POISS JA TIIGER: Filmi vaadates tundub uskumatu, et tegelikult oli näitleja Suraj Sharma võtete ajal paadis üksi, tiiger lisati hiljem digitaalselt. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
20. detsember 2012, 06:58
Vaata treilerit!

"Pii elu" staar: tiigrit võtetel polnudki. Pidin ta välja mõtlema Filmi loojad avavad telgitaguseid – võimatu sai võimalikuks tänu eriefektidele (7)

Keegi ei uskunud, et juba enam kui kümme aastat tagasi ilmunud menuromaanist "Pii elu" kunagi ka film saab, sest raamatusüžee tundus pilti püüdmiseks võimatu: noormees keset ookeani hulpivas paadis, ainsaks seltsiliseks tiiger... Kuidas seda teha, et elukas näitlejat nahka ei pistaks?

Filmi aluseks võetud "Pii elu" on Kanada kirjaniku Yann Marteli bestseller, mis võitis 2002. aastal parima ingliskeelse romaani eest antava Bookeri auhinna. Raamatut on müüdud üle üheksa miljoni eksemplari. Briti leht Daily Mail kirjutab, et romaani jõudmine kinolinale on omamoodi ime: seni polnud ükski filmitegija ega ka kirjanik ise uskunud, et teos üldse filmimaterjaliks passib. Ent Oscari laureaadist režissöör Ang Lee sai sellega hakkama.

Romaani üheks peategelaseks on bengali tiiger ja areeniks keset ookeani hulpiv paat. Kirjanik Martel tunnistas ajalehele, et ta olevat olnud usust kõnelevat teost kirjutades eksistentsiaalses kriisis. Tema eelmised raamatud polnud kuigi menukad ja omadega ummikusse jooksnud Martel pages Indiasse elu mõtet otsima.

Ta viibis seal veidi kauem kui aasta. "India oli täiesti uskumatu maa – keset tänavat elevandid, ahvid... India oli tulvil loomi ja religiooni. Romaan ilmutas end mulle väga kiiresti."

Romaani peakangelased on loomaaia direktori poeg Pii ja tiiger, kes kannab inimese nime: Richard Parker. Seiklus saab alguse, kui Pii isa otsustab loomaaia sulgeda ja elukad laevaga Kanadasse toimetada. Laev hukkub tormis, kuid Pii, üks sebra, ahv, hüään ja tiiger pääsevad päästepaati. Kõigepealt sööb hüään sebra ja ahvi, seejärel pistab tiiger pintslisse hüääni. Paati jäävad vaid Pii ja tiiger. Nende ellujäämine näib sõltuvat vaid sellest, kas jumal on olemas või mitte.

Algaja visati halastamatult vette

Pii ossa valis filmilavastaja Ang Lee tundmatu India noormehe Suraj Sharma, kes filmivõtete ajal oli vaid 17aastane. Seni oli tema näitlemiskogemus piirdunud paari koolinäidendiga, neistki ühes mängis ta puud. Ta valiti välja enam kui 3000 prooviesinemisele tulnud poisi hulgast.

"Ihkasin seda osa väga. Olin parajasti oma eluga kehvas faasis," tunnistas Sharma Briti lehele Guardian. "Ma polnud oma elu jooksul veel millegi erilisega hakkama saanud, ma polnud kodumaaltki jalga välja saanud. Lootsin, et ehk viimaks saavutan midagi."

Noor näitleja sai kontimurdva ülesande – ta pidi võtetel kõik üksinda välja mängima, tiiger ja ookean lisati tema osatäitmisele digitaalselt alles järelproduktsiooni käigus. Kuigi algul oli Sharma pettunud, sest oli lootnud väga mängida koos ehtsa tiigriga, aitas režissöör tal näitlemise olemust tabada: "Mõistsin, et oluline polegi ju see, mida näed. Loeb vaid see, mida sa tunned."

Ang Lee nõudmisel pidi Sharma paremini ujuma õppima, kuulama religioosset muusikat, tegelema jooga ja meditatsiooniga. Ta ujus kuni neli tundi päevas. Et peaaegu aastaks tiigri seltsis merele vangistatud noorukit kehastada, tuli Sharmal ka ranget dieeti pidada – ta pidi kaotama neljandiku oma kehakaalust.

Tervelt kahe kuu vältel keelas režissöör Sharmal teistega suhtlemise – noormees pidi suutma Pii eraldatust ja sellest tingitud hingeseisundit mõista. "Mõtlesin, et lähen hulluks," tunnistas Sharma. "Mul polnud kellegagi rääkida. Samal ajal viibisin oma lähedastest väga kaugel ja tegelesin asjadega, millega ma polnud veel kunagi varem kokku puutunud. Ühel hetkel tekkis mul iseenda ees hirm." Loodetavasti tasub eneseohverdus end ära – praegu ülikoolis filosoofiat õppiv 19aastane noormees on filmiajakirjanike arvates üks tõenäolisi Oscari kandidaate.

Digitiiger kukkus välja nagu ehtne

"Pii elu" eriefektide eest vastutanud Bill Westenhofer rääkis veebilehele Co.create.com, et režissöör Ang Lee suurim mure oli, kas digitaalselt loodud tiiger 3D-formaadis ikka piisavalt realistlik välja näeb. Kuigi esialgu olevat filmitegijate peas keerelnud mõte vähemalt osa stseene päris- tiigriga filmida, keeldus filmistuudio 20th Century Fox kategooriliselt peaosatäitjat elusa tiigriga ühte paati lubamast. "Me ju ei tahtnud, et ta nahka pannakse," muheles Westenhofer New York Timesi intervjuus.

Digitiigri loomiseks filmiti üles kokku nelja ehtsa tiigri liigutused. Animaatorid analüüsisid 3D-tiigri loomiseks läbi üle 100 tunni videomaterjali. Kõigepealt ehitati tiigri skelett, sellele lisati kiht kihi haaval liha ja karvastik. "Tulemuseks oli see, millega polnud seni veel keegi hakkama saanud – nii fotorealistlik loom, kui kunagi kinolinal üldse nähtud," on eriefektide pealik rahul.