Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
6. veebruar 2013, 06:58

"Jazz oli alati lõbus ja korrektne. Temaga oli mõnus koostööd teha." (5)

"Ta oli väga korrektne ja lõbus. Tal olid alati kõik asjad kaasas ja tehtud – kõik, mis kokku sai lepitud, pidas alati paika. Temaga oli väga mugav koostööd teha," meenutab produtsent Raivo Lugima 38aastaselt meie hulgast lahkunud telekokk Jazzi ehk Rainer Härmi.

Esmaspäeval avaldas barbeque-meeskond BBQ Symphony oma Facebooki lehel kaastundeavalduse, kus seisis: "Elu on habras. Mälestame oma sõpra ja võistluskaaslast Jazzi alias Rainer Härmi. Avaldame sügavat kaastunnet perekonnale ning paljudele sõpradele, kes jäävad teda leinama."

Ühe sõbra sõnul viis Rainer Härmi meie seast pikalt põetud haigus, mis lõpuks ta 4. veebruaril murdis. Paljud Jazzi sõbrad olid aga tema surmast šokeeritud, sest isegi vaatamata haigusele olevat ta alati olnud rõõmsameelne ja tegus.

Rainer Härmi telekokakarjäär algas 1998. aastal ETV saates "Tere hommikust!", kus ta igal hommikul naeratuse saatel lihtsaid retsepte jagas. Järgnesid ETV saade "Köögikunst" ja Kanal 2 läks 2004.–2005. aastal eetrisse "Jazzi kokakool", kus televaataja võis pääseda saatesse Jazzi käe alla uusi nippe omandama. Saate alguses õpetas tippkokk külalistele kokakunsti, teises pooles rakendas õpilane omandatud oskused ellu omaenda köögis.

"Telekoka imidž jäi Rainerile kohe külge."

"Jazzi kokakooli" produtsendi Raivo Lugima sõnul oli Jazz alati väga positiivne ja seetõttu oli temaga lausa lust koos töötada. "Ja see positiivsus, mis temast kiirgas, kandus kõigile teistele edasi. Ta ei olnud küll mingi hull naljamees, vaid temaga sai ka rahulikult asju selgeks rääkida. Ta tegi alati, mis lubas, ja tegi seda positiivsel toonil. Ta oli väga mitmes saates ekraanil, aga see telekoka imidž jäi talle kohe külge," räägib Lugima. "Ta oligi telekokk Jazz ja kõik teda nii teadsid."

Lugima sõnul päris esimeseks telekokaks Jazzi vist küll nimetada ei saa: "Päris esimene ta ei olnud, enne teda oli Sämm (Alvar Sammal ehk Suur Sämm tegi aastatel 1995–1997 TV3 ekraanil saadet "Sämmi köök" – K. T)."

Lugima ütleb, et kuulis kurvast uudisest esmaspäeva õhtul, kui sõber talle helistas. "Reaktsioon on sellistel puhkudel ikka ühesugune – see on suur šokk."

Oli võidukas Eesti barbeque-võistkonnas

Rainer Härm on olnud peakokk restoranis Olde Hansa, viimati vedas ta vanalinnas asuvat restorani Le Chateau. Alates 2001. aastast on BBQ Symphony nime kandev meeskond, kus Härm samuti kaasa lõi, edukalt esinenud nii kodu- kui ka välismaistel barbeque- ja grillivõistlustel. 2010. aastal ehitas BBQ Symphony 1974. aasta Chevrolet El Camino külge V8-mootori kujulise hiigelahju, mida uhkelt eksponeeriti.

Toona rääkis Jazz Õhtulehele, et pani telekoka ameti maha, sest tundis, et rutiin hakkab vaikselt sisse murdma. "Sõnastasin selle asja enda jaoks kunagi üsna täpselt ära. Televisioon on selline võimas juurikas, kus pidevalt figureerides peab vaatajale kogu aeg ka midagi uut näidata või öelda olema. Lihtsalt niisama ekraanil vegeteerimine ei paku erilist mõnu kummalegi poolele – ei endale ega vaatajale."