Foto: Corbis/scanpix
Inimesed
26. jaanuar 2013, 07:57

Juuste siirdamise hind: karv ja euro! (2)

"Kui patsient hoolitseb peanaha eest korralikult, võib ka kuni 90 protsenti siirdatud juustest kasvama hakata," annab meditsiinikeskuse Pilus doktor Oleg Sertšenkov, kes ainsana Eestis tegeleb juuste siirdamisega, kiilaspeadele lootust. Küll aga peab kannatust olema – õiget tulemust näeb alles üheksa või kümne kuu pärast.

"Muret teeb kiilanemine rohkem noorematele inimestele, kellel see on järsku tekkinud – nad ei harju sellega," ütleb doktor Sertšenkov. "Mõni ei mõtle üldse enda kiilanemise peale ja on ka palju inimesi, kellele kiilaspäisus sobib. Nemadki ei tunne end sellest häirituna."

Kiilanemine võib tabada keda iganes ja väga erinevatel põhjustel: see võib tekkida nii pärilikkusest, hormonaalsetel põhjustel, stressist kui ka peanaha bakteriaalsetest infektsioonidest.

Kliente on Sertšenkovil seinast seina. Doktor pole täheldanud seoseid juuste siirdamise ja patsiendi elukutse vahel. Ta pole ka tähele pannud, et näiteks avaliku elu tegelasi tema juures teistest rohkem käiks.

Kuklal kasvavad juuksed alati

Kuidas see juuste siirdamine siis õigupoolest välja näeb? Spetsialist Sertšenkov selgitab, et juustesibulad, mis kasvatavad juuksekarva ehk doonorfolliikulid võetakse väikese, ühemillimeetrise läbimõõduga ringja skalpelli abil kliendi kuklapiirkonnast. Just kuklas kasvatavad folliikulid juukseid kogu elu vältel.

Doonorjuuksesibulad valmistab doktor ette stereomikroskoobi abil ja eemaldab sealt liigse naha, et vältida armide teket. Seejärel istutab Sertšenkov juuksesibulad sinna, kuhu tarvis. Enamasti otsaette ja pealaele.

Doktor ütleb, et siirdatud juuksesibulatest hakkavad kindlasti juuksed kasvama 80 protsendi ulatuses. "Folliikulid hakkavad kasvama nelja kuu pärast ja suurt tähtsust omab selle juures ka patsiendi hoolsus," selgitab Sertšenkov. Lõpptulemust – kui paljudest siiratud juuksesibulatest juuksed kasvama hakkasid – näeme aga alles üheksa või kümne kuu pärast.

"Kõige tähtsam on esimene nädal, kui kõik haavakesed paranevad – kuidas patsient enda eest hoolitseb. Kui ta hoolitseb korralikult ja kärnasid ei teki, võib ka kuni 90 protsenti siiratud folliikulidest juukseid kasvatama hakata."

Protseduur pole valus

Sertšenkov seletab, et mida lühema aja jooksul õnnestub protseduur teha (mida kiiremini doonorpiirkonnast võetud folliikul uuele kohale istutada),

seda parem jääb ka tulemus. Tema piirdub viie-kuuetunnise sessiooniga. See, mitu sessiooni teha tuleb, oleneb patsiendist: kui palju juuksesibulaid on tarvis siirata.

Kuni kuuetunnise protseduuri ajal suudab Sertšenkov istutada ümber 1200 kuni 1300 folliikulit. Ühele kiilale ruutsentimeetrile istutatakse kuni 30 juuksekarva.

Protseduurile tulnud patsient tunneb ainult esimese kohaliku tuimestuse süsti valu, lubab Sertšenkov. Ta tegutseb nahal ainult kuni kolme millimeetri sügavusel, seega piisab kohalikust tuimastusest täiesti. "Nagu hambaarsti juures – esimest süsti tunned, aga pärast ei tunne enam midagi," kinnitab Sertšenkov.

Juuste siirdamise spetsialistil polegi Maarjamaal käed-jalad alati tööd täis: kuus on vaid kaks-kolm patsienti ja aasta lõikes on neid rohkem Soomest ja Lätist kui Eestist.

Üks siiratud folliikul sisaldab üks kuni kolm juuksekarva ning ühe sibula siirdamine uude kasvukohta maksab meditsiinikeskuses Pilus doktor Sertšenkovi käe all keskmiselt kaks eurot. "Ma ei saa nii suuri hindu küsida kui näiteks Euroopas, kus küsitakse neli kuni seitse eurot folliikuli eest – meil on eluolu ikka teine," ütleb Sertšenkov.

