ENNEOLEMATU TASE: «Kääbiku» film olevat nii kõrgel tehnilisel tasemel, et skeptikute väitel olla sellest kaotatud kogu filmikunstile omane võlu ning eepiline linateos mõjuvat pigem arvutimänguna.Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
7. detsember 2012, 07:01

Kriitikud "Kääbiku" kvaliteedist: Gandalfi silmist paistsid näitleja kontaktläätsed! (18)

On see võimalik: film on tehniliselt nii kõrgel tasemel, et on suisa halb?

"Mu silmad ei suuda seda kõike haarata! Pea lõhub valutada," hädaldavad aasta ühele oodatuimale filmile, "Kääbiku" saaga esimesele linaloole pilgu heitnud kriitikud. Uudses suure kaadrisagedusega formaadis pilt olevat nii klaar, et see pole enam usutav.

Jõulukuu keskel Eestisse jõudvale Uus-Meremaa režissööri Peter Jacksoni suurfilmile "Kääbik: Ootamatu teekond" pilku heita saanud arvustajad soovitavad nagu ühest suust, et parem oleks linateost vaadata harilikus formaadis – "Kääbiku" publikule pakutakse nii harjumuspärast kinopilti kui ka uudset suure kaadrisagedusega kolmemõõtmelist elamust. Suur kaadrisagedus tähendab, et kui tavaliselt filmitakse 24 kaadrit sekundis, siis "Kääbik" salvestati kiirusega 48 kaadrit sekundis: ühte sekundisse mahub poole rohkem infot kui tavaliselt ning pilt on erakordselt terav ja selge.

Mõned, kes "Kääbikut" uudses formaadis vaatasid, kurtsid aga iiveldust – elamus meenutavat sõitu ameerika mägedel. "Mu silmad ei suuda kõike seda haarata! Mul on peavalu," vahendab Briti leht The Guardian filmi näinu sõnu. Veebilehe Movieline arvustaja nuriseb, et tema silmad ei tahtnud tavatu vaatepildiga kuidagi harjuda ning ta tundnud end filmi kolmandalgi tunnil sama kehvasti kui esimestel minutitel.

Pilt on nii selge, et mõjub võltsilt?

Probleemiks olevat, et vaataja silmad ei suuda ekraanile paisatud üleküllusega kohaneda ning ka liikuvate objektide kiirus ei tundu õige – kääbikute jooksusammud mõjuvat nii totralt, nagu esineksid näitlejad mingis sketšisaates. Ühe arvustanu sõnul tekkinud tal mulje, et filmi näidatakse kiirendusega. Ta arvas, et aistingu tekitas tema aju, mis tehnikaprogressiga kohanduda ei suutnud.

"Pilt on uskumatult selge," kirjutab veebimagasini Huffington Post ajakirjanik Mike Ryan. Ta ei mõtle seda komplimendina: "See on probleem: pilt on suisa nii selge, et ei tundu enam realistlik." Ühes stseenis olevat ta märganud koguni võlur Gandalfi kehastava Ian McKelleni silmis kontaktläätsi, mida J. R. R. Tolkieni 75 aastat tagasi loodud fantaasiamaailmas vaevalt tunti. Ajakirja Variety kriitik sekundeerib, et film on kunstlik ja ülespuhutud, erakordselt terav pildikvaliteet toovat paraku eriti selgelt esile ka selle, et võtteplatsid ja kostüümid on võltsid.

Positiivse poole pealt tunnustavad filmiajakirjanikud, et loodusvaated näevad välja hurmavad. Kuid siingi leitakse negatiivset – ühe kriitiku sõnul keskendunud ta teatud stseenis ulmeliselt kaunilt langeva kose imetlemisele, samal ajal läks tal aga kõrvust mööda, millest tegelased rääkisid. Erinevalt loodusest nägevat interjöörid välja kohutavad: kõikjal detailide üleküllus, nipet-näpet kõikvõimalikku kraami, mida pilk ühe hooga haaratagi ei suuda.

Režissöör soovitab vaatajail harjuda

Režissöör Peter Jackson on hädaldamisega kursis. Ta usub, et inimesed vajavad uuendustega kohanemiseks pisut aega, aga küllap peagi tundub uudne juba tavaline. Oma Facebooki lehel kirjutab filmilavastaja, et areng on digiajastul möödapääsmatu ning ta ei näe loogilist põhjust, miks uute tehniliste võimaluste avanedes peaks filme ikka vanaviisi tegema. “Taotlen alati võimalikult tõelähedast tulemust,” ütleb Jackson. Uudne formaat tekitavat tema sõnul tunde, nagu oleks kino seina auk lõigatud ja vaataja ees avaneks pärismaailm.

Kriitikud on aga üsna üksmeelel ka filmi sisu osas: "Kääbik" ei olevat küll kaugeltki kehv, ent samas mitte nii hea kui ükskõik milline kolmest "Sõrmuste isanda" filmist. Hollywood Reporteri ajakirjanik kirjutab, et saaga esimene film peaks "Kääbiku" paadunud fänne rõõmustama – 300 lehekülje pikkuse Tolkieni lasteraamatu esimesed kuus peatükki olevat ümber jutustatud vaat et koma täpsusega. Variety arvustaja on otsekohesem: "Bilbo kolme tunni pikkune teekond algab kohutavalt aeglaselt."

Kuigi algul pidi "Kääbikust" sündima kaks filmi, otsustas Jackson materjali üle vaadates, et sellest jätkub kolmandagi jaoks – järeldus, mis kriitikute meelest on vale, sest juba esimene film andvat aimu, et mõistlikum olnuks piirduda üheainsaga.

Väärib märkimist, et juba enne "Kääbikut" sai arvustajatelt halastamatult lagipähe James Cameroni fantaasiaseiklus "Avatar", mille 3D-efektid olla pannud kinopubliku suisa oksendama. Siiski teenis film kogu maailmas kolm miljardit dollarit kinokassat ning sai aegade edukaimaks linateoseks, Cameron tegeleb juba sellele järjelugude ettevalmistamisega.