Foto: Mati Hiis
Inimesed
15. veebruar 2013, 07:11

Aasta naisartist Iiris: meeldejäävaim on olnud Arvo Pärdi tunnustus (27)

Iirise aasta teevad märkimisväärseks elu esimene tuur bändiga, üks elu põnevamaid pidusid ja albumi väljaandmine, aga ka inspiratsioonikraanide kinnijäämine ja taastumine looduse, vaikuse ning hea raamatu seltsis.

Mida tegid mullu esimest korda?

Esimest korda elus sain laulda solistina orkestri saatel ning kasutada hääleulatust peaaegu maksimaalselt. Esimest korda sain albumi välja anda, õppisin sellest väga palju. Samuti sain esimest korda käia oma bändiga nii-öelda päris tuuril.

Kõige pöörasem kogemus?

Ma käisin ühel peol, kus öö möödudes hargnesid lahti põnevad olukorrad, mida ma küll avalikkuse ees ei täpsustaks. Kuid väga intensiivne ja huvitav õhtu oli, sain sellest päris palju inspiratsiooni laulude jaoks.

Kõige raskem aeg?

Plaadi tegemise ja lõpetamise periood. Väga pingeline aeg oli, ma ei osanud sellega toime tulla. See aeg sai küll albumi valmides läbi, aga pärast seda olid inspiratsioonikraanid kinni. Sellest ülesaamiseks pidin korraks kõigest lahti laskma ning paar päeva üldse mitte muusikale mõtlema. Loodus, vaikus ja hea raamat aitasid.

Kõige lahedam ost?

Ostsin mõned tehnilised vahendid, mida saan nüüd kompaktselt kaasas kanda ja nende abil muusikat teha peaaegu igal pool.

Kõige armsam kompliment?

Enda jaoks kõige armsamaid komplimente olen saanud seoses muusikaga. Võib-olla Arvo Pärdi tunnustus on olnud kõige meeldejäävam.

Meeleolukaim reis?

Kõige meeleolukam reis oli Soome-tuur. Meil oli koos äge kamp nii lava peal kui ka lava taga. Igasugused esinemised ja reisimised tekitavad mul üldse hea tunde – rahu, et olen õigel teel.

IIRIS OTIST: ta oskab hästi publikut üles kütta

Mida arvad aasta meesartistist Otist?

Pole minu tass teed, aga ma saan aru tema muusika headest eesmärkidest ning ma soovin talle kõike head nii elus kui muusikas.

Mis on sinu esimene mälestus seoses Otiga? Millal sa esimest korda teda laulmas kuulsid või temast üldse midagi kuulsid?

No eks ma nägin teda esimest korda staarisaates ja olin meeldivalt üllatunud, et sellise häälematerjaliga tüüp Eestis olemas on.

Oled sa Otti ka laval näinud?

Ei, aga ma olen kuulnud, et ta oskab päris hästi publikut üles kütta.

On sul kodus tema plaat? Kuulad sa vahel (või suisa tihti) Oti muusikat?

Ei ole plaati. Ma kuulan raadiot ka üpris vähe, aga mõnikord olen ikka tabanud mingeid tema laule.

Kuivõrd te omavahel suhelnud olete? On teil mingeid ühiseid mälestusi või kogemusi?

Me ei ole üldse suhelnud. Aga ütlesin eile talle tere.

Kui peaksid esitama ühe Oti loo, siis missuguse?

"Süte peal sulanud jää".