KODUSTES KÕRGUSTES: Uku Madisel on lae all päris oma mängunurk. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
10. jaanuar 2013, 06:57

"Dirigenti minust küll ei saa!" (8)

Tänavuse "Laulukarusselli" võitja Uku Madis Vainu oli kolmekuune, kui tegi turvahällis kaasa matka Norrasse. Üks norra mees teatas, et võib peale vaadates öelda, kelleks laps saab. Uku kohta sõnas ta, et sellest poisist kasvab dirigent. "Dirigenti minust küll ei saa!" teatab Uku nüüd naerdes. Poisi vanemad seda võimalust siiski ei välistaks. "Kes teab, Eri Klas mängis ka kõigepealt viiulit ja laulis meeste kvartetis," arutleb isa Indrek Vainu.

"Enne viiendat eluaastat laulis Uku ikka täiesti mööda, huupi nagu väikesed lapsed ikka," räägib "Laulukarusselli" võitnud Uku Madis Vainu isa Indrek. Korrektselt hakanud poiss laulma neid palasid, mida ta viiuli peal mängis. Alles tükk aega hiljem muutusid ka lauluringi lood intonatsioonilt täpseteks.

7aastane Uku Madis ongi just täpselt nii rahulik ja asjalik laps, nagu teleekraanilt näha võis. Terve vestluse aja kuulab ta köögilaua taga tõsise näoga suurte inimeste juttu, lisades vaid vahel isa jutu täpsustuseks mõne kuupäeva või aastaarvu.

"Faktimälu on tal täpne!" tõdeb isa.

Nõudis viiulit juba 2aastaselt

Uku ema Laivi Vainu sõnul poiss muidu nii julge ei ole kui laval. "Ta oskab end õigel ajal kokku võtta," teab ema. Isa kinnitab, et proovis ei tulnud Ukul lugu kordagi nii hästi välja kui hiljem laval.

Siinsamas, Kassisaba korteri elutoas, saigi alguse Uku tutvus viiuliga. Isa Indrek Vainu tegi parasjagu proove oma ansambliga Robirohi, mille koosseisu kuulus nüüdseks juba siit ilmast lahkunud viiuldaja Tarmo Vardja. "Ukut lummas viiulikõla," räägib isa, et pisipojal vajus viiuldajat vaadates lausa suu lahti.

Siis sattus Uku kätte vana lasteviiul, mida poiss ansambli kontserdivideot vaadates kaasa kääksutas. "Kiire pala puhul võttis ta viiuli kuidagi kaenla alla ja poogna kätte nagu väike laps lusika – rusikasse! Ja kühveldas poognaga mööda viiulit nii et juuksed rappusid peas," meenutab isa.

Juba 2aastasena avaldas poiss ka sõnadega soovi viiulit mängida. Kuna muusikakooli võetakse lapsi vastu alles siis, kui nad on võimelised nooti lugema, otsustas isa panna poja õppima Suzuki meetodi järgi.

Suur "Laulukarusselli" fänn

"Seal õpetatakse kuulmise järgi ja seda võivad õppima hakata juba need lapsed, kes jutust aru saavad," räägib isa Indrek. Õpe algab pilliga tutvumisest, kuid jõuab lõpuks välja keeruliste lugude mängimiseni. Meetodi omapäraks on see, et vanem teeb asju lapsega kaasa ja peab alguses suutma kogu repertuaari maha mängida justnagu lapski.

"See on rahvamuusikale sarnane meetod. Rahvamuusikas õpitakse ka elust enesest. Vanasti õpiti vanaisalt ja külamehelt kõrva järgi. Mitte keegi ei teinud mingit koolitust," räägib Indrek.

"Laulukarussell" hakkas poissi huvitama juba aastal 2010. "Enne tookordset finaali vaatas Uku "Laulukarusselli" järelvaatamisest kümneid kordi läbi. Tal olid peas kõik esinejad, kõik laulupealkirjad ja mis saates keegi esines," räägib isa, kelle sõnul lummas teda eriti 2010. aasta "Laulukarusselli" võitja Violeta Osula lugu "Mälestus".

"Seda ta laulis nii palju kaasa, et tal on nüüd see laul selge," teab isa.

"Ei ole enam," vaidleb Uku vastu.

Igatahes olid Ukul "Mälestuse" sõnad peas ja viis selge, ning ehkki hääl veel keerulist muusikalilugu laulda ei võimaldanud, kippus Uku seda siiski esitama.

"Mina olin see, kes ütles, et sinul ei ole veel seda hääleulatust ja kõla, mis on vaja sellise muusikalilaulu esitamiseks, et jääme esialgu lapselike laulude juurde," meenutab isa.

Uku küsis aga hoopis vastu: kuidas pääseb "Laulukarussellile" võistlema? 2012. aastal tuli see küsimus isale õnneks meelde.

Uku Madisel on oma ansambel – KUS

Elutoas seisab Vainudel suur klaver, selle kõrval uhke kitarr – auhind "Laulukarusselli" võidu puhul. Pill on praegu veel poisile suur, kuid isa on optimistlik. "Aeg parandab suuruse vea. Kitarr ei kasva, aga kitarri mängija tõenäoliselt kasvab," räägib isa, kes praegu soovitab Ukul ukulelet õppida. "See on nagu väike kitarr. Saab kasutada samu teadmisi," räägib isa. "Kaks akordi on juba selged!" hüüab Uku vahele.

Isa sõnul on viiulistuudiot tabanud ka tõeline ukulelevaimustus. "Õpetaja juba ütleb, et paluks mitte kõigil ukulelesid võtta, muidu me pole viiuliansambel enam," räägib Indrek.

Koolis meeldib Ukule kõige rohkem kehaline kasvatus ja matemaatika. Juba enne kooli arvutas Uku viiekümne piires ning oskas ka kirjutada ja lugeda. Isa kartus, nagu võiks Ukul koolis igav hakata, osutus aga asjatuks. Ukul on koolis tekkinud oma sõpruskond. "Tundub, et ta on leidnud asjalikud klassikaaslased!" rõõmustab isa.

Viiulistuudios on Ukul samuti oma väike kamp – poisteansambel KUS. "See on poiste esinimetähtedest tehtud!" selgitab Uku ansambli nime. Kollektiiviga KUS on esinetud juba mardilaadal ning Saaremaal poiste keelpillifestivalil.