Film
22. jaanuar 2013, 22:38

"Jaht": kui laps ütleb, et süütu mees on pedofiil, siis nii on! (24)

Kui sulle meeldib ängist ja ühiskonnakriitilisusest pungil Skandinaavia filmikunst, siis on Thomas Vinterbergi "Jaht" kohustuslik vaatamine. See paneb vaataja rolli, kus ta terve filmi näeb, kuidas süütu mees otsesõnu hävitatakse.

Mads Mikkelsen (karm öelda, aga ta sobib väidetava pedofiili rolli väliselt ideaalselt) mängib lasteaiakasvatajat Lucast, kes püüab saada üle valusast abielulahutusest ja eemalolekust oma pojast Marcusest. Filmi tegevus toimub kahe kuu jooksul - november ja detsember. Lucase parima sõbra Theo väike tütar Klara hakkab Lucast võigastes tegudes süüdistama. Laps seda muidugi otseste kirjeldustega ei ütle, aga täiskasvanud tõlgendavad seda kui seksuaalset ärakasutamist.

Filmis õigustatakse süüdistusi korduvalt lihtsa loogikaga - laps ju üldjuhul ei valeta. Ja nii saabki väidetest selle Taani väikese maaühiskonna jaoks fakt. Kui hakata laiemalt mõtlema, täiesti loogiline. Kes ka Eestis väikesest kohast pärit, teab, kui vähe on faktiks vaja. Võtame ühe juhusliku näite: õpetaja ostab paar korda järjest poest alkoholi, müüja mainib tuttavale, too omakorda oma perele ja peagi teab kogu väike kogukond, et see õpetaja on kindel alkohoolik! Kust ja miks jutt alguse sai, see polegi enam nii oluline.

Edasi loe juba filmiblogist!