IGAVESTI KAUBOI: Teksaslane Larry Hagman võttis eeskuju vesternikangelaste pöörasest eluviisist ning jõi ja suitsetas nagu nemadki. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
26. november 2012, 07:00

Paheline seebikuningas Larry Hagman: "Matke mind kanepipõllule!" (1)

Tema tegelaskuju seebiooperis "Dallas" oli tõeline antikangelane: egoistlik ja moraalilage rikkur. Ka eraelus polnud reedel kurguvähki surnud seebistaar Larry Hagman mingi ingel, vaid hävitas end alkoholi ja uimastitega.

Larry Hagman (81) suri 23. novembril USAs oma koduosariigis, Metsiku Läänena tuntud Texases kurguvähki. Pere ja tuttavate hulgas istus surivoodil ka seriaalis Hagmani tegelaskuju abikaasat kehastanud Linda Gray. Näitlejad olid lähedased sõbrad 35 aastat. Kui Hagman aasta tagasi vähidiagnoosi sai, lootis ta, et saab kasvajast jagu ja vahepeal näiski nii minevat. Näitleja teatas fännidele, et haigus allub kergesti ravile ning ta ei kavatsegi "Dallase" võtteid jätta.

Hagman valas isegi maisihelvestele viskit

Metsiku Lääne poeg, kes kandis alati kauboikübarat, elas ka ise metsikut elu. Ta on öelnud, et kõik vesternikangelased, keda ta poisikesena imetles, jõid ja suitsetasid. Korra oli Hagman juba surmasuust välja rabelenud – 1990ndatel diagnoositi tal maksatsirroos ja –vähk. Arstid ennustasid, et doonormaksata sureb ta poole aasta jooksul. Oma maksa oli Hagman liitrite kaupa alkoholi kulistades järjekindlalt hävitanud – maksasiirdamiseni 1995 suvel oli ta enda väitel joonud pool sajandit jutti.

Enda sõnul rüüpas Hagman seriaalivõtetel neli-viis pudelit vahuveini päevas. "Olin jõukaks saanud. Seega mõtlesin, miks mitte ka jõukate inimeste jooki mekkida," on ta meenutanud. "Olin kogu võtete aja švipsis. Mitte purjus, aga vindine." Pohmelligi polevat ta kunagi kogenud labasel põhjusel, et ei saanud eales piisavalt kaineks. Esimese pudeli korkinud ta lahti juba kell üheksa hommikul ja legendi kohaselt olevat oma hommikuhelvestelegi piima asemel burbooni valanud.

Viimne puhkepaik lokkaval kanepipõllul

Vähidiagnoos sundis Hagmanit peale alkoholi ka suitsetamisest loobuma. Viskiga maisihelbed vahetas ta taimetoidu vastu. Näitleja oli veendunud, et tänapäeva lihatoodetes leiduvad kasvuhormoonid teevad inimeste tervisele kurja. Paraku ei jätkunud kainust kauaks ja peagi tabasid kõmupiltnikud teda taas õlle- või veiniklaasi kummutamas ning ka siirdatud maks hakkas hävingumärke ilmutama.

Mõnuainesõltuvus läbis Hagmani elu punase niidina. Kuuekümnendate lõpus tutvustas sõber talle populaarset hallutsinogeeni, LSDd, mille pruukimist on näitleja nimetanud elumuutvaks kogemuseks. Pärast vähidiagnoosi lohutas Hagman end kanepipläruga. Ta pidas seda heaks alternatiiviks viinale ja kuulutas, et kanepisurma polevat tema teada veel keegi surnud. "Võtan seda kui ravimit," rääkis ta tänavu sügisel. "Keemiaraviga kaotasin kehakaalust 14 kilo, aga kanep taastas mu isu."

Kui seriaalikangelane J. R. Ewing oli lootusetu naistekütt, siis Hagman oli 1954. aastast kuni oma surmani abielus rootslanna Majga, kellega tal oli poeg ja tütar. Majl diagnoositi 2008 Alzheimeri tõbi ning näitleja, kes ei suutnud naise eest enam ise hoolitseda, pani truu kaaslase raske südamega hooldekodusse. Mullu pihtis ta pisarsilmi, et ootab hirmuvärinaga päeva, mil Maj teda enam ära ei tunne.

Oma matuseid kujutas Hagman New York Timesi veergudel ette nõnda: "Mu jäänused puistatakse suurele põllule, kuhu külvatakse marihuaanat ja nisu. Paari aasta pärast saab saagist küpsetada hiiglasliku marihuaanakoogi, millest jätkub paarisajale inimesele. Inimesed haukaksid ju meeleldi tükikese Harryt!"

Hagman jäi kaabakas J. R. -le surmani truuks

"Dallas" jooksis aastail 1978–1991. Seda jälgis üle kogu maailma 300 miljonit inimest. Tänavu andis kaablikanal TNT hittsarjale uue elu. Larry Hagmani kehastatud J. R. Ewing oli keskne tegelane nii põhisarjas kui ka uusversioonis. Wikipedia kirjeldab naftaparun J. R.-d kui manipuleerivat ja amoraalset egoisti, kes vaenlaste jalgealuse õõnestamiseks väsimatult vandenõusid punus.

Jõukal patriarhil on kolm vastuolulise iseloomuga poega, rivaalitsevad vennad ja nende kurikavalad naised. Tal endal oli kaks naist, Linda Gray kehastatud Sue Ellen ja Cathy Podewelli mängitud Cally. Naised pidid kohutavalt kannatama, sest J. R. oli seelikukütt. Seebikas oli 1980ndatel nii populaarne, et isegi Briti kuninganna ema olla Hagmaniga kohtudes esimese asjana nõudnud: "Kes küll J. R.-le kuuli kerre tulistas?"

J. R.-d peetakse vaatamata pahelisusele (või hoopis selle tõttu) üheks kõigi aegade armastatuimaks seebikangelaseks. J. R. osatäitjaks jäi Hagman surmani. "Ma ei mäleta kõigi nimesidki, kellega olen maganud, kellele noa selga löönud ja keda enesetapule kihutanud," muheles ta kord ajakirja Time veergudel.

Kuidas šõu edasi läheb? Daily Maili andmetel kavatsevad produtsendid J. R. surma sarja sisse kirjutada.