ROLLIS: Steve Buscemi praegu tuntuim osa on paheline poliitik Enoch Thompson ajastudraamas «Keeluaja kuningas». Foto: scanpix/nytns
Inimesed
13. detsember 2012, 07:01

Steve Buscemi seitse elu: jäi bussi ja auto alla ning sai noaga kõrri (14)

Õnn näib 13. ja reedel sündinud, täna 55 aasta juubelit tähistavat "Keeluaja kuninga" tähte soosivat

Menuka ajastudraama "Keeluaja kuningas" peaosatäitja Steve Buscemi on sündinud reedel, 13. kuupäeval. Teda on saatnud uskumatu ebaõnn: lapsepõlves jäi ta küll bussi, küll auto alla, täismehena vaakus pärast baarikaklust hinge. Ent põhjust on rääkida ka uskumatust õnnest – kõigest sellest on ta eluga välja tulnud.

Tosin Emmy auhinda pälvinud hittsarjas "Keeluaja kuningas", mille tegevus käib 1920ndate USAs (kus tollal kehtis alkoholimüügi keeld) mängib Steve Buscemi korrumpeerunud poliitikut Enoch ehk Nucky Thompsonit.

Kunagine Atlantic City poliitik Enoch J. Johnson, kellel Thompsoni tegelaskuju põhineb, oli suur ja turske mees – kidura kehaehitusega Buscemi on möönnud, et ei meenuta teda väliselt millegi poolest. Oma luidra keha, sügavate kortsude, puseriti hammaste, hõredate juuste ja pungis silmadega ei ole Buscemi tõepoolest Brad Pitti ja Tom Cruise’iga võistlev meesiludus. Aga võib-olla ongi just eriline välimus teinud temast Ameerika ühe hinnatuima karakternäitleja.

Meediale on silma jäänud, et Buscemi tegelaskujud tihtipeale tapetakse. Ainuüksi ühes oma tuntumas filmis, vendade Coenite lavastajakäe all valminud krimiloos "Fargo" sai ta kere peale, kuuli näkku ja topiti puidupurustisse. Näitleja ise peab oma vastikuimaks surmastseeniks koolemist sarjas "Tales From the Crypt", kus tema roiskunud keha tabas kõige tipuks veel kuulirahe.

Õnnetu kuupäev ja seitse elu

Buscemi enda elu pole aga tema filmilugudele palju alla jäänud – reedel, 13. kuupäeval New Yorgis lihttööliste peres sündinud filmistaar on uskumatult sageli surmasuhu sattunud, ehkki sealt alati õnnekombel välja tulnud.

Nelja-aastase poisikesena jäi Buscemi bussi alla. Ajalehes Guardian meenutab ta, et käis tol päeval emaga linnas sisseoste tegemas, ema põikas korraks lihunikupoodi ja jättis poja kõnniteele ootama. Väikesel Steve’il hakkas üksinda hirm. "Hüüdsin ema, aga ta ei kuulnud. Sattusin paanikasse ja jooksin üle tee. Mäletan veel, et tänavanurgal seisnud tüdrukud hüüdsid: "Ettevaatust, buss!" Aga küllap vaatasin sel hetkel valele poole..." Intervjuus Playboyle meenutab Buscemi, et ilmselt päästis tema elu talvine aastaaeg – tal olnud paksult vammuseid seljas.

Kui Buscemi oli 18aastane, sai ta linnalt viimaks bussiõnnetuse eest 6000 dollarit kompensatsiooni. See raha aitas tal tasuda näitlemistundide eest. Neli aastat hiljem jooksis ta tänavale veerenud palli järele ja jäi jälle auto alla. Tookord pääses Buscemi kriimustuste ja sinikatega.

Aastal 2001 sekkus ta baarikaklusse, kui üks võõras tema näitlejast sõpra Vince Vaughni ründas. Buscemi sai pussitada näkku, kaela ja käsivarde. Ilmselt oli see tema õnnelikem pääsemine, sest surmast jäi väidetavalt puudu väga vähe.

Aastaid hiljem tõdes ta Playboy veergudel, et süüdi oli alkohol: "Tol õhtul jõid kõik liiga palju, mina kaasa arvatud. Meie olime seal sissetungijad, teised olid kohalikud. Ma isegi ei mäleta, millest riid algas. Tean vaid, et kui ma poleks purjus olnud, ei oleks midagi niisugust juhtunud. Õnneks lappisid plastikakirurgid mind pärast jälle kokku."

Kuratlik kuupäev teeb Buscemile nalja

Ometi pole ta ebausklik. "Õigupoolest olen alati seda nautinud, et just sel kuupäeval sündisin," muheles ta intervjuus väljaandele Shortlist.com. "Olen numbrit 13 ikka oma õnnenumbriks pidanud ning need nii-öelda halvad ended ei ole minu enda silmis halvad olnud. Teate küll – must kass läheb üle tee, peegel puruneb... Kõik oleneb ju sellest, kuidas sa ise neile asjadele vaatad."

Abielumees ja poja isa Buscemi on öelnud, et kui temast poleks saanud näitleja, oleks ta tänini tuletõrjuja – 1980ndatel töötas ta neli aastat tuletõrjedepoos. Tõsi, tol ajal ei sattunud ta enda kinnitusel kordagi mingisse eluohtlikku olukorda. Ja pärast 2001. aasta 11. detsembri terrorirünnakuid New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidele ilmus Buscemi oma kunagisse depoosse ning astus teenistusse vabatahtlikuna.