Foto: Andres Varustin
Inimesed
29. detsember 2012, 08:00

ELU 2012 | Lõppeva aasta uued sõnad, asjad ja nähtused (13)

Ütk

Tintla, see tähendab pressi, kaasa arvatud vaba ajakirjanduse lumpenproletariaadi kirjatükid ja uudislood, mis ei ülista Eesti edu ja meie poliitikute riigimehelikkust, vaid osundavad veel üksikutele ebakohtadele Maarjamaa arengus, sundis president Ilvest tegelema taas sõnausega. "Ma olen leiutanud isegi ühe žanrimääratluse, mille alla saab mahutada paljud Eesti Ekspressis ja mujal ilmunud kirjatükid. See on ütk ehk üleolev, ülbe itk. Selle žanri lugude autorite sõnul on nemad ise ülimalt targad, aga Eesti riigis kõik asjad väga halvasti ning riigijuhid viimased lollpead, kes mitte millestki aru ei saa," selgitas Ilves.

Lapsed lavale!

"Kogu see ettevõtmine saab olema paras pähkel minu jaoks, arvan et pabistan rohkem kui Rebecca," tähendas laulja Koit Toome enne, kui koos tütre Rebeccaga kontserdituuriks "Jõuluootus" valmistus. Toome jaoks oli see esmakordne esinemine laval koos tütrega ning see vaimustas meest juba ette: "Tore on kõrvalt vaadata, kuidas muusikapisik on ka Rebeccat köitnud. Hea meelega käib ta alati minu kontsertidel ning enamus repertuaari on ta vaikselt kõrvalt omandanud, nii et sageli laulab ta kodus magama minnes vaikselt voodis mõnda laulu."

Kui Rebecca tegi oma lavadebüüdi Tallinnas, siis lauljatar Gerli Padari tütar Amanda lõi kaasa Vanemuise lavastuses "Lotte jõulupidu", kus ema Gerli kehastas mõistagi Lottet. Amanda, kes kutsuti mängima Vanemuise "Helisevasse muusikasse" Luisat, rassis jõululavastuseski lastetrupi liikmena.

Kaks lauljate last on oma lavadebüüdi teinud, kes on järgmine?

Kraavi-Ott

Spordifännid võtsid tänu Ott Tänakule, kes MM-rallidel aina kraavi sõitis, tarvitusele väljendi Kraavi-Ott ja teelt väljasõidu kohta öeldakse nüüdsest: otti panema või pani otti.

Gangnam Style

Kes ei teaks Lõuna-Korea popsensatsioon Psy hitti "Gangnam Style"? Mõni ime, PSY on oma lauluga "Gangnam Style" esimene, kes on YouTube’i portaalis kogunud ühele videole üle miljardi vaatamise. Uskumatuna näiva piiri ületanud "Gangnam Style’i" nimel on ka videoportaalis kõige enam meeldimisi saanud video Guinnessi rekord.

Korea laulik olnud ka meeldivalt üllatunud, kui USA president Barack Obama talle pihtis, et oskab väga hästi Gangnam Style´i tantsida: "Obama ütles, et on Gangnam Style´is väga hea, aga tema perekonnal on väga piinlik, kui ta seda tantsib. Seepärast ta seda ka ei tee." Parem on, et ei tee: "Gangnam Style" sai juba saatuslikuks 46aastasele briti härrale, kes oma töökoha jõulupeol räpivideost õpitud hoogsaid tantsuliigutusi järele aimates südamerabanduse sai.

Ämm

Mehe- või naiseema tähistav sõna sai sel suvel uue sisu. "Ämm andis 50 000 krooni" passis hästi vastuseks prokuratuuri pärimisele, kust pärineb reformierakondlase poolt parteile annetatud raha. Häbi olgu sel, kes väite tõepärasuse kahtluse alla seab, sest, olgem ausad, milleks ämmale selline summa, mis parajasti parteile marjaks kulub? Taevas üksi teab, paljud pangaülekanded kannavad nüüdsest selgitust: "Ämma sissemaks"; "Ämma tagasimaks"; "Ämma kättemaks"; "Ämmad hoos". Samasse kategooriasse kuulub ka väljend: äia aitama. Ja küsimusi pole vaja esitada – hõimlaste vaheline värk ju!

