Saund
29. november 2012, 07:06

Marju Kuudi salvestisi leiab arhiividest vähem

Vanade laulude kullaaukudeks võiks olla kunagised laulusaated – "Horoskoop", "Estraaditähestik" – ja A. Oidi lauluvõistlus. "Horoskoobi" laule pole arhiivides eriti säilinud. Põhjuseks võib olla lindipõud, aga ka see, et arhiiv loodi sisuliselt alles 1975. aastal. Varasemad salvestised on säilinud üsna juhuslikult.

Võrreldes mõne teise vanema põlvkonna lauljaga on Kuudi salvestisi arhiivides tõepoolest vähem. ETV videoarhiivi raudvara, seal üle 30 aasta töötanud Peeter Vetsi sõnul pole selle põhjused poliitilised. "Kuut ei olnud lihtsalt rahva hulgas nii populaarne kui mõni teine laulja tollal," põhjendab Vets. "Saatejuhid kutsusid esinema ju ikka neid, keda rahvas rohkem näha soovis. Kuut oli hinnatud oma kitsas ringkonnas."

Suurem oma lugude otsimise tuhin oli arhiivides 1990ndatel. Vetsi sõnul tundsid oma vanade salvestiste vastu rohkem huvi ooperilauljad kui kergema muusika esitajad. Vets, kes on mitmel artistil aidanud plaadi jaoks arhiivist materjali otsida, ütleb, et sel aastal pole enam keegi käinud oma lugude järele pärimas. "Praeguseks on juba pea kõik ka avaldatud ja netiski üleval," ütleb ta lõpetuseks.

Nõukogude Eestist Soome lahkunud Heidy Tamme käis oma lugusid arhiivides kokku kogumas 1990ndatel ja tänu sellele on tal kodus oma laulude fonoteek täiesti olemas. "Loomulikult on mul lugusid, mida veel tahaks," lisab ta, kadunuks jäänud lemmikute nimesid täpsustamata. Videoid Tammel Nõukogude Eesti perioodist pole.

Soomes olles hakkas ta oma videosalvestisi süsteemselt koguma. Kahju on Tammel eelkõige "Horoskoobi" lauludest. ""Horoskoop" läks lindipuuduse nahka," tõdeb ta. Lauljatar ise lindistas "Horoskoopi" kodus makiga teleri kõrval, aga videomakke tollal ju veel polnud.

Pahane on Tamme Filharmoonia arhiivi likvideerimise pärast. "Kui Filharmoonia estraadiosakond likvideeriti, likvideeriti ka selle arhiiv – kõik tassiti laiali. Kes sel hetkel jaole said, need said oma lood päästa."

Voldemar Kuslap ütleb, et suuremat huvi ta oma vanade lugude vastu ei tunne. Plaate on ilmunud üksjagu ja sellest piisab. Mis videotesse puutub, siis on Kuslapil oma sõnul paar head sõpra-kinomeest, kes on tema esinemisi mälestuseks jäädvustanud. "Prahti koguneb niigi ja parem ongi, kui küsitava väärtusega salvestisi välja ei tule," ütleb ta.

Lemmiklaulud on Kuslapil koduses arhiivis enamasti olemas. Ta annab mõista, et seejuures läheb tema maitse rahva hinnangutest lahku – "Mustamäe valsist" ei taha ta midagi teada. Kui aga Kuslap 1987. aastal 50. sünnipäeva pidas, tehti sellest suurejooneline telesaade, mis on tema koduse arhiivi raudvara.