06:53

Menukirjanik Catherine’i kallal: "Ta on tõuaretuseks mõeldud plastprintsess!" (62)

Kõrgete kirjandusauhindadega pärjatud Hilary Mantel šokeeris britte ebaviisaka rünnakuga titeootel hertsoginna Catherine’i vastu: "Arvatavasti disainitigi ta tõuaretuseks." Kuninglik naine polevat menukirjaniku sõnul midagi enamat kui järglaste saamiseks mõeldud kuninglik vagiina. 

Briti kirjanik Hilary Mantel (60) peaks oskama sõnu seada: teda on kaks korda tunnustatud maineka Bookeri auhinnaga. Kuid nüüd on ta nõuks võtnud britte ärritada, tungides kallale nende iidolile, Cambridge’i hertsoginnale Catherine’ile. Ajaleht The Independent vahendab Briti muuseumis loengut pidanud Manteli sisinat, mille kohaselt Catherine on "plastprintsess", kes meenutab vaateaknale seatud mannekeeni. Menukirjaniku meelest oli nii varalahkunud printsessil Dianal kui ka legendaarsel XVI sajandi valitsejannal Anne Boleynil rohkem iseloomu kui võltsi naeratusega Catherine’il. "Ta on nii kõhn, et lausa piin vaadata; tal pole ühtki veidrust ega eripära, mitte mingisugust iseloomu," puhiseb Mantel.

Tõsi, vähemalt algul olevat ka Catherine’i abikaasa prints Williami ema Diana end avalikkuse ees ülikorralikult ülal pidanud. Alles hiljem sai rahvas teada, et tegelikult varjutasid tema abielu kroonprints Charlesiga tülid ja truudusetus. Manteli sõnul olevat Catherine’il seega veel aega ja lootust kunagi ka enda inimlikku palet näidata.

Oma raevukas tiraadis tembeldas Mantel hertsoginna riidepuuks – temast räägitavat ükses seoses sellega, mis tal parajasti seljas on. Kirjanik leiab, et Catherine’i ainus eesmärk on siniverelist tõugu paljundada: kuninglik naine olevat sisuliselt kuninglik vagiina, järglaste saamiseks mõeldud organite kogum. Manteli meelest ei sobiks hertsoginnal sestap ka kõmuajakirjanduse vastu protestida. Eelmisel sügisel vahutas kuningakoda vihast, kui Prantsusmaal pahaaimamatult palja ülakehaga päevitanud Catherine’ist kõmu-pressi tarvis fotosid klõpsiti. Hiljuti ajalugu kordus – prints Williamiga paradiisisaarel puhates jäi bikiinide väel hertsoginna paparatsopildile. Abielupaari pressiesindaja nimetas seda räigeks privaatsuse rikkumiseks. "Kuninglik keha ongi selleks, et seda vahtida!" põrutab aga Mantel.

Hilary Manteli leivanumbriks on Tudorite ajast jutustavad ajaloolised romaanid. Kirjanikku on räsinud rängad tervisehädad. Nooruses diagnoositi tal psüühikahäire ning tohtrite soovitusel võttis ta mõnda aega antipsühhootilisi ravimeid. Alles aastate pärast sai ta teada, et tema vaevusi põhjustab hoopis raskekujuline endometrioos. Mantelilt opereeriti emakas, mis jättis ta 27aastaselt lastesaamise võimalusest igaveseks ilma, steroidravi aga põhjustas tal kaalukasvu ja moonutas tema välimust. "Piinavalt kõhn" Catherine aga sünnitab suvel oma esimese lapse, Suurbritannia tulevase troonipärija.