Milking

Veel hiljuti lõi üle maailma laineid planking ehk inglise keeles lauastumine. Planking on tegevus, mille puhul inimene heidab avalikus kohas kõhuli, nii et kogu keha on sirgelt, nägu vastu maad, käed kõrvale asetatud, tegevus jäädvustatakse foto või videona ja viimaseid jagatakse vaatamiseks veebis.

Tänavu novembris tuli planking unustada, sest tõusis uus trend – milking ehk endale piima pähe kallamine. Youtube’i on paiskunud videogi, kus Newcastle´i noored endale kõikvõimlikes avalikes kohtades piima pähe kallavad.

ACTA, fooliummüts ja seemned

Peaminister Andrus Ansipi ettease riigikogus, milles ta pilkas ACTA-vastaseid, muutus klassikaks. "Teate, see, kes midagi taolist väidab, see on seemneid söönud ja mitte neid seemneid, mida meie oma põldudele külvame," rääkis

Ansip. Seejärel soovitas ta ACTA pelgajatel foolium mütsi sisse panna. "Mõned arvavad, et abi võib olla ka mullivannist. Ma ei tea, mis konkreetsel puhul võiks aidata, aga inimesed võiksid otsida kusagilt abi!"

Eestlased said argikeelde käibeväljendid "fooliummütsike" ja "söö seemneid", Soome meedia oli aga lihtsalt rabatud, kui AFP uudist edastas: "Eesti peaminister tekitas riigikogus pahameelt, sest Ansipi sõnul peavad netipiraatluse vastu suunatud ACTA lepingu vastased olema uimastite mõju all."

Moraalne värdjas

Rein Raua hinnangul vassiv ja sahkerdav poliitik. Taas leidis kinnitust iidne vanasõna: viska kivi karja sekka, kes pihta saab, see röögatab! Peaminister Andrus Ansip esineski kohe avaldusega, et Rein Raual ei ole õigust rääkida kogu ühiskonna nimel ja tembeldada kedagi moraalseteks värdjateks.

"Viiskümmend halli varjundit"

Erootikapoed ägavad piitsa nõudvate klientide käes – hiljuti ka eestikeelsena ilmunud menuk "Viiskümmend halli varjundit" on vallandanud üleilmse sadomasoseksi buumi. Naised õhkavad kooris, et raamat vabastas nende salajased ihad. Kriitilisemad lugejad nurisevad aga, et tegemist on pigem vägivallaõpikuga.

Raamatu sisu on nii vänge, et kriitikud ristisid selle kohe emade pornoks.

Naisi voodi külge siduda armastava jõukuri Christian Grey ja naiivse kaunitari Anastasia Steele’i armulugu ergutab aga erootikakaupluste käivet: piitsad lähevad mis mühiseb! Koostöös autoriga valmis spetsiaalne seksimänguasjade komplekt, kuhu kuuluvad käerauad, löömisriistad, maskid ning sidumistarbed.

Kummastaval kombel on menuk vallandanud ka beebinimede buumi. Veebileht babyCenter.com avaldas oma iga-aastase lapsenimede edetabeli ning romaani peakangelased Christian ja Anastasia mahtusid mõlemad esikümnesse. Christiani nime kandvaid poisslapsi on tänavu 20% rohkem kui mullu, Anastasiate arv kasvas mulluste andmetega võrreldes 10% ning sellest tuletatud hellitusvariandi Ana kandjate hulk 15%.

