IGATSEVAD LAST: Siiratud emakaga Derya Sert abikaasa Mustafaga. Foto: afp/scanpix
Inimesed
7. veebruar 2013, 06:53

ERAKORDNE: siiratud emakaga naine riskib jääda lapseootele (7)

Kuigi arstid hoiatavad, et rasedus võib talle saatuslikuks saada, plaanib esimese naisena maailmas eduka emaka-siirdamise läbi elanud türklanna Derya Sert selle riski võtta. Tema kirurg usub, et emakasiirdamine saab lähi-tulevikus tavapäraseks.

Eelmise aasta augustis sai 21aastane Derya Sert Türgis Antalyas surnud doonorilt võetud emaka. Pärast operatsiooni hakkas ta viljatusravi saama. "Minult päritakse, kas tahaksin poega või tütart. Aga mul on ükskõik. Igatsen lihtsalt tervet last, keda oma kätel kiigutada," unistas Derya pärast lõikuslaualt pääsemist. Tema kirurg Ömer Özkan usub, et taolised lõikused muutuvad lähitulevikus tavaliseks.

Operatsiooni edu õhutab kõigi naiste igatsusi, kes on nagu Deryaga, sündinud emakata või kellelt on see vähi või muu tervisehäire tõttu eemaldatud. "Olen õnnelik, et saan neile lootust pakkuda," ütles Derya ajakirjanikele. Tema abikaasa Mustafa lisas, et kui sünnib poeg, saab laps nime nende perre õnne toonud kirurgi järgi. Korralikult toimivad munasarjad olid Deryal õnneks olemas.

Tundis lastetuna alaväärselt

Daily Mail kirjutas mullu, et konservatiivses Türgi külas kasvanud Derya tundis end lastetuna alaväärselt ning anus, et meedikud teda aitaksid. Pärast seitse tundi kestnud operatsiooni pidi Derya kuus kuud haiglas veetma ja immuunsust maha suruvaid ravimeid neelama, sest muidu oleks tema keha võõrkeha tõrjunud. Kolme nädala pärast koges ta oma elu esimest menstruatsiooni – uus organ oli tööle hakanud.

Tema kirurgi sõnul on naise keha viljakusravile üllatavalt hästi reageerinud ning lootused, et ta raseduse õnnelikult lõpuni kannab, on suured. Nüüd olevat Derya valmis hulljulge eksperimendi järgmiseks astmeks: tema emakasse siiratakse enne operatsiooni külmutatud embrüod. Samas hoiatavad paljud teised meditsiiniasjatundjad, et nii lapsekandmisega kui ka paratamatu keisrilõikega võivad kaasneda eluohtlikud komplikatsioonid. Ent Ömer Özkan, kelle saavutuste kontol on ka maailma esimene täielik näosiirdamine, saab teisteltki naistelt härdaid palveid neidki aidata. Emakasiirdamist on kirurgid proovinud varemgi, kuid kahjuks ebaõnnestunult.

Doktor Özkani jälgedes astuvad julgeid samme teisedki maailma arstid. Septembris teatasid Rootsi kirurgid, et on edukalt siiranud elusalt doonorilt, patsiendi emalt, võetud emaka ning plaanivad juba järgmisigi operatsioone. Kriitiliselt meelestatud arstide sõnul on emakasiirdamine aga tarbetu risk: sel pole erinevalt neeru- või südamesiirdamisest patsiendi elu päästvat väärtust ning last saab ka ohutumal viisil, näiteks surrogaatema abi kasutades.