Inimesed
11. detsember 2012, 06:59

Homme, maagilisel kuupäeval, abiellub Eestis 140 paari (14)

"See on vist tõepoolest rekordpäev! Osa töötajaid on haigestunud ja oleme mures, kuidas me selle päeva üle elame ja ilusasti õhtusse saame. Aga me püüame endast parima anda!" kinnitab Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask. Tallinnas abiellub homme 38 paari.

Tallinna perekonnaseisuamet ja 15 maavalitsust registreerivad homme kokku 140 abielu.

"Tahtjaid oleks veelgi olnud. Oleks meil ainult ruumi, kuhu soovijaid paigutada!" räägib Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask. Pealinna õnnepalees sätitakse erilise daatumi puhuks valmis kolm saali. "Päev hakkab pihta pool üksteist. Kahes ruumis algavad registreerimised täistunnil ja pooltunnil ning ühes ruumis veerandtunnil ja kolmveerandtunnil."

Ida-Virumaal mahub 22 registreerimist kahe ja poole tunni sisse. "Pidulikke registreerimisi on ainult viis, ülejäänud 17 on mittepidulikud – see tähendab, et nad tulevad siia kahekesi, külalisteta," selgitab Ida-Viru maavalitsuse rahvastiku toimingute talituse peaspetsialist Irina Saltruk. "Kõik soovijad mahtusid ära, sest pulmatalitused toimuvad kahes saalis. Esimene on kell 12 ja viimane kell 14.30. Kui registreerimine pole pidulik, võtab see vähe aega – paar minutit ja kõik," selgitab Saltruk. Paaripaneku päevarekord – 24 noorpaari – pärineb Ida-Virumaal 2007. aastast.

Pärnumaal saab homme alguse 14 abielu. "Esimene paar läheb saali hommikul kell üheksa, viimane paar pealelõunal kell neli," ütleb sealse maavalitsuse rahvastiku toimingute talituse juht Liis Rausk. "Kell pool viis on meil aga kroonpulma tähistamine. Abielupaar, kes on 70 aastat koos elanud, tähistab seda meie saalis ja annab allkirjad abielujuubelite auraamatusse. Nende abielu sõlmiti 12. detsembril 1942 Rapla vallavalitsuses."

Enne tööleminekut sõrmused sõrme

Kõige varem saab sõrmused vahetada Viljandimaal, kus teineteisele ütleb oma jah-sõna üheksa pruutpaari. "8.30 alustame ja 16.30 lõpetame," ütleb Sirje Tamm Viljandi maavalitsusest. Nimelt soovivad mõningad abiellujad paari minna enne tööpäeva algust. "Üheksa on väga palju võrreldes meie tavaliste abielu registreerimise päevadega, kui see arv on kolm kuni viis," kõrvutab ta. Ka Tartu maavalitsus pidi esmalt sõlmima üheksa abielu, ent üks paar otsustas loobuda.

Harju- ja Põlvamaal vormistatakse seitse abielu. "20.12.2012 on meil aga viis paari. Maagilistel kuupäevadel on neid – eriti talvise aja kohta – natuke rohkem kui tavalistel nädalavahetustel," täheldab Harju maavalitsuse ametnik Eevi Alaniit, kes rõhutab, et tavajuhul on registreerimised ikka reedeti-laupäeviti, kolmapäeviti abielutseremooniaid ei korraldata. "Me mõtlesime, et kuidas sa võtad inimeselt selle õnne ära! Ja mõnel poisil võib tuhin üle ka minna – kui 12.12.12 ei saa, siis äkki ei tahagi enam," muigab Alaniit. Paaripanekud toimetatakse hommikul enne vastuvõtuaega või keskpäeval kahetunnise vastuvõtuvaheaja vältel. "Me ei tea ju kunagi ette, kui palju tänavalt inimesi vastuvõtule tuleb – üritasime privaatsust luua."

Läänemaal ja Saaremaal naitub kuus paari, samas kui harilik nädalavahetuse taks olevat paar pulma. Lääne-Viru maavalitsuse kalendris on viis abielutalitust. Perekonnaseisuametnik Anneli Riimi väitel on see absoluutne lagi: "Me ei suutnud ühte päeva muude toimetuste vahele rohkem registreerimisi mahutada, sest meil ei ole ju õnnepalee. Teised toimingud on ka teha ja kolmapäeviti on meil kella üheksast neljani tavaline vastuvõtt – surmad, sünnid, inimesed tulevad dokumente tooma." Mõned inimesed, kes veel huvi ilmutasid, suunas maavalitsus notari jutule. Järvamaalgi astub abiellu viis paari, üks neist kiriklikult.

Võrumaal abiellub neli paari, mis olla nädalalõppudega kõrvutades harilik näitaja. Sama leige huvi on võrumaalastel olnud ka paaril viimasel aastal. Hiiumaal sõuab abieluranda kolm paari.

Valga maavalitsus sõlmib küll kaks abielu, kuid Sangaste koguduses vannub igavest truudust kolmaski paar. Kui enamik maavalitsusi kinnitab, et tänavu köidab eriline kuupäevakombinatsioon paariminejaid rohkem, siis Valga maavalitsuse ametniku Anne Pulleri sõnul on sel aastal varasemast vähem huvilisi. "Tundub, et kui on nädalavahetus, siis on huvi suurem," järeldab ta.

Raplamaal registreeritakse kaks ja Jõgevamaal üksainus abielu. "Meil ei ole kunagi neil päevadel tungi olnud, ikka üks paar või kaks," teatab Jõgeva maavalitsuse töötaja.

Enamik maavalitsusi väidab, et suurim abiellumistuhin oli 2007. ja 2008. aastal, kui maagilised kuupäevad langesid nädalavahetusele. Pärast homset tuleb järgmist päeva, kuu ja aasta poolest ühtivat kombinatsiooni 01.01.01 oodata 89 aastat.

Numeroloogia: päev on hea

Homme abielluvatele paaridele annab osaliselt õnnistuse ka numeroloogia. 12.12.12 on juba iseenesest maagiline ning toob sel päeval abiellunutele õnne ja annab edasiseks head energiat. Terve päeva jooksul on tunda kosmilisi vibratsioone, harmooniat ja õnnetunnet. Numeroloogias on 12 nii loomingulisuse, ilu kui pidustuste number, mis ühendab endas täiuslikkuse – kõik positiivsed küljed jõuavad haripunkti ning annavad ühise õnnistuse.

Antud kuupäeva mõjutab ka teine number – 11 ehk kõigi numbrite kogusumma. Selle saamiseks tuleb kokku liita kuupäev (12), kuu (12) ning aasta (2012), saades nii summaks 11 (12.12.2012 = 3+3+3+2 = 11). Number 11 tähendab, et paarid, kes antud päeval abiellu astuvad, peavad kokku hoidma ja ühise eesmärgi nimel töötama nii pulma- kui ka argipäeval, olevikus kui ka tulevikus. Kuna 11 on ühtlasi karmanumber, viskab saatus paaridele ette erinevaid takistusi, mille ületamiseks tuleb mehel ja naisel teha taas eelkõige koostööd – siis saadab neid ka edu.