Juustespetsialist mõistatab Mart Sanderi soengut: "Juuksuri võlutrikid või tõesti siirdamine?"

Kahe aasta eest päriti Mart Sanderilt, kuidas ühel pildil pealaelt peaaegu kiilas multitalent järgmisel paksu pahmakaga uhkeldab. Ons temagi tõesti juukseid siirdamas käinud?

"Need pildid on ajast, kui ajasin juuksed umbes kolme millimeetri pikkuseks ja värvisin väga heledaks. Jah, tõesti – kui valgus on ülaltpoolt, jääb mulje, et olen täiesti kiilas," rääkis Sander toona, kuigi tunnistas, et aastatega on juukseid vähemaks jäänud küll. Paranenud juuksekasvu seletas ta aga juuste üle pea kammimisega: "Pool aastat olen kannatlikult juukseid jälle pikemaks kasvatanud ja saan neid nüüd taas üle pea kammida nagu muiste." Samuti olid tal abiks juuksurid. "Pidulikumatel puhkudel lisavad nad sinna vahel ka mõne kohevama salgu. Olen kasutanud ka mitmesuguseid juuksekasvu tõhustavaid aineid, nagu Propheciat ja vitamiine."

Nüüd, kui teema taas päevakorda kerkis, lausub Sander, et tal ei ole midagi lisada. Kuid ütleb siis, et jääb huviga ootama, mida arvavad eksperdid.

"Vanema foto peal on tõepoolest märgata juuksepiiri taganemist oimukohtadel ning otsaesise juuste hõrenemist. Uuemal fotol on juuksepiir kuidagi kahtlaselt konkreetne ja tunduvalt tihedam," uurib aastaid juuksurina töötanud naine pilti kahtleval pilgul. "Võiks ju arvata, et ta on tõepoolest lasknud otsaette mõned lisajuuksed siirata," lausub ta, kuid tunnistab, et pelgalt foto järgi on seda üsna raske öelda. Palja silmagagi ei pruugi teinekord aru saada, sest arme ega jälgi siirdamisest ei pidavat juuksuri sõnul suurt jääma.

Kindlat jah-sõna juuksur Mart Sanderi juustesiirdamise kohta öelda ei julgegi. "Siin võib vabalt tegemist olla ka hea juuksuri kätetöö ja nõuannetega," pakub ta. Vanemal fotol (pärit 2009. aasta kevadest) on Sanderil heledad ja väga lühikesed juuksed, mis juuksuri sõnul rõhutavadki juuste hõrenemist. "Nüüd on ta juuksed aga tunduvalt tumedamaks värvinud ja pealaelt palju pikemaks lasknud kasvada. Tumedam juus peidab ju palju edukamalt seda hõrenemist ja vaata, pikemaks kasvanud osa tõmbab ju natuke lokki – selline lisakohevus aitab samuti seda hõredust peita," kirjeldab juuksur. Tema sõnul saab pikema lokkis tukaosaga paljanevaid oimukohti väga edukalt peita, lastes osal tukast kõrvale allapoole langeda. "Ja teles tehtud fotode puhul on ju juuksuri käsi ka soengu sättimisel abiks olnud, nii et kas tõesti on edukalt hõrenemist varjatud või siiski mõned lisajuuksed otsaette lisaks siiratud," jääb saladus püsima.

Juuksur siiratud juustega kliendile: "Kas te proovisite ise oma juukseid lõigata?"

"Läksin tütrega juuksurisse. Istusin ja ootasin, kui kõrvaltooli istus selline räsitud juustega meesterahvas," meenutab üks noorhärra aastatagust humoorikat seika juuksurisalongist. "Soeng oli sel mehel kuidagi väga ebamäärane – ei saanudki päris täpselt aru, aga kuidagi imelik paistis see asi välja: mingid tupsukesed olid peas, aga üsna süsteemselt," kirjeldab ta nähtut, mis meenutas räsitud kassipoega.

