Foto: ARNO SAAR
Saund
18. jaanuar 2013, 06:57

Iiris: plaadi tegemine oli hull pingutus! (3)

Lauljatar jahib "Eesti muusikaauhindadel" võitu viies kategoorias – nii esikalbumi kui ka videoga

"Hull pingutus oli terve see plaat! Eriti finišijoonel, kui olid need remixid ja masteringid ja lõpp-produktsiooni viimistlemine – siis oli pinge eriti suur," räägib Iiris, kes on Eesti muusikaauhindadele tänavu nomineeritud viies kategoorias: aasta album, aasta debüütalbum, aasta naisartist, aasta pop-album ja aasta muusikavideo.

"Väike jee-moment," kirjeldab Iiris seda, mida uudist kuuldes tundis. Kõige rohkem sooviks neiu võitu debüütplaadi kategoorias.

Iiris sattus laiema avalikkuse ette juba 2003. aastal, kui saavutas kolmanda koha konkursil "Tähtede laulul". 2007. aastal tuli kolmas koht võistluselt "Kaks takti ette" ning aasta hiljem jäi Iirise lugu "Ice-Cold Story" Eurovisioni loo valimisel "Leto Sveti" järel teiseks. Laulja debüütplaat "The Magic Gift Box" nägi aga ilmavalgust alles eelmise aasta märtsis.

"Ma tahtsin oma laulud ise kirjutada ja anda välja albumi, millega ma oleks rahul," räägib lauljatar, kelle sõnul nõuab laulukirjutamine piisavat vaimset arengut. "Sa pead olema küpsem kui kuueteistaastane tavaliselt," arvab Iiris. Siiski toob ta erandina välja Rasmus Rändvee ja "Facelift Deeri" ning on rõõmus selle üle, et nad on võimelised juba nii noorelt häid laule kirjutama.

Esimese loo kirjutas neiu 12aastaselt. Aga esimene õige laul tuli Iirise enda hinnangul 15aastaselt. Debüütalbumi lood on neiul kirjutatud koos produtsent Ago Teppandiga. Laulja enda lemmiklugu plaadilt on "Glimmering", mille tegemine läks kiiresti ja millega ta ise on väga rahul. "Lauluga "Sound in the Box" aga nii lihtsalt ei läinud. "Proovisime erinevaid variante ja kirjutasime refrääni ümber kogu aeg. Mingi kümme erinevat refrääni on sellel olnud," räägib Iiris.

Kindlat valemit, kuidas laule teha, neiul pole. Iiris usub, et tema lood on alguse saanud mingist mõttest või avastusest, millele lisanduvad hiljem meloodia ja sõnad.

Live’is meeldib Iirisele esitada kõige rohkem lugusid "Merman" ja "Weirdo". Loo "Weirdo" video kandideerib ka aasta video tiitlile. "Nii suurt videot ma pole enne teinud," kommenteerib Iiris, kes jäi režisööri ja disaineri tööga väga rahule.

Inimesi oli video tegemise juures mitukümmend. Kokku võttis selle väntamine kolm-neli päeva ja oli eriti raske just režisöörile. "Päevad olid hullult pikad ja hästi palju oli, mida filmida!" räägib Iiris. Iiris kirjutab juba laule uue plaadi jaoks.