VARSTI VALMIS: Üliõpilane satelliidi päikesesensorit häälestamas. Foto: Erik Kulu
Film
19. jaanuar 2013, 07:49

Jaak Kilmi: film Eesti satelliidist saab olema kriiside ajalugu

Juba esmaspäeval asub Eestist teele meie esimene satelliit ESTCube-1, et sooritada Hollandis veel viimased testid ning liikuda siis edasi juba Prantsuse Guajaanasse. Sealt lendab satelliit aprillis orbiidile, et testida erinevaid tulevikutehnoloogiaid, muu hulgas elektrilist päikesepurje.

Jaak Kilmi käe all valmiv dokumentaalfilm "Õpetusi kosmoselaeva ehituseks" jälgib stardini jäänud kuude jooksul Eesti tudengisatelliidi meeskonna iga sammu. "Materjali on meil aga juba Eesti kosmoseprojekti esimestest sammudest. Ehk siis nelja aasta tagant," muheleb Kilmi.

Need neli aastat on määratletavad erinevate kriisidega. "Nii on ka meie film oma ülesehituselt ühe projekti kriiside ajalugu. Kas kõik need kriisid on ületatavad ja kas varsti kostab kosmosest see lunastav piiks? Seda me ei tea, aga igal juhul hoiame filmitegijatena sellele pöialt," kirjeldab Kilmi. "Me teame, et ilma kriisideta ei sünni ühtki suurt asja. Seega võiks meie filmi vaadata ka kui sissejuhatust inspireerivate tegude tegemise kunsti."

Ja see, et filmid inspireerivad, pole mingi saladus. ESTCube-1 projekti eestvedaja Mart Noorma rääkis, et ühes Tartu ülikoolis tehtud küsitluses selgus, et 72% füüsika- ja arvutitehnikatudengitest läksid eriala õppima lapsepõlves vaadatud ulmefilmide tulemusena.

Dokumentaalfilmi loometiimis on peale Jaak Kilmi veel Madis Ligema, Mihkel Soe, Aleksandr Kheyfets, Ekke Västrik ja Kaspar Kaljas.