KIRGLIK: Kauaoodatud ballil eelistas esileedi taas oma lemmik-disaineri Jason Wu loomingut.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
23. jaanuar 2013, 06:59
Vaata fotosid! Reporteri video!

Moeikoon Michelle Obama: presidendiproua kelmikas tukk ja seksikas õhtukleit röövisid kogu tähelepanu (21)

"Nüüd aga kõige olulisemast sündmusest: mullegi meeldib tema uus soeng," tegi äsja teiseks ametiajaks vannutatud president Barack Obama oma abikaasale Michelle’ile naljatleva komplimendi. "Ta näeb alati hea välja," kiitis president – avaldus, millega erinevalt tema poliitilistest vaadetest nõustub Ameerika avalikkus üsna üksmeelselt.

USA presidendi ametissepühitsemise pidustused on ühtlasi suur moesündmus: kõigi pilgud olid esmaspäeva õhtul pööratud Barack Obama (51) abikaasa Michelle’i (49) rõivastele ja uuele juukselõikusele – eelmisel nädalalõpul esileedi laubale ilmunud tütarlapselikust tukast sai otsekohe tõeline staarsoeng. Ilueksperdid leiavad, et tukk võtab Michelle’il mitu aastat turjalt ning mõjub moodsalt. Daily Beast avaldas pika ülevaate ka presidendiproua soenguajaloost.

Michelle’i kunagine ihujuuksur Michael Flowers rõhutab, et mustanahalistele naistele on juuksehooldus suur väljakutse – nende juuksekarvad olevat väga haprad. Keskkooliplikana olevat Michelle Flowersi salongi väisanud kord nädalas ja ülikooli ajal juuksurilt tihti telefonitsi nõu küsinud. Enne esileediks saamist juristikarjääri teinud Michelle olevat alati eelistanud lihtsat siledat lõikust, millel oleks ka pisut liikuvust. "Kui ta leidis sobiva stiili, jäi ta sellele truuks," pajatab Flowers.

Disainerid närisid televiisori ees küüsi

Juuksurile on mällu sööbinud rängad töötunnid enne Obama 2009. aasta ametissepühitsemise ehk inauguratsioonitseremooniat. "Veetsin ööpäevast tervelt 23 tundi Obama naistega, alates tütardest kuni vanaemani. Aina pihustasin ja lokkisin kiharaid, et need kaunid püsiksid, sadagu taevast vihma, lund või pussnuge. Keegi ei taha ju elektrit täis karvu, kui miljonid inimesed teda telekast vaatavad. See oli igavesti julm töö, ma ei unusta seda iialgi!"

Michelle Obama on pärast 1960ndate moeikooni Jacqueline Kennedyt teine esileedi, kelle poole moeteadlikud ameeriklannad jumaldava pilguga vaatavad ja iga tema valikut jäljendama tõttavad. Inauguratsioonipidustuste eel hoiavad disainerid seetõttu pöialt, et riigi mõjuvõimsaima naise valik just neile langeks. Nii pole ime, et Michelle’ile üleeilse tähtsa päeva päevasteks üritusteks mantli ja kleidi loonud Thom Browne uhkusest suled puhevile ajas. Pigem meesterätsepana tuntud Browne õhkas New York Timesile: "See on mu karjääri mälestusväärseim hetk! Mul pole lihtsalt sõnu."

Michelle’i kehassetöödeldud pihaosaga naiselik mantel on õmmeldud spetsiaalselt kootud musta-siniseruudulisest kangast, mille puhul oli inspiratsiooni ammutatud meeste lipsumustritest. Lihtsat mantlit täiendas Michelle jaemüügiketi J. Crew efektse vöö ja tütarde mantlitega harmoneeruvate lillade kinnastega. Seda, kui suur mõju on esileedil moetööstusele, tõestab tõik, et 265 dollarit maksnud vöö müüdi kauplustest vaid mõne tunni jooksul välja.

Punane kleit vihjab optimismile?

Huffington Posti andmetel esitas esileedile ballikleidikavandid 15 USA moeloojat, kes jäid hingevärinaga tema valikut ootama. Õhtusel ballil rabas Michelle avatud seljaosaga rubiinpunase šifoonist ja sametist kleidiga, mille autor on tema protežee Jason Wu. Õelamad keeled märkisid moearvustustes, et nii palju paljast ihu esileedilt tavaliselt ei oodata. Michelle on varemgi vanamoodsale etiketile käega heitnud – õlgu ja käsivarsi paljastab ta sageli.

Taiwanilt pärit 30aastane moelooja lõi Michelle’ile õhtutualeti ka president Obama esimeseks ametissepühitsuspeoks – tookord valis ta materjaliks neitsilikult valge šifooni. USA Today kommenteerib, et Michelle’i truudus Wule oli ootamatu – osa moekriitikuid lootis, et ta annab seekord tänuväärse võimaluse pildile tõusta mõnele teisele noorele disainerile.

Ka kleidikanga ere värv oli moeilmale üllatus – New York Timesi väitel eeldasid paljud moeloojad, et esileedi rõivastub ballil sinisesse. Ajakirja Elle moetoimetaja pakkus, et punane kangas sümboliseerib optimismi. Wu ise kinnitas, et tema meelest sobib ergav värv Michelle’i kindlameelse loomusega ning see olnud lihtsalt esimene toon, mis talle pähe kargas.

Kuidas küll pühiti president Obama palgeilt viis aastat?

Esileedi kõrval jätkus pisut tähelepanu ka presidendile endale: Huffington Post arutleb, millise salanipiga õnnestus Barack Obamal tähtsaks õhtuks end mitme aasta võrra noorendada. "Tema nahk tundus hämmastavalt pehme ja jumekas," kirjutab veebimagasin. "Hallid juuksed ja kortsud tundusid üleöö haihtunud olevat. Ta nägi välja värske, puhanud ja särav." Väljaanne arutleb, kas uuestisünni taga võis olla presidendi meigikunstniku trikk või leidis riigipea aega kosmeetiku juurde põigata.

Kriitika: Michelle kannab odavat importrämpsu

Nagu brittide moeikoon Cambridge’i hertsoginna Catherine, on ka Michelle Obama silma paistnud kiirmoekettidest soetatud riietega, mida kombineerib kallite disainerirõivastega. Tema seljas on nähtud sellisest kõigile kättesaadavast hinnaklassist brände nagu H&M, Gap, J. Crew, Banana Republic ja Ann Taylor. Kriitikute sõnul õhutab esileedi eeskuju aga hoopis keskkonnale ja naiste psüühikale kahjulikku ja vastutustundetut massitarbimist ning raiskamist. "Kannan seda, mida armastan, see on esmatähtis. Kui mul on voli teistele naistele mõju avaldada, siis tahaksin, et nad tunneksid end oma rõivastes hästi ja suhtuksid moodi mänguliselt," sedastas Michelle mõne aasta eest moepiibli Vogue esikaaneloos.