Juukseotsad värvipurki

Kui varem tegeldi peamiselt juustejuurte värvimisega, siis tänavu võis juuksevärvi rahus välja kasvatada. Moodi läks grungekultuurist üle võetud järk-järgult värvitud juuksed. Inglise keeles dip-dye’ks nimetatud stiil tähendab juukseid, mis juurte juurest tumedamad ning otstest heledamad. Loomulikuma tulemuse pooldajatel soovitatakse seada sammud juuksurisalongi. Kes aga lihtsalt rohelisi salguotsi soovib, võib väga vabalt ka kodus juuksed värvipotti pista.

Rist ehteks

Siiani vaid tõsiusklikke kaunistanud rist on sel aastal pääsenud ka paganate kaelu ja kõrvu ehtima. Esimesi ilminguid risti tulekust kuulutas Londoni tasuta leht Evening Standard, mis oli leidnud riste Versace’i 2012 sügistalvisest kollektsioonist. Suvel olid Londoni peatänava kiirmoekettide poed ristidest üle ujutatud ning sügisel võis risti näha ka julgemate eesti tüdrukute kaelas. Uus trend pole külmaks jätnud ka kuulsusi: sel Versace’i moeshow’l nähti kuldristi Alicia Keys’i kaelas ning kevadel ilmus Rihanna rangluule tilluke ristikujuline tätoveering.

Creepers

Paksu ühtlase tallaga jalanõud, mida on alates 1970. aastatest kandnud kõige erinevamate subkultuuride esindajad alates indie, ska, punkmuusika austajatest kuni lõnguste, gootide ja jaapani subkultuuri Visual Kei esindajateni. 2012 sügisest on aga jalanõud Londoni Camdeni turult massimoodi imbunud ja ehivad nüüd ka selliste staaride varbaotsi nagu Rihanna, Jessie J ja Katy Perry. Kõiksugu värvi- ja mustrikombinatsioonides kättesaadavad jalanõud on oma paksu talla tõttu praktilised ka Eesti vihmas ja lörtsis.

1990. aastate tagasitulek

Tänapäeva noorte hulgas eelajalooliseks perioodiks kutsutud kümnendid on vaikselt hakanud unustustehõlmast välja pugema. Olümpiamängude avatseremoonial esines Spice Girls, tänavapilti on taas ilmunud teksa- ja nabapluusid. Facebooki ja Twitteri eelne periood võlub oma lihtsusega: keeruliste nutiasjanduste asemel suheldi näost näkku või tavatelefoniga, muusikat kuulati kassetilt.

YOLO

Urban Dictionary poolt aastal 2012 enimkasutatud esitähtlühend (you only live once- e.k "sa elad vaid korra"), mida kasutatakse internetilehekülgedel nagu Twitter tõmbamaks tähelepanu põnevatele sündmustele. YOLO sobib ka vabandusena käituda vastutustundetult. Lühend sai tuntuks juba 2011 räppar Drake singliga "The Motto". Novembris esitas Oxfordi Ameerika sõnaraamat väljendi 2012 aasta ingliskeelse sõna auhinnale kandideerijate nimekirja.

Tehnikaime "Kääbik"

Kõrge kaadrisagedusega (48 fps) ehk HFR 3D-formaadis "Kääbik: ootamatu teekond" tekitas küll maailmas furoori, aga kogus ka väga erinevaid hinnanguid.

Kui tavalised kaamerad salvestavad pilti kiirusega 24 kaadrit sekundis, siis "Kääbiku" tegemisel kasutatud uudsete 3D-kaamerate tase on 48 kaadrit. Juba enne filmi esilinastumist olid skeptiliselt meelestatud kriitikud kindlad, et kõrgkvaliteetne tehnika muudab filmielamuse steriilseks ja kunstlikuks. Publik ei kurtnud aga mitte steriilsuse üle, vaid sai kinosaalist liig rõhuva elamuse: The Sunday Times vahendab nüüd vaatajate arvamusi: ühel olevat ekraani ees süda pahaks läinud, teisel pea valutama hakanud jne. Eriti kehv olnud jälgida suuri plaane.