JUUBILAR: Eesti vabariigist vaid kümme aastat noorem Kalju Suur ütleb, et tema on Eesti vabariigiga igati rahul. «Mul pole selle riigiga olnud kunagi ühtegi pahandust,» ütleb teenekas fotomees, kes peagi peaks ilmutama on 39. fotoalbumi. Pildil õnnitleb teda Aarne Mikk. Foto: Arno Saar
Inimesed
19. veebruar 2013, 07:01
Vaata galeriid!

Aarne Mikk juubilarile: "Sa oled kalju. Nagu Suur Kalju!"

Eile 85. sünnipäeva tähistanud Kalju Suur hoiab fotokaamerat jätkuvalt käes

"Oi, seda ma küll ei tea, mitu pilti ma nende aastatega olen teinud, aga arvatavasti on neid tuhandeid," pole Eesti fotograafia grand old man Kalju Suur, kes tähistas eile Estonias oma 85. sünnipäeva, kunagi oma pilte kokku lugenud.

"Ainuüksi 38 fotoalbumit olen ma välja andnud," lisab vanameister, kelle kontol on rohkem kui 150 rahvusvahelist näitust ning kes on korraldanud 164 isiknäitust 16 riigis.

Viimane suurem fotonäitus oli tänasel juubilaril eelmisel aastal Viimsis, kus oli väljas 90 aktifotot. Seda žanrit on Suur viljelenud pea sama kaua kui fotograafiat, millega ta tegeleb teadlikult alates 1956. aastast. Kuigi esimese fotoaparaadi sai ta laenuks juba 1950. aastal ning oma esimese isikliku aparaadi ostis ta 1952. aastal sõjaväes.

Kõige kuulsam inimene, kes vanameistri arvates tema objektiivi ette on jäänud, on Henri Cartier-Bresson. "See oli 2. mail 1973. aastal, kui mulle tuli Võidu väljakul vastu tuttav TASSi reporter ja küsis, kas ma tahaks seda meest pildistada. Mul läksid silmad suureks – fotograafina teadsin loomulikult, et tegemist on maailmanimega piltnikuga, moodsa fotoajakirjanduse isaga," meenutab vanameister Kalju Suur ühe oma kõige kallima pildi sündi.

Praegu ta päris iga päev pildistamisega enam ei tegele, aga kui tuju tuleb, võtab aparaadi ikkagi kotist välja. Samas on fotograaf väga sage külaline digifoto laboris, kus ta oma tohutut arhiivi digitaliseerimas ja korrastamas käib.

Kohal ka kultuuriminister

Estonia teatri Valges saalis käisid eile juubilari õnnitlemas paljud kolleegid. Näha võis ka kultuuriminister Rein Langi, kes rõhutas, et Kalju Suure panus Eesti kultuuri jäädvustamisse on monumentaalne ning tema jätkuv vitaalsus hämmastav. "Soovime sulle edu, jõudu ja jaksu, et sa fotoaparaati ikkagi pidevalt käes hoiaksid," soovis Rein Lang.

Tallinna lauluväljaku direktor Riho Rõõmus rõhutas, et just viimasel kümnel aastal on ta Kalju Suurega suureks sõbraks saanud ning et kindlasti teeb ta linnavalitsusele ettepaneku, et juubilar pälviks vähemalt tänavu teeneka kultuuritegelase preemia. "Sest kui kõik ununeb ja ka meeled hakkavad alt vedama, siis Kalju raamatuid vaadates tuleb kõik jälle meelde. Millised me olime nooremana, millised sündmused meie ümber on toimunud ja millised inimesed meie ümber on elanud," märkis Rõõmus.

Rahvusooper Estonia nõunik Aarne Mikk tuletas oma õnnitluspöördumises meelde, et augustis saab Estonia teatri hoone saja-aastaseks ja on sel puhul ühel päeval hommikust õhtuni ja pööningust keldriteni avatud kõikidele fotograafidele. "Ma väga loodan, et ka sina siis oma fotoaparaadiga platsis oled. Sest sa oled ju kalju. Nagu suur kalju," vihjas Aarne Mikk vanameistri tohutule töövõimele ja jätkuvale vitaalsusele, tuletades samas meelde, kui palju Estonia teatrigi inimesi on Kalju Suur oma fotodele jäädvustanud.