Täna kuulutati välja Tallinnas Telliskivi loomelinnakus Vaba Lava 1. hooaja kuraatorid ja algas taotluste vastuvõtt teatrikeskuse põhiprogrammi pääsemiseks. Uue teatriga seonduvat tutvustasid Kristiina Reidolv, Märt Meos, Raiko Uri, Ragnar Siil, Indrek Tiigi, Oleg Lojevski ja Madis Kolk. Hommikupoolikut modereerisid vabakutselised näitlejad Neero Urke ja Elina Reinold. Eesti-vene tõlkega toetas teatrikriitik Jaak Allik. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
6. veebruar 2013, 19:45

GALERII: alustas uus teatrikeskus Vaba Lava (3)

Novembriks kerkib Tallinnas Telliskivi loomelinnakus senise metallitöökoja asemele uus teatrikeskus Vaba Lava, kus saavad etendusi anda väiketeatrid ja vabatrupid, kel oma teatrisaali pole. Täna kuulutati välja Vaba Lava 1. hooaja kuraatorid ja algas taotluste vastuvõtt teatrikeskuse põhiprogrammi pääsemiseks.

Milline näeb uus teatrimaja välja praegu, vaata SIIT!

Tallinnasse on üle saja aasta kerkimas uus teatrimaja: Vaba Lava on uue mudeli järgi juhitav teatrikeskus, millel puudub kindlaksmääratud loominguline kollektiiv. Mängukava panevad kokku kuraatorid ideekonkursile laekunud projektide põhjal. Vaba Lava avamisaasta kuraatorid on rahvusvaheline teatrikorüfee Oleg Lojevski ning teatriteadlane ja -kriitik Madis Kolk.

"Ootame Vaba Lava ideekonkursile osalema kõiki väiketeatreid ja vabatruppe ning julgustame osalema ka neid, kellel oma truppi täna veel ei ole, kuid kellel on hea idee, mida sooviks Vaba Lavas teostada. Konkursi tähtaeg on 8. aprill," lisas SA Vaba Lava juhataja Kristiina Reidolv.

Kultuuriministeerium toetab SA Vaba Lava järgmise seitsme aasta jooksul iga aasta 136 000 euroga, mis on mõeldud rendikulude tasumiseks. Lisaks on Vaba Lava avamise aasta tegevuskuludeks eraldatud 50 000 eurot. Teatrikeskuse ehitab valmis Telliskivi Loomelinnak.

Eesmärk on aastas anda üle 200 teatrietenduse ning 50 muud üritust. Prognoositav teatrikülastajate arv aastas on 40 000, lisaks 10 000 kino, kontsertide, konverentside ja restorani külastajat. Siht on muutuda rahvusvaheliselt tuntud teatrikeskuseks.

Vaba Lava SA asutajaliikmed on MTÜ R.A.A.A.M, MTÜ Teine Tants, SA Eesti rahvapärandi ja kirjavara esitamise selts LOOMINE, MTÜ Kell Kümme, MTÜ Loominguline Ühendus Oma Lava, SA Eesti Teatri Festival, MTÜ PolygonTeater, MTÜ Genialistide Klubi ja MTÜ Rhizome.