Pealae tagumine osa paistis normaalne, aga kukla alumine osa ja otsaesine olid kuidagi tupse täis. "Meesjuuksur vaatab ja vaatab, muheleb natuke ja küsib, et kuidas siit ja kuidas sealt, sest suurt midagi lõigata ju polnud. Lõpuks ei pidanud juuksur enam vastu ja küsis kliendilt, et kas ta proovis ise juukseid lõigata," jutustab noorhärra. Toolis istuv tüüp oli veidi aega vait, kuniks urahtas suunurgast, et ei, ta käis juukseid siirdamas! See oli juuksurile, kes nägi niisugust klienti esimest korda, üllatus.

Suhtlemine laabus juuste siirdamise protseduuri kirjeldades ning juuksuri püüdlustega seda tupsukestega soengut kuidagi ühtlustada: nii otsaees kui kuklal oli kliendil süsteemselt juukseid puudu, aga pealael oli jällegi tihedam riba.

Toolisistuja oli kõrvaltvaataja sõnul alla 40 aasta vana, halli massi esindav viisakalt riides mees. "Üsna Mart Sanderi analoog, ainult et selle mehe juuksed olid tumedamad. Kui need nüüd kenasti kõik kasvama ka läksid, võib see tulemus suhteliselt hea jääda. Kui ta kannab vähemalt sentimeetripikkusi juukseid, siis tundub asi vast ühtlasem," arvab ta, et juuste siirdamine võis end selle mehe puhul küll ära tasuda.

Juuksur: hõredust varjavad tumedad toonid ja kohevus

Juuksur Anneli Paat tõdeb, et ega lühikese soenguga meestel polegi erilisi variante juuste hõrenemise ja kiilanemise varjamiseks. "Kas siis päris kiilakaks ajada või tõesti juuste siirdamine. Aga Eestis on ju ilusaid kiilakaid väga palju! Mihkel Raud näiteks! Kui koljul on ilus kuju, on kiilaspea parem kui see vanaaegne küljetuka ühelt poolt teisele üle kammimine," seletab Anneli.

Nendele, kellel on soov juuksekasvu stimuleerida, on Anneli sõnul olemas ampullid, mille toimeaineteks on männi eeterlikud õlid ja muud ained, mis panevad pea vereringe hästi tööle. Ja mida parem see on, seda paremini kasvavad ka juuksed.

Hõrenevate juuste puhul soengut sättides ütleb Anneli märksõnaks olevat kindlasti kohevuse. "Kohevus on see, mis peidab! Tuleb koolutada väga korralikult fööni ja erinevate harjadega. Kui paljanemine on rohkem otsaees, saab seda tukaga edukalt varjata. Mingil juhul ei tohiks sirgendusrauda kasutada ja juukseid ludusse sättida," kirjeldab Anneli.

Hõredatele juustele kohevuse andmisel võib juuksuri sõnul otstele liigse lennukuse vältimiseks panna veidi õli või seerumit, mis jätab mulje paksemast juuksest.

Toonidest tasub hõredamate juuste kandjal valida pigem tumedam värv. "Tume juus varjab hõrenemist, hele juus toob rohkem esile." Anneli soovitab peenema ja õhema juukse puhul kergvärve ning pehmetoimelisi õlivärve ja ammoniaagivabasid värve, rohket vesinikperoksiidi tasuks vältida.

Välismaised staarid on agarad juustesiirdajad

Kuus aastat tagasi ilmusid "enne ja pärast" fotod näiteks näitleja Kevin Costnerist, kes oli ilmselgelt lasknud oma kiilanema kippuvale otsaesisele hulga juukseid siirata. Kõlakate järgi on isegi staarjalgpallur David Beckham lasknud oma pealaele istutada lisajuukseid, sest pealael olev pahmakas kippus hoogsalt hõrenema. Ka inglise näitleja Jude Law oimukohad olid kunagi üsna paljad, kuid nüüd on tal otsaees korralik pahmakas juukseid. Korraliku ja eduka juuksekasvu on siirdamisega saavutanud veel näitlejad Billy Bob Thorn-ton, Mel Gibson, Nicholas Cage ja Brendan Fraser.

Kui laulja Elton John kaheksakümnendate alguses järsult kiilanema hakkas ja suurema osa juustest kaotas, andsid tema kantud parukad ja juukselisandid rahvale palju humoorikat kõneainet. Üheksakümnendate lõpuks õnnestus tal aga kopsakate summade eest jäädav parukas pähe siirata. Laulja, kes ei suutnud oma kiilaspäisusega leppida, tunnistas isegi, et tal kulus eelmisel sajandil selleks paari aasta jooksul iga kuu üle 30 000 euro.