Foto: AP/Scanpix
Maailm
16. detsember 2012, 22:50

Kes on väidetava maailmalõpu eel rahulikud ja muigavad? Maiad ise! (5)

Samal ajal kui kümned, sajad või isegi tuhanded inimesed maailmalõpuks valmistuvad, jäävad kogu segaduse keskel olevad maiad, kelle esivanemate kalender lõppu ennustavat, ise sootuks rahulikuks ja isegi naeravad tekkinud paanika üle.

Iidsete maiade kalender lõppeb tänavu 21. detsembril, ennustades paljude arvates maailma lõppu. Kaasaegsed maiad, keda elab Mehhikos ligikaudu 800 000, aga on rahulikud ning jätkavad argielu, kirjutab Chicago Sun-Times.

"Meie ei tea, kas maailm lõpeb," räägib 62aastane Liborio Yeh Kinil, kes meenutab 2006. aasta 6. juunit (6.6.[200]6), mil pidada ka lõpp tulema, aga ometi ei juhtunud midagi. Yeh Kinil lisab, et kui midagi juhtubki, siis juhtub – miks on vaja paanikat külvata. Maiade kaasaegsete šamaanide sõnul tuleb kunagi maailmalõpp, ent millal, ei tea keegi.

Kohalikud ettevõtted võtavad samuti asja naljaga. Näiteks ühe õlletootja plakatil on kirjas, et 2012 pole lõpp, vaid algus – peo algus. Autorendifirma lisab, et arvestades asjaolu, et maailm lõpeb, lõpetatakse ka intressi võtmine.

Kogu paanikat ja skandaale arvesse võttes on Yucatáni poolsaare elanikud pigem rahulikud ja suhtuvad toimuvasse huumoriga, leides, et temperatuurid on liiga kõrged, et selliste asjade pärast muretseda. Kohalik preester võtab asja kokku: "Jumal ei pööra nii kiiresti ümber ja ütle, et tapab kõik oma lapsed."