NAGU ÜKS PERE: Ariel Klas, Angelika Klas-Fagerlund, Eri Klas ja Marion Melnik. Eri Klas on suhtunud Angelikasse ja Marionisse alati kui oma tütardesse. Foto: Erakogu
Inimesed
31. jaanuar 2013, 06:59

Kasutütred Angelika ja Marion: "Eri Klas on meile olnud alati päris isa eest." (24)

"Võib kohe kindlasti öelda, et Eri (Klas – J. K) on olnud mulle päris isa eest," tunnistab pianist Ariel Klasi tütar Angelika Klas-Fagerlund. "On ta ju mind üle kahekümne aasta kasvatanud," täpsustab Soomes ooperilauljana tuntust kogunud Angelika, kes eeloleval laupäeval esimest korda elus Eestis koos noorema õe Marioniga kahekesi laval on.

Noorem õde Marion kordab Angelikat nagu kaja: "Eri on mulle kui päris isa!"

Ariel Klasi tütarde Angelika Klas-Fagerlundi ja Marion Melniku ellu jõudis võõrasisa Eri paarkümmend aastat tagasi, kui Angelika oli 18- ja Marion 10aastane. Ent ka tänasel päeval, kinnitavad õed kui ühest suust, et jagub võõrasisal nende jaoks samasugust hoolitust nagu aastaid tagasi.

"Eril on alati varnast võtta sellised väga toredad praktilised õpetused," muigab Angelika, tulles tagasi kasuisa ja vanema tütre suhete juurde. "Eri tuletab alati meede, et toast lahkudes kustuta valgus; et see, mis maha kukub, tuleb üles tõsta; et alati tuleb ema aidata; et tuleb austada oma vanemaid," loetleb ta kasuisalt saadud olme- ja elutarkusi.

"Tegelikult on ta nii isalik," võtab Angelika hääletoon tõsisemaid noote. "Meil tekkis otsekohe väga lähedane suhe ning ma sain kohe aru, mida tähendab isa. Kelle käest saab alati nõu küsida ja keda saad alati kallistada. Kas siis rõõmust või kurbusest. Ühesõnaga, alati võib igas asjas tema poole pöörduda," võtab Angelika kokku oma tütre-isa suhted.

Angelika ja Marion – suur õde ja väike õde

Ooperilauljana esineb Angelika Soomes päris palju ning alati küsitakse pärast kontserti, kas Eri Klas on tema sugulane. "Sest kõik tunnevad ja austavad teda siin Soomes ning mul on alati rõõm tõdeda, et jah, me oleme lähedased. Eks ta ole olnud meile eeskujuks kõikides oma tegemistes, aga ennekõike oleme me õega imetlenud tema töökust ja tööle pühendumist."

Angelika ja tema heliloojast abikaasa peres kasvab kuueaastane Maximilian. "Kes on ka Erile väga tähtis. Ikka helistame, kui pole kaua kohtunud. Aga oleme ka koos puhkusel käinud ja reisimas – minu pere ning ema ja Eri. Kuigi see väga tihti ei õnnestu, sest oleme kõik nii hirmus hõivatud." Kui aga kokku saadakse, siis Angelika sõnul räägitakse kõigest, ka väga olmelistel teemadel. Mitte ainult muusikast.

Kui Angelika käest küsida, kas võõrasisal on jagunud aega ja hoolt võrdselt mõlema õe jaoks, ütleb vanem õde muiates, et tema on pidanud ikka rohkem vastutust kogema ja Marionile eeskujuks olema. "Marion on olnud alati see pikku sisko (väike õde – toim), selles mõttes on talle ka mõned asjad kergemini andeks antud," muigab Angelika. "Nii et Eri suhtub meisse võrdselt, aga erinevalt," naerab Angelika-Klas Fagerlund.

Samasuguse soe ja südamlik suhe nagu Angelikal, on oma kasuisaga ka nooremal õel Marionil. "Olin kümneaastane, kui Eri mu ellu astus ning ta on tänini mind kasvatanud ja harinud. Loomulikult ka muusikas – arendanud minu muusikalist maitset," rõhutab Marion, kes mõned aastat tagasi oli kolm aastat ka Estonia külalissolist.

Eri toob välja ka madalseisust

Marion meenutab, kuidas ta ema ja Eriga käis Londonis vaatamas Andrew Lloyd Webberi muusikali "Sunset Boulevard". "Olin küll näinud mõndagi muusikalavastust, aga Londonis kogetu jättis mu hinge jälje terveks eluks," tunnistab Marion. "Pärast seda etendust tõi Eri Ameerikast mulle selle muusikali noodid ja plaadi ning kui ta mõni aeg hiljem küsis, kas ma olen sellest muusikalist ka mõned lood selgeks õppinud, sain ma talle vastata, et mitte ainul mõned lood – terve muusikal on mul peas!" naerab Marion.

Ta ütleb samuti, et Eri ongi talle ennekõike olnud eeskujuks oma tohutu töökusega. "Lisaks on ta õpetanud, et sa pead endasse alati uskuma. Sest – mis seal salata – ka minu elus on olnud hetki, kui hakkad endas kahtlema. Aga alati on siis just Eri olnud see, kes mind madalseisust välja toob," tunnistab Marion.

Õed on laval kavaga "Broadway 1957"

Laupäeval, 2. veebruaril esinevad Angelika Klas-Fagerlund ja Marion Melnik Mustpeade majas sarja Salong raames kavaga "Broadway 1957". Klaveril teeb kaasa Marko Hilpo.

1957. aasta oli Ameerika muusikalide jaoks märgiline: Broadway´l jõudis publikuni Leonard Bernsteini "West Side Story". Salongiõhtu toob kuulaja ette pool sajandit Broadway muusikale, alustades muusikalidega "Showboat", "West Side Story", "My Fair Lady") ning lõpetades Andrew Lloyd Webberi teostega. Juttu tuleb ka muusikalide telgitagustest – miks Ameerika just sellist kunsti vajas. Kuidas muusikalid tekkisid, lavale ja filmi jõudsid, mis oli nende edu fenomen ja mida see loojatele kaasa tõi.

Marion Melnik ja Angelika Klas-Fagerlund on Eri Klasi peres kasvanud Ariel Klasi tütred, kes tegutsevad Soomes lauljatena, aga esinevad tihti ka Eestis. See on nende kahe laulja esimene ühine kontsert Eestis. Laval on nad samal õhtul koos ennegi olnud, aga siin kannavad nad kahekesi koos ette kogu oma programmi.