JÄÄB PALJUDELE MÕISTMATUKS: Hüperenergilise Põlva pilapunkbändi Winny Puhh edu «Eesti laulul» pahandab paljusid. Noormehed ise on endaga rahul. «Kes siis veel oleks pidanud edasi saama, kui mitte meie?» teatas pundi liider Indrek Vaheoja pärast laupäevast võistlust. Foto: Tairo Lutter
Üritused
19. veebruar 2013, 07:01
Vaata galeriid!

Pihlamägi Winny Puhhi laulust: "Mina vanainimesena ei oska seda ei süüa, juua ega millegi peale määrida." (163)

"Eesti laulu" poolfinaali tulemused võtsid ühena paljudest ahhetama ka Eurovisioni eksperdi Olavi Pihlamäe

"Mul vajus suu kohe nii lahti, et ikka oli lahti!" kirjeldab Olavi Pihlamägi hämmingut, mis teda haaras, kui "Eesti laulu" esimese poolfinaali tulemused teatavaks tehti. "Mul oli kõige rohkem kahju, et Rosanna lugu välja hääletati. Tõesti oli kahju!" ohkab endine raadioajakirjanik. Winny Puhhi edasipääsu peale kostab ta: "No tule taevas appi!"

"Eesti laulu" esimene poolfinaal vallandas uudisteportaalide kommentaariumides ja sotsiaalmeedias tõelise kriitikalaviini. "Õudne! "Eesti laul" on surnud!" deklareerib üks kommentaator lausa. "Nii jama "Eesti laulu" pole veel näinud! – Lauludest pooled olid koolipeo repertuaari tasemel. – Minule meenutas kõik pigem külateatrit. –Millised veel need laulud võiksid olla, mis 20 sekka ei mahtunud?" hurjutavad kümned kommenteerijad. Kiitvaid arvamusavaldusi tuleb tikutulega taga otsida.

Kriitikat pälvib nii laulude ühetooniline kompositsioon kui ka esitajate väidetavalt nõrk vokaal. Finaali pääsenud viisikust teenib vastakaimaid arvamusi Winny Puhh looga "Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti".

"Sellist röökimist, monotoonset meloodiat ning sisutühje sõnu ei saa isegi muusikaks nimetada," kirjutab üks kommenteerija. "Mis on Winny Puhhi lool ühist muusikaga?" küsib ka teine. "Ärge tehke Eestile häbi!" on kolmas konkreetne.

Winny Puhhi finaalipääsuga pole rahul ka Eurovisioni lauluvõistluse Facebooki lehel arvamust avaldav seltskond: "Winny Puhhi lugu on üks halvemaid laule läbi aegade! – Seda laulu peaks pigem võtma kui terroriakti või Euroopale sõja kuulutamist, kui kuulamiseks mõeldud kunsti."

Pihlamägi saatnuks finaali Rosanna

Eurovisioni lauluvõistluse spetsialistina tuntud raadioajakirjanik Olavi Pihlamägi nõustub nurinaga. "Nad võivad ju naljakad olla, aga see ei küündi isegi mitte Lordi tasemele, kes monstrumrokki tegi. See on midagi nii imelikku, et mina vanainimesena ei oska seda ei süüa, juua ega millegi peale määrida," laiutab ta käsi. Ta ei võrdleks Winny Puhhi ka Kreisiraadioga: "Leto sveti" esitasid meie tuntud humoristid, aga kes küll Winny Puhhis nii tuntud on, et neile nõnda palju hääli antakse?"

Ehkki täpsed hääletustulemused selguvad pärast "Eesti laulu" finaali, on Pihlamägi veendunud, et pungipundi edu taga on pigem žürii kui televaatajad.

Pihlamäe viiest favoriidist pääses finaali kolm: Kõrsikud looga "Suuda öelda ei", Elina Born lauluga "Enough" ja Grete Paia looga "Päästke noored hinged". Teele & Tuuli & Ula ning Winny Puhhi asemel saatnuks tema edasi Rosanna Lintsi ja Anisa Vänikveri. "Iseäranis Rosanna laul "Follow Me" on väga eurovisionilik ja eelmise aasta võistlust arvestades väga trendikas – alati on moekas võtta šnitti viimasest võiduloost," selgitab Pihlamägi.

