Foto: Erakogu
Inimesed
19. jaanuar 2013, 07:49

Triin Niitoja ja Jaanus Saago: nägelemised tekivad meil ületöötamisest (12)

"Sellised väiksemad sõnavõtud tekivad meil kas ületöötamisest või ülemõtlemisest, teisisõnu on see väsimuse tagajärg. Siis tuleb lihtsalt natukeseks silm looja lasta või midagi sootuks muud teha ja hiljem saad aru, kui jabura teema üle arutelu käis ja mis tegelikult õigem lahendus on," räägib lauljatar Triin Niitoja, kuidas ta oma kallima, muusik Jaanus Saagoga pisitülisid lahendab.

Triin ja Jaanus on paar olnud kaks aastat. "Ühe suve hakul oli WAF-koori kontsert ja ma sattusin Triinu hääle lummusesse. Kes teab, mis maagiline võlu see oli, aga hiljem järelpeol otsustan preiliga tutvust teha ja niisama lobiseda," räägib Jaanus esimest kohtumisest Triinuga. "Kui märkasin, milline armas inimene ta on, otsustasin tema tähelepanu äratada, paraku küll vist väga veidral moel – ühendasin omavahel neli kõrt ja üritasin kaugemalt tema jooki juua," meenutab Jaanus ja ütleb, et sai küll näitsiku tähelepanu, kuid tundus, et mitte piisavalt. "Lahkusin siis peolt, kuid mõne aja pärast sattusime WAFi jõulukontserdil duetti laulma. Seda võimalust kasutasin ma juba osavalt ära, sest miski vedas mind tema poole. Õnneks oli tunne sedapuhku vastastikune," räägib Jaanus.

Vähe sellest, et Triin ja Jaanus koos elavad, löövad nad kaasa ka samas bändis, mil nimeks John4 – Triin lauljana ning Jaanus kitarristina. "Pärast selle jõulukontserdi esimest proovi otsustasin, et ta võiks tulla ja laulda koos minuga lugu, mille siis "Eesti laulule" saatsin ja nii see läkski."

Nägelemised elu ei sega

Mõlemad kinnitavad justkui ühest suust, et elukaaslasega koostöötamine on hea. "Kuna artisti tööaeg on enamasti öösel või õhtuti, siis on lihtsamgi, kui mõlemad pooled samal ajal tööl käivad," ütleb Triin. "Kui muusikaga tegeleks ainult üks pool, oleks ilmselt veidi raskem ja üsna tihti tuleks ette olukordi, kus terve päeva vältel ei näekski teineteist ja ka ööd tuleks sageli üksi veeta."

Jaanus lisab, et koostöötamine on ka seetõttu hea, et paari mõtted liiguvad sama rada. "Kui tuleb mõni hea idee, saan seda kohe Triinule presenteerida." Plussidena toob noormees välja veel omavahelise energiajagamise ja selle, et saab Triinuga palju aega koos veeta. "Erinevat tööd tehes jääks koosolemise aega ilmselt üsna väheseks ja ma pole kindel, kui hästi see suhtele mõjuks," ütleb Triin ja lisab: "Muidugi, kui suhe on tugev, siis saadakse hakkama igasugustes olukordades."

Töö ja kodu käivad noorte sõnul neil tihti käsikäes. "Vahel teeme tööd ka kodus, mitte ainult prooviruumis. Siiani – ptüi-ptüi-ptüi – pole meil probleeme olnud. Väikesed nägelemised on igal paaril, kuid see on normaalne," ütleb Triin.

Jaanus nendib aga paratamatust, et eestlane tassib tööle kaasa vaimseid või koduseid pingeid ja vastupidi. "Kui tegu on selliste asjadega, nagu näiteks pesemata nõud, siis need saavad lahenduse koduseinte vahel. Bändiruumist kaasa võetud probleemidel ongi aga parem lasta kodus seedida," arvab ta.

Veedavad vaba aja koos

Jaanus muigab, et arutavad Triinuga tööasju vahel isegi une pealt. "Kui inspiratsioon ikka just siis tuleb – olgu me või maailma tipus –, diktofon taskust välja ja kohe ümisema. Seda juhtub tihti." Triin nõustub: "Kui inspiratsioon ikka peale tuleb, siis tuleb see kirja panna või üles lindistada. Üks lugu tuli mul näiteks autosõidu ajal, kui ma absoluutselt ei üritanudki midagi luua – hakkasin lihtsalt mingit viisijuppi ümisema, mõistmata isegi, et seda teen."

Kuigi Triin ja Jaanus on ninapidi koos nii tööl kui ka kodus, veedavad nad enamasti ka oma vaba aja teineteise seltsis. "Mulle üldiselt niisama olla ei meeldi, tahaks ikka midagi teha – omaette mõtteid mõlgutada saab enne magamajäämist ka," ütleb Jaanus, et vabal ajal omaette olemist ta ei eelista. "Üldjuhul oleme ikka koos, kui jätta kõrvale sõbrannadega kohtumised ja trenn," kinnitab ka Triin.

"Mõnus veiniõhtu, õhtusöök kuskil linnas, kino või teater," loetleb Triin, mis nad Jaanusega vabal ajal koos teevad. "Sõbrad on meil samuti väga loovad inimesed, igav ei hakka meil seega kunagi. Üle kõige jumaldan ma aga reisimist – see on kõige parem vaba aja veetmise viis," räägib ta.