RUJA AEG: Ivo Varts on Ruja trummide taga, esiplaanil Margus Kappel ja Priit Kuulberg. Foto: Arhiiv
Inimesed
17. jaanuar 2013, 07:01

Trummar Ivo Varts kukkus oma kodutrepil surnuks (1)

Vend Ain: "On õnnetusi, mis lihtsalt juhtuvad. Ja nende vastu pole meist keegi kaitstud."

"Oma head bändikaaslast Ivo Vartsi nägin ma viimati veel selle aasta numbri sees Statoili bensukas. Et oli nõksa kiire, ei hakanud autot kinni pidama ja uue aasta soovimiseks oli aeg ka pisut juba üle. Mõtlesin, et helistan Ivole kohe, kui koju jõuan. Ei helistanud. Ja nüüd jääbki see kõne tegemata," räägib Jaanus Nõgisto, Ivo bändikaaslane nii Rujas kui ka In Spes. Trummar Ivo Varts (51) kukkus oma kodutrepil ja suri üleeile, 15. jaanuaril.

Jaanus Nõgisto räägib pikkade pausidega, mida eksitavad vaid sügavad neelatused. Sõnad ei taha tulla suust, kipuvad jääma hingesoppi.

"Nii meeletult ülekohtune tunne on. Miks peavad sellised asjad juhtuma just niisuguste inimestega, kellele seda kõige vähem vaja on?" mõtiskleb täiesti liimist lahti Jaanus.

"Kohtusime viimati aastapäevad tagasi. Siis, kui Ivo tähistas oma esimest juubelit. Mõtlesin, et miks ta seda nii suurejooneliselt teeb – võimsa kontserdiga. Alles hiljem hakkasin aimama, milles asi," jutustab Nõgisto. "Ta palus mind ja Margus Kappelit, et just meie koos temaga seal esineksime. Panime Margusega seda vähe imeks – Ruja polnud pärast laialiminekut enam kunagi kokku tulnud. Veel vähem Ruja nime all. Ja palus, et me mängiksime koos just neid kahte lugu, mida ta Rujasse tulles pidi ära õppima. Ivol oli see ansambel kõvasti hinges. Mängis ta ju Rujas neli ansambli kõige olulisemat aastat, olles vaevalt 16aastane. Mul on ülinoore trummari pilt praeguseni silme ees. Kuidas ta kartis, isegi värises. Ta tundis aukartust. Ta tundis muusika ees alati pisut aukartust."

Nõgisto mälestustesse jääbki Ivo hoopis teistsuguse inimesena kui tavalised muusikud.

"Ta oli oma olemuselt väga vaikne. Vaiksed olid isegi ta naljad. Ja väljapeetud. Mitte iial labased. Olin ise nende tunnistajaks arvutu kordi – toona käisid ju muusikud üksteisega hoopis teistmoodi läbi kui praegu," valgustab Nõgisto.

Ja ohkab: "Oleme paljude muusikutega helistanud üksteisele hommikul kella seitsmest. Alguses möödusid need jutuajamised kui poolvines, kellegi halva nalja aimduses. Alles nüüd jõuab tasapisi kohale, et Ivo äraminek on tõsi. See ongi elu."

Vartside dünastia on üleni ja muusikaga seotud. Ivo oli isa Tiidu ja vend Aini kõrval selle üks säravamaid tähti, kes Eesti popmuusika vundamenti ladus. Samas oskas ta ise jääda tagaplaanile ja keegi ei saa varalahkunud trummari kohta öelda, et ta oli olemiselt ülbe või mänginud laia lehte.

"Täpne nagu metronoom."

"Tark mees oli. Pillimängu mõttes ja vestluskaaslasena ka," mäletab lahkunud kaaslast Compromise Blue kitarrist Raul Ukareda – mees, kellega Ivo Varts elas ühist bändielu 2000. aastast tänaseni. "Tagasihoidlik. Heas mõttes. Tossike polnud ta kindlasti. Tühja juttu tema suust ei tulnud. Mis ütles, oli nagu naelaga seinas. Ja jutul mõte sees ka. Viitsis vanas eas veel hariduspõldu künda. Alles mõni aeg tagasi anti talle Tartu Ülikoolist psühhiaatridiplom ja seejärel läks veel Tallinna Ülikooli saama muusikateraapia magistriks. Vist möödunud aastal sai ta sealtki atestaadi kätte.

Muusikule mitteomaselt oli ta ka kõva spordimees. Pool elu on ta korvpalli patsutanud ja paar aastat tagasi täitis musta vöö normid karates. Nii et mitmekülgsust mitme mehe jagu."

Loomulikult ei väsi Raul Ukareda kauaaegset bändikaaslast kiitmast ka pillimängu külje pealt: "Täpne nagu metronoom. Kui lugu käima läks, et läinud see enam sekundigi võrra kiiremaks ega aeglasemaks. Imeline trummar oli ta. Polnud suuremat vahet, mis stiil parasjagu läbi jooksis. Nagu tema bändide nimekirigi ütleb, oli neis muusikat tõepoolest seinast seina."

"Vend kukkus oma elamise trepil."

Kogu tragöödia sündis tegelikult Ivo kodus. Vennas Ain räägib – samuti sõnu otsides –, et tegu on tõepoolest saatusega, mida tuleb nüüdsest paratamatult uskuma hakata.

"Vend kukkus oma elamise trepil. Mitte välistrepil, kus võiks kahtlustada selle talve mõrtsukalikku libedust. Vaid tavalisel trepil, millel ühelt korruselt teisele liigutakse. Aga mis võib paiguti olla üsna libe.

Mis täpselt juhtus, ei tea suguvõsas keegi. Ka arstid ei tea, sest lahkamise tulemused selguvad veidi hiljem. Kas tabas teda mingi seniteadmata tervisehäda? On õnnetusi, mis lihtsalt juhtuvad. Ja nende vastu pole meist keegi kaitstud," ohkab varalahkunud Ivo vend Ain.

Ivo Vartsi jäävad leinama abikaasa ja kaks tütart. Ärasaatmine toimub laupäeval, 19. jaanuaril Pärnamäe kalmistu suures kabelis. 

Ivo Vartsi tuntumad bändid

Ruja, Kaseke, In Spe, Mahavok, Propeller, Haak, Compromise Blue, Apelsin, Eesti Raadio Bigband.