Ta ei usu, et inglise keel laulule saatuslikuks sai. "Rosanna esitus ei olnud kõige tugevam. Ta oli natuke liiga närvis ja need kolm poissi, kes tema ümber tiirlesid, ka suurt midagi juurde ei andnud – nad nägid oma mustades keepides välja kui surmainglid," arvustab Pihlamägi, ent lisab: "Ma arvan, et seda laulu oleks saanud veel palju paremini üles tuunida. Žürii poleks pidanud oma häältega mingit protesti väljendama, vaid mõtlema sellele, et finaalis valitakse lõpuks ikkagi eurolugu."

11-liikmeline žürii, kuhu kuulusid Lenna Kuurmaa, Valner Valme, Mart Niineste, Ithaka Maria, Owe Petersell, Kadri Voorand, Janek Murd, Olav Osolin, Kristo Rajasaare, Els Himma ja Heini Vaikmaa, polnud Pihlamäe meelest õigesti komplekteeritud. "Eurovisioni kuldreegel on see, et pooled on mehed, pooled naised, pooled alla 35, pooled üle 35, pooled professionaalsed muusikud ja kriitikud, pooled mitte. Siin ei olnud seltskond tasakaalus." Vanema põlvkonna ja naissoo esindajaid pidanuks seega rohkem olema. Samas pakub Pihlamägi, et korraldajad soovisidki Winny Puhhi üllatusliku finaalipääsuga intriigi luua ja nii täitis žürii oma eesmärgi.

Korraldajad kriitikast: žürii ja rahva arvamus erines ju vähe

Televaatajate kriitikanooled lendavad internetiavarustes nii võistluslugude taseme, žüriikoosseisu, hääletussüsteemi, libauudisliku vaheklipi kui ka kogenud saatejuhi Anu Välba pihta. ETV meelelahutussaadete toimetuse juhti Mart Normetit üllatab kriitika žürii aadressil, sest rahvas hääletas esiviisikust välja vaid ühe žürii lemmiku – ansambli Armastus.

"Žürii ja rahva arvamus pole kunagi päris 100% kattunud. Oluline on siinjuures, et võitja valib lõpuks siiski rahvas," märgib Normet. Žürii on tema sõnul hoolega valitud: "See koosneb alati erinevate muusikavaldkondade spetsialistidest, kelle hulka kuulub nii lauljaid, heliloojaid, muusikaprodutsente kui ka kriitikuid. "Eesti laulu" žürii on nii 1. kui 2. poolfinaalis sama, sest hinnatakse 20 laulu, mis moodustavad terviku. Finaali žürii erineb suures osas poolfinaalide omast."

Poolfinaalides toimuvat žüriihääletus anonüümselt, sest pingerida avalikustatakse alles pärast finaalkontserti. "Kuulutame välja viis finalisti ilma neid edetabelisse panemata. See annab võrdsema stardipositsiooni kõigile 10 finalistile. Kui keegi neist teaks juba ette, et oli teistest mäekõrguselt üle, või et pääses finaali vaid napi häälteenamusega, tekiks ebavõrdne alus," põhjendab Normet.

Libauudisklippi, mis näitas Ott Leplandi ja Maarja-Liis Ilusat viisipidamatutena, nimetasid kommentaatorid jubedaks, nõmedaks, lamedaks, hambutuks, häirivaks, ebameeldivaks, piinlikuks, kohatuks ja solvavaks. "Netikommentaaride sisu on "Eesti laulu" toimkonnal raske kommenteerida. Green room´is tekitas see libauudis väga positiivse meeleolu, mis oli pikitud korduvate naerupahvakutega," kinnitab Normet, kelle sulest klipi stsenaarium pärinebki.

Pahameeletormist ei pääsenud ka armastatud saatejuht Anu Välba. Tema vaheküsimusi on nimetatud piinlikeks, samuti rääkivat ta liiga kiiresti ega andvat vastaskõnelejaile piisavalt sõna. Siiski leidub neidki, kelle arvates tuleb Välba rolliga paremini toime kui mullune saatejuht Piret Järvis. "Anu Välba on kogenud professionaal, kes teeb oma tööd väga hästi," kostab Normet vaid.

Žürii liige Rajasaare Delfile: "Tase oli suhteliselt jamps."

"Selle poolfinaali tase oli suhteliselt jamps. Nii palju musti noote oli! Keeruline oli seda tagumist otsa järjekorda seada," tunnistas žürii liige Kristo Rajasaare vahetult pärast poolfinaali Delfi Publikule. Ta lisas, et tema esikolmiku moodustasid Winny Puhh, Kõrsikud ning Teele & Tuuli & Ula. Eurovisioni potentsiaalile Rajasaare hindeid jagades ei mõelnud: "Žüriil on palutud igatahes valida Eesti lugu ja mitte Eurovisioni silmas pidada."