LÄBI TELESILLA: Nebenzya kuulis Tartu kohtuniku tehtud otsusest Tallinna kohtusaalis istudes ja tõlgi vahendusel. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
15. veebruar 2013, 07:12

Kohtunik Merle Partsi internetis sõimanu sai viis kuud tingimisi (50)

Tartu maakohus mõistis kohtunik Merle Partsi internetis sõimanud ja solvanud mehele eile viie kuu pikkuse vangistuse 18 kuu pikkuse katseajaga.

Kriminaalmenetlus sai alguse eelmise aasta 9. mail, kui internetiportaal rus.delfi.ee avaldas Harju maakohtu kohtunik Merle Partsi menetluses oleva protsessi kohta artikli koos kohtuniku pildiga. Ajakirjaniku üsna kallutatud käsitlusega kaasnesid solvavad ja rahvusviha õhutavad netikommentaarid, millest ühe kirjutas ka Andrey Nebenzya (40).

Kohus kuulutas eilse kohtuistungi sisulise arutamise osas kinniseks nii süüdistatava kui kannatanu eraelu kaitseks. Seepärast jääb Sillamäel J. Gagarini tänaval elava Nebenzya sõnavara sügavus avalikkusele vaid mõistatamiseks.

Nebenzya asja arutati kaugkohtuistungil videokonverentsi teel kokkuleppemenetluses. Nii süüdistatav, prokurör kui kaitsja olid istungi ajal Harju maakohtu kohtumajas ning nähtavad-kuuldavad Tartus läbi telesilla. Nohune Nebenzya kohtusaalis oma emotsioone välja ei näidanud, ka kohtuotsust kuuldes.

Koerad ja rahvus

Kohtuniku solvamise juured viivad tagasi 2011. aasta novembrisse, mil Eesti Ekspress kirjutas tallinlanna Heleniga juhtunust. Nimelt ründasid tolle aasta 19. juuli õhtul oma Kalamajas asuvasse koju naasnud Helenit õues naabrinaise koerakesed. Kas penidel oli plaanis Helenit hammustada või mitte, kuid tema ja koerte perenaise pensionäri Inna Jarovaja vahel tekkis nõnda tõsine tüli, et solvangud kasvasid üle füüsiliseks vägivallaks.

Selle asemel et vabandust paluda, ründas Jarovaja nooremat naist, surus ta trepikoja ukse vahele, kägistas kaelast, väänas vasaku käe rannet ja sõrmi. Rünnak oli nõnda raevukas, et Heleni kaelal oli veel kolm päeva hiljem näha punetavaid marrastusi. Naine sai ka pindmise küünarvarrevigastuse ning põrutuse.

Asi võttis aga kummalise pöörde, kui detsembris tegi Jarovaja politseile avalduse, milles väitis, et Helen lükkas teda koertega jalutamise ajal selga. Alustati teist kriminaaluurimist. Kuid kuna tunnistajaid polnud, lõpetas Põhja prefektuur menetluse.

Mullu mais jõudis Jarovaja juhtum Harju maakohtusse, kus vene keelt kõnelev pensionär tuli välja uue versiooniga juhtunust ning väitis, et konflikt tekkis hoopiski rahvuslikul pinnal. Jarovaja oli välja otsinud koguni viis nii-öelda tunnistajat, kes tegelikult ei teadnud juhtunust ööd ega mütsi.

Kohtusaalis läks Jarovaja leer lausa marru ning kohtunik Parts pidi hoiatama, et valeütluste andmise eest võib karistada arestiga. Heleni kasuks tunnistanud inimeste jutt aga kattus kannatanu omaga ning ka teiste tõenditega.

Punaarmeelane Suhov

Parts mõistis naabrit rünnanud Inna Jarovaja poolteiseks aastaks tingimisi vangi ning põhjendas otsust sellega, et Jarovaja ei kahetsenud tehtut, õigustas koerte ja kasside pidamise eeskirja rikkumist, süüdistas kannatanut ning esitas ka valeväite rahvuslikust konfliktist.

Lugu paisus skandaaliks, kui Delfi venekeelne reporter väitis oma artiklis, et kohtunik Parts karjus tunnistajate peale ja ähvardas neid rahatrahvi ja kümnepäevase arestiga. Järgnes venekeelsete sõimukommentaaride sadu, mille hulgas oli ka Andrey Nebenzya oma. Muu hulgas nimetasid kommentaatorid Partsi SS-laseks ja fašistiks.

"Keegi leidis, et kohtunikul tuleks juuksed salkudena välja kiskuda, teine arvas, et ta tuleks Venemaale mõnda külma kohta küüditada. Kommentaaridesse ilmusid isegi Partsi laste nimed," kirjutas Eesti Ekspress.

Kohtunik Parts pöördus politseisse ja juba eelmise aasta mais alustas Põhja prefektuur kriminaaluurimist, mille aluseks oli paragrahv, mis käsitleb kohtuniku laimamist ja solvamist.

Nebenzya peaks Tartu maakohtu kohtunikule tänulik olema, sest nimetatud paragrahvi alusel võib saada maksimum kuni kaheaastase vangistuse.

Partsi sõimati anonüümselt. Kuna eilne kohtuistung oli kinnine, siis jääb saladuseks, kas Andrey Nebenzya kirjutas nime Kommunist või Russkij all, või hoopiski tituleeris ta end Krasnoarmejets Suhoviks.

Nebenzya elukohast lahkumise keeld võeti eile küll maha, kuid poolteise aasta jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Menetluskuludeks peab ta tasuma 947 eurot. Eilne kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Esialgu oli kriminaalasi ühes menetluses koos teise kohtuniku solvamises süüdistatavaga, kuid kohtu eelistungil pidas Nebenzya kaitsja võimalikuks kokkuleppemenetluse kohaldamist, mistõttu taotles oma kaitsealuse osas eraldamist eraldi menetlusse. Teise sõimaja osas jätkub asja menetlus üldmenetluses ning seal toimub eelistung 15. veebruaril.

Valik kohtunikusõimajaid

Kohtuniku solvajad on varemgi karistada saanud.

2012. aasta aprillis pidi 32aastane Monika maksma 360 eurot. Nimelt määras Harju maakohus lühimenetluse korras rahalise karistuse naisele, kes kohtuga kirjavahetust pidades solvas kohtunikku. Süüdistuse kohaselt saatis kohtusekretär naisele e-kirja, milles teatas, et kohtunik jättis tema avalduse rahuldamata. Vastuseks tuli kiri, milles Monika nimetas kohtunikku narkomaaniks, alkohoolikuks ja altkäemaksuvõtjaks.

2004. aastal laimas ja solvas Saaremaa mees Gunnar Koit portaali saarlane.ee foorumis kohtunikku, kes tegeles mehe ja tema elukaaslase varajagamise tsiviilprotsessiga. Mees kasutas küll tuttava arvutit, kuid esines korduvalt ka oma nime all. Kommentaatori suhtes algatati kriminaalmenetlus.

2006. aasta sügisel mõistis Viljandi kohus kolme kohtunikku solvanud ja laimanud toona 38aastasele saarlasele kokkuleppemenetluse korras 6550 krooni trahvi. Ta pidi tasuma ka menetlus- ja õigusabikulud.